Test: Welke smartphone heeft de beste camera? 2019-01-22T15:16:22

Review: Philips BDM4350UC

Review: Synology DS216j

Test: Welke smartphone heeft de beste camera?

De proef op de som

Test: Welke smartphone heeft de beste camera?

De camera van je smartphone is een van de belangrijkste onderdelen. Nu vrijwel iedere fabrikant een nieuw topmodel heeft gelanceerd, rijst de vraag wederom welk toestel de aller-allerbeste camera aan boord heeft. Wij namen de proef op de som en testten de zeven beste smartphonecamera's.

In een tijd waar high-end-smartphones qua specificaties steeds meer op elkaar gaan lijken, is een goede camera een belangrijk onderscheidend punt. Het is soms echter moeilijk kiezen, dus helpen we je graag. We bekeken de beste toptoestellen van dit moment om te zien welke telefoon de beste camera heeft.

Voor deze test gingen we de binnenstad van Haarlem in met 7 toptelefoons. We deden dat samen met onze collega's van fotografieblad Zoom, die nét een iets beter oog voor fotograferen hebben dan wij.

Tijdens de test keken we naar hoe de camera's werkten in daglicht, maar ook met tegenlicht, in het donker, en in closeup? We keken ook naar praktischere zaken: Wat zijn de mogelijkheden van de camera-app? Hoe houdt het toestel vast en hoe komen de foto's tot hun recht op het scherm? We testten deze modellen:
 

  • Samsung Galaxy S7 (Edge, dezelfde camera als de standaard S7)
  • Apple iPhone SE (met dezelfde camera als de iPhone 6S)
  • HTC 10
  • Nexus 6P (van Huawei)
  • Huawei P9
  • Microsoft Lumia 950
  • LG G5


Deze camera's zijn de topmodellen die je op dit moment kunt kopen, de duurste in hun reeks, behalve de iPhone SE. De iPhone 6S is duurder, maar aangezien de SE dezelfde camera heeft gingen we daarmee op pad.

Als deze telefoons buiten je budget liggen, dan zijn we binnenkort van plan een test te doen met goedkopere toestellen.

 

Dubbele camera

Een vergelijkbare smartphone-cameratest van de toptoestellen van vorig jaar was relatief eenvoudig. Ieder toestel had één sensor, waarvan die van de LG G4 uiteindelijk all-round als beste uit de bus kwam. De ontwikkelingen gaan razendsnel en fabrikanten experimenteren met dubbele camera's. LG combineert een gewone cameralens met een groothoeklens, waardoor je kunt kiezen welke lens het geschiktst is voor de foto die je wilt maken. Huawei heeft in samenwerking met camerafabrikant Leica een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is, waarbij beide camera's tot één eindresultaat komen waar kleurechtheid, diepte en scherpstelling beter tot hun recht komen. Het concept is overigens niet nieuw. HTC probeerde het met de One M8, maar de Taiwanezen wisten deze camera niet lekker uit de verf te laten komen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung blijven voorlopig traditioneel inzetten op één cameralens die ondanks de beperkte ruimte zo goed mogelijk moet zijn. Drie toestellen sprongen er wat ons betreft uit als beste smartphonecamera's.
 

Samsung Galaxy S7: Met afstand de mooiste foto's

Samsung heeft de Galaxy S7 uitgerust met een lager (en daarmee beter) diafragma van f/1.7 en een grotere sensor. Dit houdt in praktijk in dat in donkere omgevingen veel meer licht afgevangen kan worden. Hierdoor komen foto's in moeilijke, donkere omgevingen ook goed uit de verf.

De camera is razendsnel, waardoor nauwelijks bewegingsonscherpte ontstaat en de foto's tonen veel detail, wat je goed kunt zien bij macro-fotografie. De kleuren zijn soms wat te gesatureerd (overdreven), maar hierdoor spatten de foto's wel van het scherm, dat overigens ook de concurrentie achter zich laat. We verkiezen echter wel de gewone S7 boven de Edge-variant, omdat deze stabieler vasthoudt tijdens het fotograferen. De camera's zijn verder precies hetzelfde.
 

Bloemen met de Samsung Galaxy S7 (klik op de foto voor groter formaat) Dezelfde bloemen met de LG G5 (klik op de foto voor groter formaat)

 

LG G5: Voor de gevorderde fotograaf

De camera van de G4 was vorig jaar nog de beste smartphone-camera van dat moment. In de G5 vinden we dezelfde camera terug (net als in de Nexus 5X en V10 van LG), maar deze is helaas wel voorbijgestreefd door enkele concurrenten. Desondanks zijn de kleuren en het detail van de G5-camera erg goed. Gevorderde fotografen zullen bovendien erg blij zijn met de extra groothoeklens-camera waarmee je veel meer in een foto kunt vastleggen. Minpunt is wel dat foto's van deze lens wat minder gedetailleerd zijn. Als fotograaf kun je je hart op met de uitgebreide mogelijkheden van de camera-app.

Met de groothoek van de G5 krijg je heel veel op één foto, hoewel er wel een lichte bolling onstaat bij groothoeklenzen.

 

 

Huawei P9: Goede camera('s), goede prijs

De prijs van de Huawei P9 ligt zo'n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dual-cam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto's goed uit de verf en het toestel is in staat de foto's erg snel te schieten. Alleen wanneer tegen zonlicht in gefotografeerd wordt zijn de resultaten wat minder.

 

 

 

iPhone SE: Een gevallen koning

De iPhone is bijna altijd de beste smartphone-camera geweest. Met de camera in de iPhone 6s en iPhone SE ben je nog steeds uitstekend af, maar hij wordt nu behoorlijk voorbijgestreefd door de concurrentie. Wanneer er buiten veel licht is, komt de iPhone uitstekend mee, maar als er minder licht voorhanden is, stellen de foto's wat teleur en treed er snel bewegingsonscherpte op. Ook blijven klassieke nadelen behouden: 16GB basisopslaggeheugen is onvoldoende, zeker omdat het niet uit te breiden is met een geheugenkaart. Hoewel de kleine iPhone SE prettig vasthoudt en door zijn compacte formaat erg handzaam is, voelt fotograferen en foto's bekijken op het kleine lageresolutiescherm wat ouderwets aan.

 

 

Microsoft Lumia 950: Goede camera op een slecht platform

Ook Nokia heeft een geweldige reputatie als het aankomt op smartphone-fotografie. Deze erfenis is overgenomen door Microsoft, die met de Lumia 950 ook fantastische foto's maakt, met realistische kleuren, weinig ruis in donkere omgevingen en veel detail. De ingebouwde camera-app biedt veel mogelijkheden. In het donker waren de foto's echter wel wat onscherp. Let er bij de Lumia ook op dat het toestel draait op het kwakkelende Windows Mobile: er zijn weinig apps beschikbaar voor nabewerking of het delen met vrienden of sociale netwerken. Ook de kwaliteit en ondersteuning van deze apps stelt vaak teleur. Dat is jammer, op een ander platform had je meer gehad aan de camera die weinig onderdoet voor de absolute top.

 

 

HTC 10: Terug van weggeweest

HTC heeft met de 10 weer een smartphone afgeleverd die qua foto's redelijk mee weet te komen. De foto's zijn opvallend helder, ook in het donker. Wellicht komt dit ook omdat de krachtige hardware ervoor zorgt dat er weinig vertraging te merken is, en dus weinig weinig bewegingsonscherpte. De kleuren zijn echter wat flets, bijna grauw en bij zonlicht tegen leek er een witte waas over de foto heen te hangen.

Minste uit de test was de Nexus 6P. Maar schrijf deze camera niet zomaar af, want hoewel de camera-app wat beperkt is, is de HDR-functie wel erg goed.

Conclusie

Ondanks dat smartphone-fabrikanten steeds meer experimenteren met meerdere lenzen - of juist alles blijven inzetten op enkele lenzen en er steeds meer mogelijk is met camera-apps met handmatige instellingen als belichting, RAW, HDR, filters en zoveel meer, is de keuze voor de beste smartphonecamera nog nooit zo makkelijk geweest: de Galaxy S7 verslaat de concurrentie met gemak. Leuke outsiders zijn de G5 van LG, die gevorderde fotografen aanspreekt met de camera-app en groothoeklens, of de Huawei P9 die voor een iets lager budget een hele interessante (dual-)camera biedt. Opvallend genoeg behoren Apple en Microsoft (voorheen Nokia) niet meer tot de absolute top.

1. Samsung Galaxy S7 : 5 sterren
2. Samsung Galaxy S7 edge : 4,5 sterren
3. Huawei P9 : 4,5 sterren
4. LG G5 : 4 sterren
5. Microsoft Lumia 950 : 4 sterren
6. Apple iPhone 6S Plus : 3,5 sterren
7. Apple iPhone 6S : 3,5 sterren
8. Apple iPhone SE : 3,5 sterren
9. HTC 10 : 3 sterren
10. Huawei Nexus 6P : 3 sterren

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord