Vergroot de weergave op uw scherm 2013-11-04T17:04:02

Kop- en voetteksten in Word

Elke minuut 2 gigabyte aan data verloren

Vergroot de weergave op uw scherm

Vergroot de weergave op uw scherm

Windows beschikt van huis uit al over een soort digitaal vergrootglas, dat u vindt in het menu Start onder Alle programma’s, Bureauaccessoires en Toegankelijkheid. Echter, zoals Microsoft zelf toegeeft, gaat het hier om een heel eenvoudig hulpje en is het waarschijnlijk bij intensief gebruik niet toereikend. Gelukkig zijn er van dit soort programma’s betere exemplaren te vinden.

Windows beschikt van huis uit al over een soort digitaal vergrootglas, dat u vindt in het menu Start onder Alle programma’s, Bureauaccessoires en Toegankelijkheid. Echter, zoals Microsoft zelf toegeeft, gaat het hier om een heel eenvoudig hulpje en is het waarschijnlijk bij intensief gebruik niet toereikend. Gelukkig zijn er van dit soort programma’s betere exemplaren te vinden. In deze workshop leert u hoe u het programma Virtual Magnifying Glass downloadt en gebruikt. De tool is gratis en heeft veel meer instelmogelijkheden dan het vergrootglas van Windows. U kunt Virtual Magnifying Glass geheel aan uw eigen specifieke wensen aanpassen.

Stap 1

[afbeelding0]U kunt virtual magnifying glass downloaden vanaf magnifier.sourcefourge.net/#download. Start uw browser, ga naar deze pagina en klik aldaar op de link Mg3.2.0_install.exe voor de tekst for Windows size:300 kB. U belandt dan op een nieuwe pagina, alwaar u een plaats in de buurt kiest voor een vlotte download (al is snelheid relatief bij een bestandje van slechts 300 kB). Klik op de link Download achter de plaats van uw keuze, waarna u op wederom een nieuwe pagina belandt. Hebt u Windows XP van alle updates en servicepacks voorzien,dan klikt u op de blauwe downloadlink helemaal boven aan de pagina. In andere gevallen start het downloaden vanzelf, maar dat betekent in ieder geval dat uw Windows XP qua updates niet bepaald up-to-date is en u dus (mogelijk) veiligheidsrisico’s loopt. Klik in het dialoogvenster Bestand downloaden - Beveiligingswaarschuwing op Opslaan en bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) op uw Bureaublad.

Stap 2

[afbeelding0]Na downloaden dubbelklikt u op het net binnengehaalde bestand Mg3.2.0_install.exe (wellicht is het versienummer inmiddels alweer verhoogd, maar het gaat om ’t idee). U krijgt wederom een waarschuwingsvenster te zien; klik hierin op Uitvoeren. Klik in de eerste stap van de installatiewizard op Next, dan op I agree,op Next en uiteindelijk op Install. U hoeft aan de standaardinstellingen niets te veranderen, die zijn allemaal dik in orde. Na installatie klikt u tot slot op Finish, waarna het vergrootglas meteen start.

Stap 3

[afbeelding0]U hebt nu de beschikking over een digitaal vergrootglas dat u met de muis over het scherm kunt bewegen. Beweeg bijvoorbeeld eens over de pictogrammen op uw Bureaublad en bekijk het effect. Rechts onderin op de Taakbalk is bovendien een klein rechthoekig pictogram verschenen na installatie van Virtual Magnifying Glass, daar komen we dadelijk op terug. Om het vergrootglas uit te schakelen drukt u op de Esc(ape)-toets op uw toetsenbord of klikt u één keer met uw muis.

Stap 4

[afbeelding0]Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram van Virtual Magnifying Glass op de Taakbalk, waarna een menu verschijnt. Het mag duidelijk zijn dat u over flink wat instelmogelijkheden beschikt. Eén van de eerste dingen die u wellicht wilt regelen is dat Virtual Magnifying Glass voortaan automatisch met Windows opstart. Klik daarvoor met uw linkermuisknop op Start Magnifying Glass when you log on.

Stap 5

[afbeelding0]Het is ook handig om in het contextmenu (rechtermuisknop, wederom) de optie Hot Key Invoke (sneltoets activeren) in te schakelen. Daarmee roept u het vergrootglas voortaan op met de sneltoets Ctrl + Alt + E. Onthoud dat – zoals eerder gemeld – u het vergrootglas altijd kunt uitschakelen door een druk op Esc(ape) of een klik met uw linkermuisknop.

Stap 6

[afbeelding0]Experimenteer vooral met de overige opties van Virtual Magnifying Glass. Zo kunt u het vergrootglas groter of kleiner maken en de vergroting naar wens aanpassen. Klik verder eens met uw rechtermuisknop op het pictogram van Virtual Magnifying Glass en schakel de optie Graphics Tools in. Hierdoor verschijnt er een draadkruis met kleurinformatie in het vergrootglas. Dat kan handig en praktisch zijn als u met beeldbewerkingssoftware bezig bent en een heel precies klusje wilt uitvoeren.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord