Van XP naar Windows 7: Windows Easy Transfer 2014-09-10T17:27:54

Pig Chase: Gamen met echte varkens

De 10 beste webdiensten

Van XP naar Windows 7: Windows Easy Transfer

Van XP naar Windows 7: Windows Easy Transfer

Foto’s, muziek, video’s, favorieten, enzovoort neemt u bij de overstap van XP naar Windows 7 graag gemakkelijk mee naar uw nieuwe pc. Typisch een klusje voor Windows Easy Transfer.

Als u tegenwoordig een nieuwe pc koopt, draait die ongetwijfeld op Windows 7. Logisch, want Windows 7 is op dit moment het populairste besturingssysteem van Microsoft. Intussen zit u nog wel met een oude pc die waarschijnlijk op Windows XP of Windows Vista draait. Op die oude pc staan enorm veel gegevens die u gaandeweg hebt verzameld. We laten u hier zien hoe eenvoudig Windows Easy Transfer u van dienst kan zijn bij het overzetten van deze bestanden.

Voorbereiding

Even opgelet, want voordat u met Windows Easy Transfer aan de slag gaat, moet u Windows 7 helemaal up-to-date brengen; iets dat sowieso de hoogste prioriteit heeft als u een nieuwe pc in gebruik neemt. U vindt Windows Update gewoon in het menu Start van Windows 7, maar dat terzijde. Nog iets wat u toch écht moet doen als u een nieuwe pc hebt gekocht of gekregen: meteen een goede virusscanner installeren! Hier kijkt u naar Microsoft Security Essentials (www.microsoft.com/security_essentials) dat, net als eerder Windows 7, helemaal up-to-date is gebracht. Dat is nog niet alles, want we hebben de pc meteen laten doorzoeken op de aanwezigheid van besmettingen. Het is Security Essentials dat vanaf nu zal voorkomen dat een virus – of wat dan ook – de pc kan binnendringen. We kijken vervolgens naar het menu Start van Windows 7 om twee dingen vast te stellen: wat is de naam van de gebruiker en wat is de lijst met geïnstalleerde programma’s? Dat eerste hebt u straks nodig om er zeker van te zijn dat de bestanden die op de oude pc staan op de juiste plek op de nieuwe pc terechtkomen. Dat tweede is om u ervan te vergewissen dat de belangrijkste software – waaronder de e-mailclient en mogelijk Microsoft Office – actief is op de nieuwe computer.

 

Programma starten

Windows Easy Transfer vindt u in het menu Start van Windows 7. U moet de Bureauaccessoires hebben, om daarbinnen dan het submenu Systeemwerkset te openen.  Windows Easy Transfer is dus helemaal niet moeilijk te vinden. Nadat Windows Easy Transfer is gestart, vertelt hij u wat zoal de mogelijkheden zijn voor wat betreft het overhevelen van bestanden en instellingen van de oude pc naar de nieuwe computer. Er wordt op de oude pc niets weggegooid, wat onder andere betekent dat u Windows Easy Transfer meerdere keren kunt laten draaien. Verder zal Windows Easy Transfer u na afloop van de verhuizing vertellen welke programma’s u eigenlijk nog zou moeten installeren op uw nieuwe pc.

Het overzetten van gegevens van de oude naar de nieuwe pc kan met behulp van een speciale Easy Transferkabel, via het netwerk of met behulp van een externe harde schijf of een usb-stick. Wij kiezen voor het netwerk, waarbij we gebruik kunnen maken van een kruiskabel of het gewone bekabelde of draadloze netwerk. In het eerste geval gebruiken we een speciale netwerkkabel die we in de ethernetpoort van de oude pc en in de ethernetpoort van de nieuwe pc steken. In het tweede geval liften we mee op de al bestaande netwerk-infrastructuur; de beide computers ‘hangen’ dan in het netwerk en hebben contact met internet. Windows Easy Transfer maakt geen onderscheid tussen de verschillende netwerkvormen, dus daar ligt het niet aan. (Zie afbeelding)

 

Usb-stick

We starten Windows Easy Transfer op de nieuwe Windows 7-pc. Windows Easy Transfer dient namelijk nog op de oude pc te worden geïnstalleerd! De nieuwe Windows 7-pc zorgt voor de programmatuur die u meeneemt naar de oude Windows XP- of Vista-pc.

Windows Easy Transfer wordt klaargemaakt om te kunnen draaien op de oude computer. Het overhevelen kan met behulp van een externe harde schijf, via het netwerk of door middel van een usb-stick. Voor Windows Easy Transfer is niet veel opslagruimte nodig, dus een usb-stick is wel zo praktisch − en heeft als extra voordeeltje dat u straks niet hoeft te zoeken naar de software! We vertellen Windows Easy Transfer waar de usb-stick is te vinden. Het dialoogvenster Map selecteren kent u ook van allerlei andere programma’s, dus wat dat betreft kunt u niet in de problemen komen. Een submap aanmaken op de usb-stick is niet nodig, want dat doet Windows Easy Transfer zelf al. Meteen nadat Windows Easy Transfer compleet op de usb-stick is gezet, krijgt u wat instructies voor op de oude computer.

Opgemerkt dat u straks de Windows Verkenner van die oude pc nodig heb om Windows Easy Transfer te kunnen vinden op de usb-stick. Deze handeling wordt vaak vergeten: het veilig verwijderen van een usb-stick! In het Systeemvak van de nieuwe pc vindt u een klein pictogram waarmee u de aangekoppelde hardware veilig kunt verwijderen. Essentieel, want als u een usb-stick (of een externe harde schijf) lostrekt op het moment dat er nog gegevens worden uitgewisseld, kan dat desastreus zijn voor de indeling van de datadrager in kwestie! (Zie afbeelding)

 

Netwerkverbinding

Op de oude XP-pc is een Windows Verkenner-venster geopend waarmee we de usbstick en Windows Easy Transfer al snel hebben gevonden. Op de getoonde snelkoppeling kunt u dubbelklikken om daarmee de kopie van Windows Easy Transfer te starten. Het eerste exemplaar van Windows Easy Transfer draait reeds op de nieuwe pc. (Zie afbeelding) We gaan Windows Easy Transfer via het netwerk gebruiken. Er moet dus een netwerkkoppeling worden gemaakt tussen de oude en de nieuwe pc. We gaan daar zo’n kruiskabel (voor een paar euro te koop in de computerwinkel) voor gebruiken; vraag dan naar een netwerk-kruiskabel die een lengte heeft van, pak hem beet, anderhalve meter. Even een netwerk-intermezzo! We moeten ervoor zorgen dat de beide computers kunnen communiceren via de kruiskabel die u in de ethernetpoorten heeft gestoken, te beginnen met de Windows 7-pc. Ga via het Configuratiescherm naar het Netwerkcentrum en klik links in beeld op de taak Adapterinstellingen wijzigen. (Zie afbeelding)

De adapterinstellingen die u gaat wijzigen, zijn de instellingen van de ethernetkaart waarop de kruiskabel is aangesloten. Het is de bedoeling dat u de tcp/ip-eigenschappen gaat aanpassen door handmatig een ip-adres toe te kennen. Kies voor 192.168.0.1 en het subnetmasker 255.255.255.0. (Zie afbeelding)

Vervolgens doet u iets soortgelijks op de oude pc. In geval van Windows XP gaat u naar het venster Netwerkverbindingen toe. Ook daar gaat u aan het werk met de netwerkkaart waarin de kruiskabel is gestoken en moet u de tcp/ip-eigenschappen aanpassen. Alleen is het handmatig ingestelde ipadres een ietsje anders: 192.168.0.2. Alleen het laatste getal verschilt! Het subnetmasker stelt u hier ook in op 255.255.255.0. (Zie afbeelding)

Intussen bent u helemaal klaar om Windows Easy Transfer écht aan het werk te zetten. Dat alles dient zich voor nu af te spelen op de oude pc. Althans, dat is wat de nieuwe Windows 7-pc ons weet te melden. Op de oude pc wordt expliciet aangegeven dat het om die oude pc gaat. Niet dat u een andere keuze hebt, maar dat is nu even niet van belang.

 

Sleutel

Die oude pc geeft vervolgens een speciale Windows Easy Tranfer-sleutel aan u door. Deze unieke Windows Easy Transfer-sleutel moet u meenemen naar de nieuwe Windows 7-pc, want daarmee gaat u de koppeling tussen de beide versies van Windows Easy Transfer bewerkstelligen. Immers, het moet allemaal wel passen! (Zie afbeelding)

Overgeschakeld naar de nieuwe pc, wordt de Windows Easy Tranfer-sleutel correct ingevoerd. (Zie afbeelding). Daarna nog even een klik op de knop Volgende, zodat de oude pc en de nieuwe pc hun gedroomde koppeling tot stand kunnen brengen. De oude pc is duidelijk de slaaf in het verdrachtsproces en mag alleen maar luisteren naar de opdrachten die worden gegeven door het Windows Easy Transfer dat op de nieuwe Windows 7-pc draait. Het kan even duren, maar dan weet Windows Easy Transfer op de nieuwe Windows 7-pc te vertellen wat u aan bestanden en instellingen kunt overhalen van de oude pc. Klik nog niet op de knop Overzetten, maar kies eerst voor de taak Geavanceerde opties. Anders kunnen de bestanden en de instellingen zomaar op de verkeerde plaats terechtkomen.

 

Welke gegevens?

Het dialoogvenster Geavanceerde opties gebruikt u om aan te geven welke gegevens van welke gebruiker op de oude pc moeten worden overgezet naar welke gebruiker op de nieuwe pc. Waarmee direct duidelijk is geworden dat u niet zomaar met het overzetten van bestanden en instellingen moet beginnen. Dit is trouwens ook een mooi moment om nog even na te denken over het account zoals dat actief is op de nieuwe Windows 7-pc. Mogelijk wilt u toch nog een andere accountnaam instellen? (Zie afbeelding) Pal voordat we met het overzetten van de bestanden en de instellingen beginnen, kijken we toch nog even naar hetgeen zal worden getransporteerd door Windows Easy Transfer. (Zie afbeelding)

Wat precies de mogelijkheden zijn, is afhankelijk van een groot aantal factoren. In de praktijk zult u namelijk ervaren dat u de ene keer meer soorten gegevens kunt overzetten dan de andere keer. Dat heeft te maken met het oude besturingssysteem, met de taalversies van de beide besturingssystemen, met de geïnstalleerde programma’s, met de aanwezige persoonlijke mappen, enzovoort. De oude pc krijgt na afloop van de kopieersessie een seintje dat Windows Easy Transfer klaar is, waarmee alle geselecteerde bestanden en instellingen van de oude Windows XPpc naar de Windows 7-pc zijn overgeheveld.

Tot slot kunt u bekijken wat Windows Easy Transfer op de Windows 7-pc heeft te melden. Via de taak ‘Weergeven wat is overgezet’ kunt u controleren of alle gegevens netjes zijn overgekomen op de nieuwe locatie(s). Interessanter is de taak ‘Een lijst met programma’s weergeven die u mogelijk op de nieuwe pc wilt installeren’. Zo komt u te weten welke software er nodig kan zijn om de nieuwe Windows 7-pc te kunnen laten  samenwerken met bestanden afkomstig van de oude pc. En dan is de installatie van een e-mailclient een verhaal apart. Waar Windows XP met Outlook Express en Windows Vista met Windows Mail worden geleverd, komt Windows 7 met lege handen. Mogelijkheden van Microsoft zijn dan Windows Live Mail (explore.live.com/windows-live-mail) en Outlook van Office (office.microsoft.com). Echter, dat is weer een andere workshop.

FAQman video

Zie hier ook de FAQman video over dit onderwerp voor een korte samenvatting.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 02, jaargang 2012.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord