Verhelp Windowsbestandsproblemen 2014-09-03T13:19:09

Systeemherstel met images, deel 1

Systeemherstel met images, deel 2

Verhelp Windowsbestandsproblemen

Verhelp Windowsbestandsproblemen

Ooit last gehad van een bestand dat onverwijderbaar, niet hernoembaar of onverplaatsbaar bleek? Lees dan vooral verder, want in deze workshop leren we u hoe u dwarsliggende bestanden de baas wordt.Stap 1[afbeelding0]U ziet hier twee regelmatig voorkomende foutmeldingen bij het verwijderen van een bestand.

Ooit last gehad van een bestand dat onverwijderbaar, niet hernoembaar of onverplaatsbaar bleek? Lees dan vooral verder, want in deze workshop leren we u hoe u dwarsliggende bestanden de baas wordt.

Stap 1

[afbeelding0]U ziet hier twee regelmatig voorkomende foutmeldingen bij het verwijderen van een bestand. De eerste is vrij duidelijk, hier wordt immers het programma dat problemen geeft, bij naam genoemd. De oplossing is dan simpel: Word sluiten en nogmaals proberen. Bij de tweede foutmelding wordt het al wat meer zoeken. Windows geeft meerdere mogelijkheden waar het fout kan zijn gegaan. Als u inderdaad een bewerking wilde uitvoeren op een schrijfbeveiligde diskette of usb-stick is de zaak duidelijk. Hetzelfde geldt voor een poging om in een thuisnetwerk een bestand weg te halen of te verplaatsen vanuit een map met alleen leesrechten. En het kan ook zijn dat uw schijf zo vol is, dat een bestand niet kan worden verwijderd (daar is namelijk extra schijfruimte voor nodig).

Stap 2

[afbeelding0]Er is ook nog een foutmelding die geen enkele indicatie geeft over wie of wat het dwarsliggende bestand gebruikt. In dat geval is de Verkenner zélf maar al te vaak de oorzaak van het probleem. De Verkenner is namelijk niet bijzonder goed in het afhandelen van bepaalde typen bestanden, in het bijzonder AVI-filmpjes. Het programma dat het betreffende bestand ‘in gebruik'heeft zou dus heel goed de Verkenner zelf kunnen zijn! Een ietwat vreemd aandoende maar soms wel werkende methode is om een niet verplaatsbaar bestand te hernoemen, het dan te verplaatsen en na verplaatsen weer te hernoemen naar de oude, oorspronkelijke naam. Krijgt u bij het hernoemen echter bijgaande foutmelding te zien, dan is er meer denkwerk nodig.

Stap 3

[afbeelding0]U kunt dan de volgende truc eens proberen. Klik met uw rechtermuisknop op het problematische bestand en daarna in het verschenen contextmenu op Eigenschappen. In het dialoogvenster Eigenschappen voor kunt u de naam helemaal bovenaan op het tabblad Algemeen pogen te wijzigen. Klik daarna op OK om de wijziging door te voeren. Lukt ook dit niet, controleer dan eerst eens of het bestand zich niet toevallig in een diepliggende submap bevindt. Het totaal aantal lettertekens waaruit een mapnamenreeks onder Windows mag bestaan is namelijk 260, zijn het er meer dan kunnen er vreemde verschijnselen op gaan treden. In dat geval dient u map- en bestandsnamen die leiden naar het bestand in te korten.

Stap 4

[afbeelding0]We komen al in een wat vager gebied terecht als u nog steeds geen succes hebt geboekt bij het verwijderen of verplaatsen van een bepaald bestand. Tijd om weer eens een andere mogelijke oplossing te proberen. Als u een bestand in een bepaalde map niet kunt verwijderen of hernoemen, selecteer dan een ánder bestand in de map. Als er geen ander bestand voorhanden is kunt u een dummybestand aanmaken. Klik daarvoor ergens op een leeg stukje in het rechter mappaneel van de Verkenner en daarna in het geactiveerde contextmenu onder Nieuw op Tekstdocument. Vervolgens klikt u na het selecteren van het ándere dan het te verwijderen bestand met uw rechtermuisknop op het te verwijderen of hernoemen bestand. Klik dan in het contextmenu op Verwijderen of Naam wijzigen. Klinkt onlogisch, maar werkt soms wel.

Stap 5

[afbeelding0]Dat een bestand niet verwijderd kan worden, hoeft niet te betekenen dat de naam niet gewijzigd kan worden. En na een naamswijziging is het wellicht mogelijk om een bestand alsnog te verwijderen. Als alle genoemde tips en trucs nog altijd geen soelaas bieden, dan helpt het meestal om simpel Windows opnieuw te starten. Voer de verwijder-, hernoem- of verplaatsactie echter zo snel mogelijk na een herstart uit voordat u ook maar enig ander programma start. Een nog handiger optie is het installeren van het gratis programma MoveOnBoot. Deze software draagt zorg voor het verplaatsen, verwijderen of hernoemen van een bestand gedurende de eerstvolgende keer dat u Windows opnieuw start.

Stap 6

[afbeelding0]U kunt MoveOnBoot downloaden vanaf Gibinsoft.net. Laat u niet afschrikken door het geblaat over sharewareprogramma's en het feit dat u moet betalen voor een set programma's waarvan u het overgrote deel waarschijnlijk nooit gebruikt. Scroll gewoon even helemaal naar beneden, waarna u onderaan de pagina een downloadlink naar een iets oudere gratis versie van MoveOnBoot vindt. Precies wat we willen! Klik op de link en download het bestand bijvoorbeeld tijdelijk naar uw bureaublad. Dubbelklik op het binnengehaalde bestand en doorloop de installatiewizard. Dat is slechts een kwestie van een paar keer op Next (volgende) en tot slot op Finish (voltooien) klikken. MoveOnBoot is nu terug te vinden in het menu Start onder Alle programma's en Gi- Po@Utilities Site. Én in het contextmenu van de Verkenner.

Stap 7

[afbeelding0]De makkelijkste manier om een bestand te verwijderen na installatie van MoveOnBoot is door er met uw rechter muisknop in de Verkenner op te klikken. In het contextmenu selecteert u vervolgens de optie Delete file(s) on the next boot (verwijder bestanden de volgende keer dat Windows opstart). Herstart vervolgens Windows en het bestand wordt tijdens het opnieuw starten verwijderd. Controleer dat als Windows is opgestart door met de Verkenner weer naar de map te gaan waarin het te verwijderen bestand stond.

Stap 8

[afbeelding0]Wilt u een bestand hernoemen of verplaatsen, dan kunt u niet van het contextmenu gebruik maken, want Move- OnBoot voegt daar alleen maar een verwijderoptie aan toe. Om bijvoorbeeld een ‘vastzittend' bestand te verplaatsen of hernoemen start u MoveOnBoot vansuit het menu Start, door gebruik te maken van de in Stap 6 genoemde locatie. Klik in het welkomstvenster op Next (volgende), klik op het knopje met de drie puntjes (1) en blader naar de map met het vervelende bestand. Selecteer dit (2) en klik op Open. Klik dan op Volgende.

Stap 9

[afbeelding0]Selecteer de gewenste actie: Copy file (kopieer bestand), Rename (Move) file (hernoem/verplaats bestand) of Delete file (verwijder bestand). De kopieeroptie is heel veilig, want het originele bestand wordt dan natuurlijk niet aangetast. De optie Delete file daarentegen is héél permanent; u vindt het bestand na op deze manier verwijderen namelijk niet meer terug in de Prullenbak! De optie Rename (Move) file hernoemt een bestand en bevat tevens een mogelijkheid tot verplaatsen. Ook dit alles is niet destructief, u zult het bestand altijd ergens in een of andere vorm terug kunnen vinden. Ténzij u de naam of de plek waar naartoe het verplaatst is vergeet natuurlijk ... Goed onthouden en eventueel opschrijven dus.

Stap 10

[afbeelding0]Selecteer bijvoorbeeld eens de optie Rename (Move) file en klik op Volgende. Als u de bestemmingsmap (onder Destination folder) niet wijzigt, maar wél de bestandsnaam onder New file name aanpast, wordt het bestand alleen van een nieuwe naam voorzien. U kunt ook zowel de bestemmingsmap als de bestandsnaam wijzigen als u een bestand én wilt verplaatsen naar een andere map én van een andere naam wilt voorzien. Ook kunt u natuurlijk alleen de bestemmingsmap aanpassen, dat staat gelijk aan verplaatsen van het bestand zonder de naam te wijzigen. Hebt u uw keuze eenmaal gemaakt, dan klikt u weer op Volgende. U kunt uw actie nog stoppen door nu op Annuleren te klikken. Wilt u doorgaan, klik dan op Start, waarna MoveOnBoot u meldt dat het bestand verwerkt zal worden tijdens de eerstvolgende keer dat Windows opnieuw start, waarna u alleen nog op Voltooien hoeft te klikken.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord