Upgraden naar iOS 10: Wat moet je weten en doen? 2016-09-16T13:13:31

Website tijdelijk blokkeren met Cold Turkey

AdBlock Plus gaat advertenties tonen

Upgraden naar iOS 10: Wat moet je weten en doen?

Backups maken, compatibiliteit checken, en de voor- en nadelen

Upgraden naar iOS 10: Wat moet je weten en doen?

iOS 10 komt vandaag uit voor veel Apple-apparaten. Mensen met een iPhone of iPad kunnen upgraden naar het nieuwe systeem, maar hoe doe je dat precies? En wat is er allemaal nieuw? Dit is de complete overstapgids voor de upgrade naar iOS 10.

Dit is een ouder artikel dat oorspronkelijk over de upgrade naar iOS 9.3 ging. We hebben het artikel bijgewerkt met de relevante informatie.

 

Wanneer komt de upgrade uit?

 

iOS 10 is een grote update voor iOS 9 en is nu voor iedereen beschikbaar, mits je het juiste Apple-apparaat hebt.

Welke apparaten?

iOS 10 werkt op veel apparaten, maar niet op alles. Praktisch: Alle apparaten met de Lightning-aansluiting kunnen over naar iOS 10, de oudere niet.

Dit zijn de apparaten die naar iOS 10 kunnen upgraden:

iPhone 5
iPhone 5s
iPhone 5c
iPhone 6
iPhone 6 Plus
iPhone 6s 
iPhones 6s Plus 

iPad 4
iPad Air
iPad Air 2
iPad Mini
iPad Mini 2
iPad Mini 3
iPad Mini 4
iPad Pro (beide versies)

iPod Touch 6

Backup

Voor je gaat upgraden is het handig een backup te maken. In principe behoud je na een update al je apps en instellingen, maar mocht er onverhoopt iets foutgaan bij het updaten dan is het fijn een backup te hebben.

Je kunt een backup maken via iCloud. Je doet dat door op je apparaat naar 'Instellingen' -> 'iCloud' te gaan. Daar zie je een aantal applicaties staan waar je afzonderlijk een backup van kunt maken in iCloud, maar de interessantste daar is 'Reservekopie'.

Als je hier op klikt, kun je een kopie van alle instellingen op je apparaat maken in iCloud. Mocht er dan iets mis gaan tijdens het upgraden, kun je je instellingen makkelijk terugkrijgen. Als je het vinkje daar aan zet, krijg je bovendien meteen de mogelijkheid een reservekopie te maken. Let op: Dat kan een tijdje duren.


Backup in iTunes
Je kunt ook via iTunes een backup maken van je apparaat. Dat doe je door het apparaat aan te sluiten op je pc en dan in het thuisscherm van je iPhone/iPad naar 'Backups' te gaan. Je ziet daar de optie staan om je apparaat via iCloud te backuppen, maar ook op je computer. Als je die optie aanvinkt, kun je bovendien kiezen om op dat moment een backup te maken. Die kun je hier gelijk versleutelen als je daar behoefte aan hebt. Je backup komt dan op je harde schijf te staan.

 

Update naar iOS 10

De update is op twee manieren te installeren: Vanaf je apparaat zelf, of vanuit iTunes. Het is makkelijker om direct op je telefoon te updaten, maar dat kost wel meer opslagruimte.

iOS 10 kost 2 GB aan opslagruimte. Die moet je vrijhouden op je apparaat vóór de installatie, al is de download groter dan de uiteindelijke ruimte die iOS op je telefoon inneemt.

Installeren vanaf je apparaat
Om de update vanaf je iPad of iPhone te installeren, ga je naar 'Instellingen'. Als het goed is, open je daarmee gelijk het tabblad 'Algemeen' - zo niet, tik die dan aan. Bovenaan in de rechterbalk zie je 'Software-update' staan. Als je daarop klikt, krijg je te zien dat er een update beschikbaar is met de mogelijkheid die gelijk te downloaden en te installeren.Installeren vanuit iTunes
Je kunt iOS 10 ook installeren vanuit iTunes. Koppel daarvoor je iPhone of iPad aan de pc, en start iTunes. Klik daar linksboven op het logo van je telefoon of tablet. Je ziet daar welke versie er op dat moment op je apparaat staat. Je kunt hier zoeken naar een update.*


*Let op: Het kan zijn dat de update hier niet direct verschijnt. Apple rolt het besturingssysteem namelijk langzaam uit, dus kan het even duren voor het voor jou beschikbaar is. Wacht geduldig, het komt vanzelf binnen.

Nieuwe features van 10

iOS 10 is een flinke upgrade ten opzichte van iOS 9, met het vergrendelscherm als grootste verandering. Daar kun je nu widgets plaatsen, waarmee je direct kunt reageren op berichten of waar je direct informatie kunt zien uit bepaalde apps. Ook het notificatiecentrum wordt aangepast, waardoor het makkelijker is om te reageren. Wil je alle veranderingen van iOs 10 op een rijtje zien? Lees dan dit artikelvan onze collega's van PCM.

Nadelen van iOS 10

Er zitten een aantal nadelen aan het upgraden naar iOS 10, maar die zijn klein. Het kan zijn dat sommige apps nog niet compatibel zijn met de nieuwe iOS, maar dat zal slechts in een klein deel van de gevallen zo zijn.

Het kan ook zijn dat je echt echt écht geen ruimte op je apparaat hebt om de update uit te voeren. Je kunt daarvoor makkelijk ruimte vrij maken, door via 'Instellingen' -> 'Algemeen' -> 'Gebruik' beheren welke apps de meeste ruimte innemen. Soms is niet alleen de grootte van de app zelf belangrijk, maar ook de data die daarbinnen wordt opgeslagen.

Als je een jailbreak op je iOS 9-apparaat hebt draaien, raak je die overigens ook kwijt. Sinds een tijd is er een semi-tethered jailbreak uit voor iOS 9.2 en hoger, maar daar moet je het zonder doen als je upgradet.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord