Uitzending gemist: op dvd! 2013-11-04T16:48:06

Lady Gaga onbetwiste Twitter-koningin

HD-aanbod Nederlandse televisie steeds groter

Uitzending gemist: op dvd!

Uitzending gemist: op dvd!

Hebt u ook zo de pee in als u een mooie uitzending hebt gemist? Dan is er - wat de publieke netten betreft - natuurlijk uitzendinggemist. nl. Nóg leuker wordt deze dienst met GemistDownloader, waarmee u programma's kunt bewaren.

Hebt u ook zo de pee in als u een mooie uitzending hebt gemist? Dan is er - wat de publieke netten betreft - natuurlijk uitzendinggemist. nl. Nóg leuker wordt deze dienst met GemistDownloader, waarmee u programma's kunt bewaren.

Stap 1: Niet alleen live!

De welbekende website Uitzendinggemist.nl is natuurlijk erg leuk om - inderdaad - gemiste uitzendingen alsnog te bekijken. Probleem is dat programma's niet rechtstreeks naar de pc zijn te downloaden, alleen live kijken is mogelijk. Mocht u echter een uitzending willen meenemen op bijvoorbeeld een netbook, deze willen archiveren of zelfs op een dvd branden voor later gebruik, dan zijn hulptroepen noodzakelijk. GemistDownloader (www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader) is een erg praktisch programma dat videostreams van bijvoorbeeld Uitzendinggemist.nl kan onderscheppen en bewaren. De Nederlandstalige software is van de genoemde site te downloaden en installeren, kwestie van de installatieprocedure volgen en klaar.

Stap 2: Publiek en commercieel

Na het installeren start u GemistDownloader met een dubbelklik op het bijbehorende bureaubladpictogram. In het hoofdmenu is meteen te zien dat de software niet alleen online uitzendingen van de publieke netten kan bewaren, maar ook die van de commerciële zenders. Als eerste gaan we aan de slag met een programma van de publieke omroep, klik hiervoor op Ik wil een uitzending van Uitzendinggemist.nl downloaden.

Stap 3: Selecteren

U wordt geacht een link naar het gewenste programma in het daarvoor bestemde veld te plakken, daarvoor dient de browser gestart te worden. Ga vervolgens naar www.uitzendinggemist.nl en selecteer een uitzending die u wilt bekijken. Op de nieuw geopende pagina treffen we dan een link bekijk uitzending aan, klik hierop.

Stap 4: Browseruitbreiding

In een nieuw geopend venster ziet u een videospeler én een waarschuwingsbalk met de tekst Deze website wil deze invoegtoepassing uitvoeren: 'Windows Media Player Extension' van Microsoft Corporation'. Klik hier als u de website en de invoegtoepassing vertrouwt, en deze wilt uitvoeren. Klik hierop en sta de extensie toe, waarna de video met afspelen start. Klik dan op Instellingen (min of meer rechtsboven in het videovenster). Als het goed is, is Windows Media Player ingesteld als standaard afspeelprogramma, voor ons doel prima.

Stap 5: Controleer de verbinding

Controleer vervolgens of de optie Snelle internetverbinding (breedband) is geselecteerd. Alleen dan bent u verzekerd van de beste videokwaliteit. Klik op de knop Sla op om de instellingen te bewaren.

Stap 6: Vind de link

Onderbreek de inmiddels spelende video door onder het videoveld op de stopknop (het vierkantje) te klikken. Het is namelijk zinloos om de video én af te laten spelen én straks tegelijkertijd te laten downloaden. Zeker bij wat minder breedbandige internetverbindingen kan dat tot problemen leiden. Waar het ons nu om gaat is de link die helemaal bovenin het nu voor u staande venster is vermeld, selecteer deze door met de muis te slepen en klik dan met de rechtermuisknop op de selectie. In het geopende contextmenu klikt u vervolgens op Kopiëren. De rechtermuisklik mag ook overgeslagen worden, in dat geval klikt u op de toetscombinatie Ctrl + C om de geselecteerde link te kopiëren.

Stap 7: Plak de link

U kunt het afspeelvenster en desnoods de hele browser afsluiten, waarna we het venster van GemistDownloader weer zien. Klik aldaar in het veld achter Stap 1 en druk op de toetscombinatie Ctrl + V waarna de net gekopieerde link geplakt wordt. Vervolgens klikt u op de knop Verder.

Stap 8: Bewaarformaten

Er volgt een bevestiging dat op de geplakte link een video is gevonden. Mocht dat bij u onverhoopt niet het geval zijn, controleer dan of de link correct en vooral compleet is gekopieerd. Met behulp van het selectiemenu achter Video opslaan als kunt u uit een aantal veel voorkomende bewaarformaten kiezen. Normaliter is de standaardkeuze WMV voor gebruik op de pc prima. Wilt u een uitzending later op een dvd'tje branden dan is mpeg-2 wellicht net wat geschikter, scheelt namelijk weer een conversieslag. Klik na het eventueel maken van een keuze op de knop Opslaan als en blader naar een map waar u het videobestand wilt bewaren, bijvoorbeeld het bureaublad. De bestandsnaam hoeft in principe niet veranderd te worden, deze is meestal al duidelijk genoeg. Klik op Opslaan en tot slot op de knop Start downloaden.

Stap 9: Downloaden

Het kan even duren voordat de download daadwerkelijk start, in een heel enkel geval verschijnt de melding dat de download is mislukt. Niet getreurd, dan probeert u het gewoon nog een keer. Uiteindelijk moet het lukken, zeker als er inderdaad de bevestiging is geweest dat een video is gevonden op de ingevoerde link. Het downloaden zélf kan trouwens even wat tijd in beslag nemen. Voorkom het gelijktijdig belasten van uw internetverbinding (download bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een mega-muziekverzameling) om problemen met het downloaden van de videostream te voorkomen.

Stap 10: DVD Flick

Afspelen van de net gedownloade video is een kwestie van dubbelklikken op het binnengehaalde bestand en kijken maar (negeer de eventuele waarschuwing dat de bestandsindeling niet overeenkomt met wat Windows Media Player verwacht). Wilt u de video op een dvd branden om gewoon in de huiskamer te kijken, dan is daar het alleraardigste gratis programma DVD Flick. Start uw browser en ga naar www.dvdflick.net/download.php, klik op de knop Download DVD Flick, waarna het downloaden vanzelf start. Na het downloaden en installeren start u DVD Flick en kunt u het dialoogvenster Welcome alvast sluiten.

Stap 11: Menu toevoegen

Klik op de knop Add title in de knoppenbalk aan de rechterkant en blader naar de map (of het bureaublad) alwaar het eerder gedownloade videobestand zich bevindt, selecteer dit en klik op Openen. U kunt een dvd branden zonder dvd-menu, maar het is wel zo netjes om via een menu te werken. Al was het maar om een titelscherm te maken. Om een menu van de juiste titel te voorzien is het zaak om het project te bewaren. Klik daarvoor op de knop Save project in de bovenste, horizontale knoppenbalk. In het nieuw geopende venster geeft u het project dezelfde naam als die u straks in het titelmenu wilt zien en klik dan op de knop Opslaan.

Stap 12: Brandsnelheid

Klik op de knop Project Settings en even later op Burning aan de linkerkant. Schakel het selectievakje in voor de optie Burn project to disc en kies achter Speed bij voorkeur de hoogst mogelijke snelheid (en accepteer de in deze tijd ietwat overbodige waarschuwing betreffende een mogelijk te hoge brandsnelheid). Klik dan op Use as defaults (voor de volgende keer) en Accept.

Stap 13: Wel of geen menu

Om een menu te selecteren klikken we op de knop Menu settings. Selecteer een van de voorgebakken menu's uit het lijstje links en klik op Accept om uw keuze te bevestigen. Overigens werken de menu's een beetje vaag, en mocht het allemaal niet naar wens verlopen dan is de optie None (geen) ook altijd nog een mogelijkheid.

Stap 14: Versnellen

Zorg ervoor dat er een lege, opneembare dvd in de brander zit en zet het volautomatische proces in werking met een klik op de knop Create DVD. Om het proces ietsje te versnellen (vooral het coderen kost tijd) is het een goed idee om in het selectiemenu onder Process priority voor Normal te kiezen. Na het branden klikt u op Close en sluit u het programma DVD Flick af.

Stap 15: Bekijk het maar!

Na het branden van de dvd is deze geschikt om in iedere standaard dvd-speler te bekijken. Of desnoods op de pc. De beeldkwaliteit van de online aangeboden gemiste uitzendingen is overigens ook in de breedbandvariant verre van optimaal te noemen, maar het is duidelijk beter dan niets.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 6, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord