Van foto naar HD-videofilm

© CIDimport

Van foto naar HD-videofilm

Geplaatst: 27 januari 2009 - 14:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 16:42

Redactie ID.nl

U kunt een Blu-ray-speler kopen en naar films op dure schijfjes kijken, voor nog veel meer geld een super-de-luxe hdcamcorder kopen, of ... u tovert gewoon uw vakantiekiekjes om tot hd-video. Hoe dat kan? Simpel: zelfs de allerhoogste hd-resolutie (1080p geheten, wat overeen komt met 1920 x 1080 pixels) is slechts 2 megapixel, terwijl de meeste hedendaagse fotocamera’s (veel) meer bieden.

U kunt een Blu-ray-speler kopen en naar films op dure schijfjes kijken, voor nog veel meer geld een super-de-luxe hdcamcorder kopen, of ... u tovert gewoon uw vakantiekiekjes om tot hd-video. Hoe dat kan? Simpel: zelfs de allerhoogste hd-resolutie (1080p geheten, wat overeen komt met 1920 x 1080 pixels) is slechts 2 megapixel, terwijl de meeste hedendaagse fotocamera’s (veel) meer bieden. Voor nieuwe camera’s is 8 megapixel al heel normaal. Als u zo’n foto van 3264 x 2448 pixels op de allerhoogste resolutie zou bekijken, dan nog gaat er veel informatie verloren. Maakt u echter een uitsnede op hdgrootte, dan kunt u die virtueel over de foto bewegen zodat het lijkt op het pannen met een videocamera. Ook kunt u van de gehele foto inzoomen tot aan een hd-resolutie zonder kwaliteitsverlies. Zo brengt u stilstaande foto’s tot leven. Deze manier van werken is bekend gemaakt door de Amerikaanse regisseur Ken Burns die zo complete documentaireseries maakte. Alles wat u nodig hebt, zijn dus foto’s en een programma dat hd kan produceren. Wij kiezen voor Premiere Elements 3 (www.adobe.nl) en tonen u de functies die u daarin nodig hebt om uw foto’s in beweging te zetten.

Stap 1

Van foto naar HD-videofilm-15991845

© CIDimport

Selecteer de foto's die u wilt gebruiken en kopieer ze naar een aparte map. Start vervolgens Premiere Elements en klik op Instellingen in het openingsvenster. Standaard staat het programma waarschijnlijk op DV Pal, maar wij kiezen voor Adobe HDV. Klik op het plusje en kies HDV 1080i dat werkt met een video-venster (frame) van 1440 x 1080 bij 25 beeldjes per seconde (afbeelding 1). Klik op Opslaan als Standaard en vervolgens op Nieuw Project. Geef het project een naam en maak een map aan met die zelfde naam (liefst op een snelle schijf met veel ruimte, want een hd-video kan natuurlijk flink groot worden). Overigens vertaalt zich de 1440 x 1080 in een resolutie van 1920 x 1080 als u bedenkt dat de eerste werkt met niet-vierkante pixels in een verhouding 1,333:1.

Stap 2

Van foto naar HD-videofilm-15991848

© CIDimport

U kunt nu materiaal gaan toevoegen aan het project. In het venster Media Ophalen Van klikt u op Bestanden en Mappen. Navigeer naar de map met uw foto's, klik op de eerste en Shift-klik op de laatste om ze allemaal te selecteren. Klik vervolgens op Openen. De foto's zijn nu aan de pool met beschikbare media toegevoegd. Klik op het pictogram Pictogram (Ctrl + PgDn) en sorteer de foto's in de gewenste volgorde door ze te verslepen.

Stap 3

Van foto naar HD-videofilm-15991851

© CIDimport

Zet indien nodig het programma in Tijdlijn-modus en sleep dan de eerste foto naar het kanaal Video 1. Met het schuifje boven de tijdbalk rekt u de tijdweergave uit zodat u ongeveer 20 seconden ziet. Rek dan het clipje op Video 1 uit, door de rechterzijde te verslepen. Geef het een lengte van 20 seconden. De foto heeft een beeldverhouding 4:3 en de video 16:9. U ziet dan ook links en rechts een zwarte balk.

Stap 4

Van foto naar HD-videofilm-15991854

© CIDimport

Wanneer u rechtsklikt op de clip op de tijdbalk en het vinkje weghaalt bij Schalen naar framegrootte, wordt het hele videobeeld in het Monitor-venster gevuld. U weet nu dat de foto tot ver buiten het videovenster doorgaat. Klik in het venster Eigenschappen op het driehoekje voor Beweging en op Animatie inschakelen (achter Beweging). Hier kunt u de positie en de zoomfactor (Schaal) van de foto aanpassen en animeren. Dat animeren gebeurt aan de hand van Hoofdframes (ook bekend als Keyframes) waarbij elke parameter zijn eigen begin- en eindpunt heeft en het programma de tussenliggende beelden uitrekent. Klik op Hoofdframe Toevoegen achter Positie en achter Filter tegen flikkeren. Zet nu de cursor op het eerste getal achter Positie en sleep dat met ingedrukte linkermuisknop naar boven. U ziet de foto nu naar rechts door het beeld schuiven in het videovenster. Op dezelfde manier kunt u de verticale startpositie aanpassen. U kunt ook de foto in het Monitorvenster verslepen. Tot slot zet u de waarde Filter tegen flikkeren op 1. U hebt nu het beginpunt voor een beweging vastgelegd.

Stap 5

Van foto naar HD-videofilm-15991856

© CIDimport

Sleep de tijd-indicator (het blauwe driehoekje op de tijdbalk) naar 10 seconden en maak een nieuw Hoofdframe voor Positie en Schaal. Schuif de foto nu horizontaal naar links. De virtuele camera zal hierdoor een horizontale beweging van links naar rechts over de foto maken, gedurende 10 seconden. Sleep dan de tijd-indicator naar 20 seconden en maak een nieuw Hoofdframe voor Positie, Schaal en Filter tegen flikkeren. Klik op de waarde 100 achter Schaal en vergroot deze naar 300. Druk op PgUp en klik op Afspelen om de animatie tot nu toe te zien. Sla daarna uw werk op. Sleep de tweede foto naar het videospoor en geef deze een lengte van 10 seconden. Ook hier zet u Schalen naar framegrootte weer uit en zet u de tijd-indicator aan het begin van dit clipje. Maak net als hiervoor weer voor drie parameters een nieuw Hoofdframe. Zet het Flikker- filter weer aan en zoom in naar 300%. Pas eventueel de positie van de foto een beetje aan. Zet de tijdindicator aan het eind van het clipje, maak weer Hoofdframes en zoom uit naar een schaal waarbij vrijwel de hele foto zichtbaar is (afbeelding 5).

Stap 6

Van foto naar HD-videofilm-15991859

© CIDimport

Schakel nu over naar Scènelijnweergave en klik onder Media op Effecten / Overgangen. Bij de overgang van de ene naar de andere foto gebruikt u het effect Gekruist Verspreiden uit de rubriek Video Overgangen, Verspreiden door dit naar de ruimte tussen de twee afbeeldingen op de scènelijn te slepen. Onder Eigenschappen, Uitlijning kiest u Midden bij Cut. 

Stap 7

Van foto naar HD-videofilm-15991861

© CIDimport

U hebt nu gezien hoe u over foto's heen moet pannen, inen uit moet zoomen en moet mixen. Op de zelfde manier voegt u de rest van de foto's toe. De geluidssporen kunt u gebruiken om geschikte muziek (bij deze stijl past eigenlijk alleen rustige muziek) en geluidseffecten toe te voegen (meer daarover binnenkort in Computer Idee). Het eindproduct bewaart u via Exporteren, Mpeg. Kies daar HDV 1080i 25 en klik op OK. Geef een naam en een map op en klik op Opslaan (afbeelding 7). Het eindresultaat kan even op zich laten wachten, want het verwerken van hd-video is voor de processor een zeer zware klus. Het resultaat van uw arbeid kunt u bekijken op een monitor die hd-resoluties aankan, of u koppelt uw pc aan de hd-tv. Ook kunt u een Blu-ray schijfje bakken als u daarvoor de hard- en software hebt. Indien u niet beschikt over Premiere Elements, kunt u ook heel aardige resultaten boeken met het gratis dvd Slideshow GUI, hoewel u dan slechts in dvd-kwaliteit kunt werken. Dat geldt ook voor oudere versies van Microsofts Movie Maker. De nieuwste versie lijkt de hier geschetste techniek helaas in zijn geheel niet meer te bieden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten