Total Commander: Totale controle op de pc

© CIDimport

Total Commander: Totale controle op de pc

Geplaatst: 5 december 2012 - 13:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:08

Redactie ID.nl

Van oudsher biedt Windows in haar Verkenner een blik op slechts één map tegelijk, terwijl twee tegelijk toch echt handiger is. Total Commander biedt zo’n blik.

Total Commander: Totale controle op de pc-16431625

© CIDimport

Voor de opkomst van Windows (toen het kopiëren en verplaatsen van bestanden een kwestie was van dos-commando’s intypen) kwam Norton (van de antivirus) met Norton Commander, een programma waarmee je makkelijk bestanden kon beheren via een overzichtelijk scherm met twee mappen naast elkaar. Ook mooi: typen hoefde niet, je kon gewoon op dingen klikken – heel wat voor die tijd. Windows pakte de zaken echter anders aan en zodoende moeten we sinds de komst hiervan ons heil elders zoeken als het gaat om dat ouderwetse gemak. Er zijn verschillende alternatieven, maar Total Commander is één van de oudste.

 

Total Commander: Totale controle op de pc-16431627

© CIDimport

1. Downloaden en installeren

We surfen naar www.ghisler.com en klikken in het menu links op Download. Vervolgens kiezen we één van de downloadlinks en kiezen de juiste versie voor ons besturingssysteem (32 of 64 bit, maar voor die laatste zijn niet alle plugins beschikbaar). We slaan het bestand op in een map naar keuze en openen deze nog één keer met Verkenner. We dubbelklikken erop, geven (Windows Vista/7) UAC-toestemming, zorgen dat Nederlands geselecteerd is en klikken op Volgende. We willen (voor de volledigheid) ook Engels installeren en laten de keuze daarom op Ja en klikken op Volgende. De standaardmap is niet zo netjes. We installeren liever in C:\Program Files\Totalcmd. We klikken daarom op “…”, selecteren Program Files en klikken op OK, driemaal op Volgende en uiteindelijk weer op OK. We sluiten Verkenner en openen Total Commander (TC). Er verschijnt een zogeheten nag-screen omdat TC shareware is en we niet geregistreerd zijn. We moeten dan ook steeds een cijfer kiezen als we het programma starten. De eerste keer komen we in een configuratievenster dat we wegklikken met OK. Daarna zijn we in het hoofdscherm (afbeelding 1).

 

Total Commander: Totale controle op de pc-16431631

© CIDimport

2. Selecteren

Zoals u ziet is het venster in tweeën gesplitst. Bij aanvang verwijzen beide delen naar de c-schijf. Op de zelfde manier als in Verkenner opent u mappen binnen een schijf. Meerdere bestanden of mappen selecteren kan op de gewone Windows-manier (met Shift- of Ctrl+muisklik) maar ook – veel prettiger – met de pijltoetsen en de spatiebalk. TC is dan ook ideaal voor mensen die hun muis liever rechts (een enkeling links) laten liggen. Selecteert u bestanden, dan ziet u onderaan hoe groot de selectie is. In tegenstelling tot bij Windows bent u een gemaakte selectie ook niet zomaar kwijt als u eens verkeerd klikt. Geselecteerde bestanden moet u actief de-selecteren. Alle sneltoetsen voor het selecteren en de-selecteren ziet u in het menu Markeren. En… u kunt selecties zelfs opslaan voor hergebruik.

 

Total Commander: Totale controle op de pc-16431633

© CIDimport

3. Kopiëren en verplaatsen

TC is ideaal voor het kopiëren en verplaatsen van bestanden. Daarvoor opent u in het ene schermdeel de bronmap en in het andere de doelmap. Welke van de twee links en welke rechts staat maakt niet uit. Vervolgens selecteert u in de bronmap een aantal mappen en bestanden en drukt u op F5 voor kopiëren of F6 voor verplaatsen.

Deze functies zijn uitgebreider dan hun Windows-tegenhanger. Toetsen we F5 om te kopiëren, dan verschijnt een dialoogvenster met allerlei extra mogelijkheden. We klikken eerst op Opties (afbeelding 2). We zien dan een groot aantal manieren om reeds aanwezige bestanden al dan niet te overschrijven. Ook kunnen we er voor kiezen om machtigingen mee te kopiëren.

Standaard wordt gekopieerd naar *.* wat oude dos-taal is voor “alle bestanden”. Dit laat de bestandsnamen ongemoeid. Maar u kunt ook wijzigingen aanbrengen. We kiezen bijvoorbeeld alle mpeg-bestanden en die kopiëren we naar *.mpg. De extensie .mpeg wordt dan tijdens het kopiëren hernoemd. Ook interessant is het vak onder “Alleen bestanden van dit type”. Vullen we hier bijvoorbeeld *.txt in, dan worden binnen de gemaakte selectie alleen alle txt-bestanden gekopieerd – ook binnen alle submappen! Met een klik op OK wordt de actie vervolgens gestart en met F2 plaatst u hem in de wachtrij. Da’s handig wanneer u meerdere grote bestanden vanuit verschillende mappen ergens heen wilt kopiëren. Met Boom roept u de mappenboom op zodat u alsnog een andere doelmap kunt kiezen. Verplaatsen (F6) werkt als kopiëren.

 

Total Commander: Totale controle op de pc-16431638

© CIDimport

4. Openen

TC biedt een interne viewer voor enkele soorten bestanden. Deze activeren we met F3. Zo kunnen we bijvoorbeeld jpg-bestanden bekijken. Met Enter of dubbelklikken opent u overigens bestanden met het Windows-standaardprogramma. De viewer van TC – Lister geheten – kunnen we uitbreiden via plugins, we komen hier verderop op terug.

5. Navigeren door mappen

In Verkenner bent u gewend dat u in het linker-schermdeel door mappen kunt navigeren. TC kan dat ook, maar voegt nog de nodige mogelijkheden toe. Via het pictogram ‘Schakelen tussen boomvensteropties’ (of Ctrl+Shift+F8) voegt u de mapstructuur toe aan het linkerschermdeel. Nogmaals deze toetscombinatie voegt hem ook rechts toe (afbeelding 3). Een derde keer verwijdert beiden weer.

6. In mappen kijken

Een zeer handige functie is die waarmee u alle bestanden in alle onderliggende mappen in één keer kunt bekijken. De sneltoets daarvoor is Ctrl+B (pictogram ‘Alle bestanden…’). Dit is bijvoorbeeld handig als u wel ongeveer weet waar een bestand staat, maar niet precies in welke submap. Overigens biedt TC ook gewoon een zoekfunctie voor als u een bestand kwijt bent.

7. Synchroniseren

Bij het werken met netwerkmappen of externe schijven is het vaak nodig om mappen te synchroniseren. Ook daarvoor kunnen we bij TC terecht. U vindt de functie onder Opdracht, Directory’s Synchroniseren. Vinken we alle vakjes aan en klikken we op Vergelijken dan wordt de inhoud van twee mappen naast elkaar weergegeven, waarbij we kunnen zien wat in de ene wel en in de andere niet staat, enzovoort. We kunnen dan eenvoudig kiezen wat we willen synchroniseren door middel van de pictogrammen onder ‘Tonen’ (afbeelding 4). Zetten we bijvoorbeeld alle knoppen uit behalve de groene en kiezen we Synchroniseren, dan kunnen we alle bestanden kopiëren die links wel aanwezig zijn en rechts niet.

8. In- en uitpakken

Met TC kunnen we ook bestanden in- en uitpakken. Wanneer we enkele bestanden/mappen markeren en kiezen voor Inpakken (Alt+F5), dan vraagt TC naar de gewenste locatie (standaard het andere schermdeel) en het formaat. Zelf kan TC inpakken naar zip-formaat en enkele aanverwante formaten, maar als bijvoorbeeld WinRar op uw pc geïnstalleerd is, kan TC ook die gebruiken. Wilt u een geselecteerd archiefbestand uitpakken, dan gebruikt u Uitpakken of Alt+F9. Dubbelklikken opent een archief als ware het een map. Het aantal ondersteunde formaten is nog uit te breiden via plugins.

9. Uitbreiden

Alhoewel TC van zichzelf al zeer veelzijdig is (we hebben nog maar een deel van de mogelijkheden besproken) is het programma nog sterk uit te breiden. Daarvoor gaan we naar www.ghisler.com/plugins.htm. De eerste groep hier zijn de ‘Packers’ met onder andere aanvullende archiefformaten zoals 7zip of de mogelijkheid om een avi-film te maken van bmp-bestanden. Onder File System Extensions vinden we onder andere de mogelijkheid om Linux-schijven te lezen.

De populairste plugins vinden we in de groep Lister, de interne bestandsviewer van TC. Er zijn plugins voor allerlei afbeeldingsformaten, databases, audio, enzovoort.

De laatste plugin-categorie zijn de Content-plug-ins waarmee u de mogelijkheden nog verder uitbreidt, bijvoorbeeld door het tonen van mp3-tags of exif-data van foto’s.

Om een plugin te installeren downloaden we het zip-bestand en pakken dit uit in een map naar keuze. Via het menu Configuratie, Opties, Plugins en de knop Configureren bij de gewenste rubriek kunnen we met Toevoegen het uitgepakte bestand toevoegen.

Tekst: Ap de Smits

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten