Uw muziekverzameling op dvd 2013-11-04T17:04:05

Gratis fotobeheer met Cheez

Ook websites vliegvelden ontregeld na terreuralarm

Uw muziekverzameling op dvd

Uw muziekverzameling op dvd

De meeste nieuwere dvd-spelers ondersteunen het mp3-formaat. U kunt dus een dvd branden vol met uren muziek en die lang achtereen op de achtergrond laten spelen. Daarnaast is het natuurlijk heel praktisch als u uw eigen cd-collectie omzet naar een verzameling goede kwaliteit mp3-bestanden; hoeft u nooit meer op zoek naar ‘die ene’ cd.

De meeste nieuwere dvd-spelers ondersteunen het mp3-formaat. U kunt dus een dvd branden vol met uren muziek en die lang achtereen op de achtergrond laten spelen. Daarnaast is het natuurlijk heel praktisch als u uw eigen cd-collectie omzet naar een verzameling goede kwaliteit mp3-bestanden; hoeft u nooit meer op zoek naar ‘die ene’ cd. Om data-dvd’s te branden is ieder brandpakket dat overweg kan met dvd’s geschikt; wij gebruiken in deze workshop Nero 7. Grootste probleem bij het maken van een verzamel-dvd vol mp3’s is het volumeverschil tussen de verschillende nummers. Elk album heeft een ander maximaal volume, wat betekent dat u naar de volumeknop blijft lopen als u een verzameling van honderden nummers afspeelt. Dat probleem lost u op door alle nummers qua volume eenvoudigweg te maximaliseren.

Stap 1

[afbeelding0]Om een verzameling mp3-bestanden te maximaliseren maken we gebruik van het gratis programma MP3Gain. Om het te downloaden gaat u naar mp3gain.sourceforge.net/download.php. Klik daar op de bovenste downloadlink mp3gain-win-1_2_5.exe – het versienummer kan inmiddels alweer wat verhoogd zijn. In de daarop geopende pagina selecteert u een downloadstekkie dicht in de buurt, bijvoorbeeld Amsterdam. Mocht een link straks niet blijken te werken, dan kiest u op deze pagina gewoon een andere locatie. Klik op alweer een volgende pagina op de lange blauwe downloadlink en bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) tijdelijk op uw Bureaublad.

Stap 2

[afbeelding0]Dubbelklik op het net binnengehaalde bestand waarna de installatiewizard start. Klik daarin op Next tot u bij de stap in bijgaande afbeelding bent aanbeland. Klik daar op het plus-teken voor Language files (taalbestanden) en selecteer in lijst de optie Dutch. Klik dan nog een paar keer op Next en tot slot op Install waarna alle benodigde bestanden worden gekopieerd. Middels de knop in de laatste stap van de wizard sluit u de installatieprocedure af en start u MP3Gain. Om de software daadwerkelijk Nederlandstalig te maken klikt u in het menu Language op Dutch.

Stap 3

[afbeelding0]Om mp3-bestanden en -mappen toe te voegen klikt u voor losse bestanden op de knop Add File(s). Handiger is het om eerst alle
mp3-bestanden en -mappen in een (tijdelijke) map op uw harde schijf te verzamelen. Zorg dat de verzameling niet boven de 4,7 gigabyte (de maximale hoeveelheid die op een enkellaags standaard dvd past) komt. De mapgrootte van de tijdelijke verzamelmap controleert u door in de Verkenner met uw rechtermuisknop op deze map te klikken en daarna in het submenu voor Eigenschappen te kiezen. Om vervolgens deze hele verzamelmap in één keer toe te voegen klikt u op de knop Add Folder. Blader vervolgens naar de verzamelmap, selecteer deze en klik op OK.

Stap 4

[afbeelding0]Om het volume van alle bestanden te maximaliseren klikt u in het menu Wijzig Niveau op Toepassen Max No-clip Niveau voor elk bestand. MP3Gain beschikt over nog veel meer methoden om het volume gelijk te trekken, maar dit werkt lekker snel en het resultaat is precies geschikt voor ons doel. MP3Gain verandert overigens het mp3-bestand zélf niet, alleen de volume-informatie wordt aangepast. Er wordt dus niets gehercomprimeerd en er gaat dus geen spatje van de oorspronkelijke kwaliteit verloren.

Stap 5

[afbeelding0]Het normaliseerproces kost tijd, of u het nou leuk vindt of niet. Behoorlijk veel tijd, zeker als u ook nog over een wat trage pc beschikt. Terwijl het normaliseren plaatsvindt, kunt u uw pc natuurlijk wel voor andere zaken gebruiken, dus een onoverkomelijk drama is het niet.

Stap 6

[afbeelding0]Na het normaliseren wordt het tijd voor Nero. Start dit programma (vaak gaat dat vanzelf als u een lege, beschrijfbare dvd in uw dvd-brander stopt). In het hoofdmenu van Nero selecteert u dan helemaal bovenin de optie DVD. Klik vervolgens op Audio (de muzieknoot) en selecteer de optie MP3-dvd maken.

Stap 7

[afbeelding0]In het venster Nero Express klikt u op de knop Toevoegen. Blader dan in het venster Bestand openen naar de verzamelmap met
– inmiddels – genormaliseerde mp3-bestanden. Selecteer de map en klik op Toevoegen. Ook nu geldt weer een wachttijd, omdat alle mp3-bestanden door Nero geanalyseerd worden. Als dit klusje is geklaard klikt u op de knop Volgende. Mocht daarop het venster Bestand openen wederom verschijnen, klik dan op de knop Sluiten en klik daarna nogmaals op Volgende.

Stap 8

[afbeelding0]Klik op OK in het venster waarin u gemeld wordt dat u een multisessieschijf gaat aanmaken. Zo’n multisessieschijf kan in sommige
dvd-spelers problemen veroorzaken, vandaar dat het verstandig is de optie Later toevoegen van bestanden toestaan uit te schakelen. In het veld achter Schijfnaam kunt u eventueel nog een naam aan uw dvd geven. Klik dan op Branden, waarna de dvd – eindelijk – wordt gebrand.Zoals gezegd kunt u iedere standaard cd- en dvd-brandsoftware gebruiken; kies in dat geval simpelweg voor de optie data-dvd en sleep de map met mp3-bestanden naar het brandveld. U kunt uiteraard behalve een dvd op deze manier ook een mp3-cd maken. Handig voor als u een autoradio hebt die het afspelen van mp3’tjes ondersteunt. Door het normaliseren rijdt u dan een stuk rustiger en veiliger.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord