Van web naar Word 2013-11-04T17:02:57

Systeemherstel in Vista

Als je dat maar weet

Van web naar Word

Van web naar Word

Hebt u wel eens een stuk gekopieerd van een webpagina en in Word geplakt? Het resultaat is vaak onverwacht en lastig aan te passen. Webfragmenten in uw eigen werkstukken verwerken gaat beter met behulp van deze tips.

Hebt u wel eens een stuk gekopieerd van een webpagina en in Word geplakt? Het resultaat is vaak onverwacht en lastig aan te passen. Webfragmenten in uw eigen werkstukken verwerken gaat beter met behulp van deze tips.

Stap 1

Probeer om te beginnen niet te grote stukken ineens te kopiëren. Het lijkt misschien omslachtig om kleinere fragmenten een voor een te kopiëren, maar u voorkomt hiermee problemen bij het plakken. Klik op de webpagina (maar natuurlijk niet op een koppeling) en sleep met de muis om een of meer alinea's te selecteren. In Firefox kunt u een gemaakte selectie uitbreiden of verkleinen met de pijltoetsen terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl + C om de selectie te kopiëren.

Stap 2

Gebruik in Word niet het normale plakken maar Plakken speciaal. Die opdracht kiest u in het menu Bewerken. Kies vervolgens in het dialoogvenster Plakken speciaal hoe u de inhoud wilt plakken. Selecteer de optie Niet-opgemaakte tekst als er geen afbeeldingen of tabellen overgenomen hoeven te worden. In dat geval kunt u de Stappen 3 en 4 overslaan. Kies anders RTFindeling (als die optie beschikbaar is) of HTML-indeling. Met OK voegt u het gekopieerde fragment in. Herhaal Stap 1 en 2 om alle gewenste inhoud van de webpagina over te nemen.

Stap 3

Vaak zijn op een webpagina onzichtbare tabellen gebruikt voor het indelen van de pagina. Als u de opmaak in Word wilt aanpassen, zit zo'n tabel alleen maar in de weg. Activeer in het menu Tabel de optie Rasterlijnen weergeven om ook onzichtbare tabellen te kunnen zien. Als er geen ongewenste tabellen zijn, kunt u door naar Stap 5. Wilt u een overbodige tabel verwijderen? Klik er dan in en kies in het menu Tabel voor Converteren, Tekst.

Stap 4

Laat de tekst scheiden door alineamarkeringen, dat komt verderop (bij Stap 7) mooi van pas. Schakel de optie Geneste tabellen converteren uit, om te voorkomen dat 'normale' tabellen met gegevens ook worden omgezet. Klik op OK om de tabel te converteren. Herhaal dit als het nodig is voor andere tabellen. 

Stap 5

Geplakte inhoud van het web bevat vaak handmatige regeleinden of andere speciale tekens die het bewerken in Word bemoeilijken. U kunt ze zichtbaar maken met de knop Weergeven/verbergen in de werkbalk. Een stuk tekst met handmatige regeleinden ziet Word als één alinea bij het toepassen van alineaopmaak en andere bewerkingen. Het is dus beter om die handmatige regeleinden (de gebogen pijltjes) te vervangen door alineamarkeringen.

Stap 6

Kies in het menu Bewerken de functie Vervangen en klik op de knop Meer. Onderin het venster verschijnen twee extra knoppen, waarvan u er eentje nodig hebben. Klik in het invoervak Zoeken naar en voeg via de knop Speciaal een handmatig regeleinde in. Voeg op dezelfde manier in het vak Vervangen door een Alineamarkering in. Klik tot slot op Alles vervangen om alle handmatige regeleinden te vervangen.

Stap 7

Om eventuele dubbele alineamarkeringen op te ruimen die zijn ontstaan bij Stap 4 of 6, laat u elke dubbele alineamarkering (tweemaal invoegen in het zoekvak) vervangen door een enkele. Herhaal dit totdat Word meldt dat er 0 exemplaren zijn vervangen. Verder herhalen is daarna een beetje zinloos. Doe hetzelfde voor dubbele spaties, die ook kunnen voorkomen in de geplakte webinhoud. De spaties typt u gewoon in de invoervakken, daarvoor hebt u de knop Speciaal niet nodig. Sluit het dialoogvenster met de toets Esc.

Stap 8

Wilt u in een bepaald tekstgedeelte tekenopmaak, zoals lettertype, -grootte en -kleur verwijderen? Selecteer de tekst dan en gebruik vervolgens de toetscombinatie Ctrl + spatiebalk. Alle geselecteerde tekst krijgt een standaardopmaak. Daarmee wordt ook de blauwe onderstreping bij koppelingen verwijderd, maar niet de eigenlijke koppeling. 

Stap 9

Om een koppeling in de tekst echt te verwijderen, inclusief de bijbehorende opmaak, gebruikt u het snelmenu. Klik met de rechtermuisknop op de koppeling en kies Hyperlink verwijderen in het snelmenu. Wees gerust, de eigenlijke tekst blijft gewoon staan. Hyperlinks bij afbeeldingen verwijderen gaat op dezelfde manier.

Stap 10

Als u afbeeldingen hebt geplakt, maken die het Word-bestand vaak onnodig groot. Klik op een afbeelding en maak die eventueel eerst kleiner door een blokje op een hoekpunt (een zogeheten formaatgreep) te verslepen. Als de afmetingen naar wens zijn, klikt u in de werkbalk Afbeelding op de knop Afbeeldingen comprimeren. Als die werkbalk niet automatisch verschijnt zodra u een afbeelding selecteert, opent u het menu Beeld en klikt u op Werkbalken, Afbeelding. Nu kunt u de tekst en afbeeldingen verder opmaken zoals u in Word gewend bent.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord