Uw data op safe! (Deel 1) 2013-11-04T17:02:34

Uw data op safe! (Deel 2)

Rippen voor gevorderden

Uw data op safe! (Deel 1)

Uw data op safe! (Deel 1)

Het is slechts een kwestie van tijd voordat een politicus of anderszins voornaam persoon weer op een stomme manier staatsgeheimen te grabbel gooit via een usb-stick of harde schijf. Dankzij een gratis en Nederlandstalig programma zal u dat niet gebeuren. De noodzaak tot het beveiligen van uw persoonlijke gegevens is u duidelijk.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat een politicus of anderszins voornaam persoon weer op een stomme manier staatsgeheimen te grabbel gooit via een usb-stick of harde schijf. Dankzij een gratis en Nederlandstalig programma zal u dat niet gebeuren. De noodzaak tot het beveiligen van uw persoonlijke gegevens is u duidelijk. En onder beveiligen verstaan we méér dan alleen de gebruikelijke Windows-mogelijkheden met de loginnaam en het wachtwoord. Want zou het niet veel mooier zijn om een voor onbevoegden ontoegankelijke schijf te creëren die u eenvoudig kunt bedienen en eenvoudig kunt transporteren? Het programma waarmee we aan het werk gaan, heet TrueCrypt. De voorpagina van deze website weet u te vertellen dat u onder andere een virtueel versleuteld opslagvolume binnen een bestand kunt maken. Dat bestand gedraagt zich als een normaal Windows-opslagapparaat dat, door het simpelweg te kopiëren, kan worden verplaatst van bijvoorbeeld de harde schijf naar een usb-stick. Ook kan dat bestand via internet worden verstuurd naar eventuele belanghebbenden. Download en installeer de laatste stabiele Windows-versie van TrueCrypt, die geschikt is voor zowel Windows XP als voor Windows Vista.

Stap 1

Tijdens de installatie van TrueCrypt moet u even letten op de programmamap waarin de software wordt neergezet. Die locatie hebt u zodadelijk nog even nodig. Verder ook uw aandacht voor de wijze waarop TrueCrypt binnen het besturingssysteem wordt neergezet. En natuurlijk een Herstelpunt (System Restore Point) laten aanmaken. 

Stap 2

De verdere installatie van TrueCrypt is niet bijster interessant, zij het dat u met een tool te maken hebt die zich diep in het besturingssysteem nestelt. Vandaar dan ook dat Herstelpunt dat u kunt gebruiken als de installatie van TrueCrypt onverhoopt toch mislukt.

Stap 3

Start TrueCrypt en ga voordat u ook maar iets anders doet naar de menu-optie Settings en Language. U komt dan te weten dat True- Crypt standaard Engelstalig werkt. Geen nood, want u kunt een additioneel 'Language Pack' downloaden.

Stap 4

Download de Nederlandse vertaling van TrueCrypt, waarna u een zip-bestand kunt openen. Daarin vindt u dan een XML-bestand; pak dat uit in de programmamap van TrueCrypt.

Stap 5

Sluit TrueCrypt nu af en start het opnieuw. Als dat is gebeurd, gaat u opnieuw naar de menu-optie Settings en Language en geeft u aan dat u vanaf nu Nederlandstalig wilt werken.

Stap 6

Op dit moment is TrueCrypt actief, maar kunt u er nog geen gebruik van maken. Voordat u namelijk kunt profiteren van een versleuteld opslagvolume, zult u dat namelijk speciaal moeten aanmaken. In het hoofdvenster van True- Crypt ziet u een aantal stationsletters die u kunt gebruiken om een versleuteld opslagvolume te beheren. Zover is het nog niet, want voor nu klikt u op de knop 'Maak Volume'.

Stap 7

De 'TrueCrypt Volume Aanmaak Wizard' zal verschijnen en u geeft aan dat u een zogeheten 'bestandscontainer' wilt maken. Een bestandscontainer is een bestand op uw harde schijf (of op uw usb-stick), waarin een virtueel opslagvolume wordt aangemaakt én bijgehouden.

Stap 8

Daarna moet u het type opslagvolume instellen en kiest u voor een 'Standaard TrueCrypt Volume'. Als u dat doet, wordt er straks een bestand aangemaakt dat u kunt zien, beetpakken, enzovoort.

In deel 2 van deze workshop gaan we verder met het instellen van de locatie voor het nieuwe opslagvolume.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord