Verbeter het Windows Klembord 2013-11-04T17:02:12

Vrijdag, actie-dag: draadloze mediaspeler van Mvix

Internetfraude vooral door mannen gepleegd

Verbeter het Windows Klembord

Verbeter het Windows Klembord

Telkens als u een stukje tekst of een afbeelding kopieert en elders plakt – in hetzelfde document of desnoods zelfs in een ander programma – gebruikt u het Klembord als tijdelijk tussenstation. Het is een eenvoudig en betrouwbaar systeem met slechts één tekortkoming: u kunt maar één ding tegelijk op het Klembord bewaren.

Telkens als u een stukje tekst of een afbeelding kopieert en elders plakt – in hetzelfde document of desnoods zelfs in een ander programma – gebruikt u het Klembord als tijdelijk tussenstation. Het is een eenvoudig en betrouwbaar systeem met slechts één tekortkoming: u kunt maar één ding tegelijk op het Klembord bewaren. De meer recente versies van Microsoft Office beschikken over een optie om meerdere items op te slaan. En voor wie geen MS Office heeft draaien, is er het gratis Yankee Clipper dat op zijn Klembord plaats biedt aan honderden items, tijdelijk of permanent. In het laatste geval plakt u veel (her)gebruikte zaken heel makkelijk telkens opnieuw.

Stap 1

De download van Yankee Clipper vindt u op deze pagina. Klik in het menu aan de linkerkant op de link Download, waarna u op een pagina belandt alwaar u uw naam en e-mailadres moet invullen. Als u geen behoefte hebt aan ongewenste e-mail geeft u hier een fantasieadres in. Klik op Submit en daarna op de link Thanks. Click here to download.

Stap 2

Worstel u even door de gebruikelijk beveiligingswaarschuwingen heen en bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) even op uw Bureaublad. Na het downloaden dubbelklikt u op het binnengehaalde kleinood, u accepteert de diverse beveiligingswaarschuwingen en volgt de installatiewizard. Die eindigt met een allerlaatste klik op Finish en u kunt aan de slag. Het geopende browservenster met onder meer informatie over het verschijnsel freeware mag u rustig sluiten. Yankee Clipper heeft inmiddels een plekje in uw Systeemvak rechts onderin beeld gevonden. Klik hierop met de rechtermuisknop en in het geopende contextmenu op Show.

Stap 3

Het mooie van Yankee Clipper is dat het programma meteen werkt. Dus alles wat u vanaf nu selecteert en kopieert belandt in de lijst met gekopieerde onderdelen van zijn superklembord. Kopieer (en plak eventueel) verschillende items van (bijvoorbeeld) een webpagina. Deze verschijnen allemaal in de lijst van Yankee Clipper. Om alle zaken in één lijst te zien (zowel tekst, afbeeldingen en andere onderdelen) klikt u in de kolom links op All formats. Windows XP-gebruikers moeten ter vergelijking hun Klembord Viewer eens opstarten, klik daarvoor op Start, Uitvoeren. Typ in het veld achter Uitvoeren het commando clipbrd en klik op OK. Zoals u ziet onthoudt het standaard Klembord echt alleen het laatst gekopieerde onderdeel, terwijl Yankee Clipper inmiddels over een uitgebreide lijst beschikt. Overigens: Windows Vista heeft geen ingebouwde Klembord Viewer, dus het commando clipbrd werkt daar niet.

Stap 4

Normaal gesproken plaatst Yankee Clipper alles in de History-lijst. Deze heeft weliswaar een grote opslagcapaciteit, maar ook die is beperkt. Als de opslagruimte vol raakt, verwijdert Yankee Clipper eerst de oudste gekopieerde onderdelen om plaats te maken voor nieuwe. Wilt u bepaalde dingen bewaren omdat u ze zeer regelmatig plakt (denk aan een naam en adres en/of logo voor onder e-mail of een of ander document), maak dan gebruik van de boilerplate. Dit is een vakterm voor onder meer teksten die steeds weer in ongewijzigde vorm op diverse plekken geplakt worden. Klik simpelweg met de rechtermuisknop op een item in de History-lijst en daarna in het geopende contextmenu op Send to boilerplate. Om items in de Boilerplate te bekijken en gebruiken klikt u op de tekst Boilerplates halverwege de kolom links.

Stap 5

Als u aan één Boilerplate niet genoeg hebt, maakt u er nog een door eerst de standaard Boilerplate te openen. Klik dan met de rechtermuisknop op een van de categorieën rechts en kies in het contextmenu de optie New boilerplate. Verzin een naam (bijvoorbeeld de titel van het clubblad) en klik op OK. Om naar een nieuwe Boilerplate-collectie over te schakelen klikt u wederom met de rechtermuisknop op één van de items aan de rechterkant en kiest u in het contextmenu bij Switch boilerplate collection op uw net aangemaakte Boilerplate. Het is geen heel elegante oplossing, maar hij werkt wel.

Stap 6

Yankee Clipper kent geen plakfunctie. In plaats van 'plakken' worden items via het standaard Windows Klembord naar een applicatie 'geschoten'. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Zet bijvoorbeeld in een Word-document de aanwijzer op een plek waar u een item uit Yankee Clipper wilt plaatsen. Selecteer een onderdeel uit de Yankee Clipper History-lijst en klik hierop met de rechtermuisknop. In het contextmenu klikt u op Shoot, daarna plakt u via de sneltoets Ctrl + V of door in het menu Edit op Plakken te klikken het item in het Word-document. Als deze werkwijze onverhoopt af en toe of regelmatig niet blijkt te werken klikt u in het menu Edit op Configuration. Klik op de knop Advanced en schakel vervolgens de optie Periodically re-attach to clipboard in.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord