Verstuur grote bestanden met Pando 2013-11-04T17:02:45

Synchroniseer uw documenten met Synctoy

Microsoft vervangt OneCare door gratis anti-malware

Verstuur grote bestanden met Pando

Verstuur grote bestanden met Pando

Veel e-mailproviders stellen nog altijd een limiet aan de grootte van een te versturen bestand, zélfs als de mailbox zelf een paar gigabyte groot is. Ook dan is het vaak niet mogelijk een grotere mail dan 10 megabyte te verzenden. En dat schiet niet op in dit megapixeltijdperk! Gebruikt u e-mail slechts voor het verzenden van korte tekstberichten, dan zult u er nooit mee worden geconfronteerd.

Veel e-mailproviders stellen nog altijd een limiet aan de grootte van een te versturen bestand, zélfs als de mailbox zelf een paar gigabyte groot is. Ook dan is het vaak niet mogelijk een grotere mail dan 10 megabyte te verzenden. En dat schiet niet op in dit megapixeltijdperk! Gebruikt u e-mail slechts voor het verzenden van korte tekstberichten, dan zult u er nooit mee worden geconfronteerd. Maar stuurt u ook wel eens wat foto's in de rondte, dan komt u in de problemen en weet u hoe frustrerend dat is. Een videofilmpje verzenden is al helemaal 'not done'; in zo'n geval is het vaak beter om maar gewoon een cd of dvd te branden en via de aloude post te verzenden. Gelukkig zijn er andere opties. Het programma Pando bijvoorbeeld, lost het hele probleem van grote bestanden versturen slim op. In plaats van gebruik te maken van antieke mailservers bij een provider, stuurt u een groot bestand naar de centrale server van Pando. Vervolgens stuurt u een heel simpel mailtje van een paar tekstregels naar iedereen voor wie het grote bestand is bedoeld. De ontvangers van dat berichtje brengen dan een bezoekje aan de Pandoserver. In deze workshop laten we zien hoe u Pando kunt downloaden, installeren en gebruiken. Dat laatste door als voorbeeld een groot videobestand te verzenden.

Stap 1

Om te beginnen brengen we een bezoekje aan Pando.com, klik aldaar op de grote groene knop Get Pando Free! Op de volgende pagina controleert u of de Windowsversie is geselecteerd, waarna u op Download Pando Now klikt. Bewaar het installatiebestand (voorlopig) op uw bureaublad of in een speciale downloadmap. Als het downloaden klaar is dubbelklikt u op het binnengehaalde bestand om de installatie te starten. Klik op Uitvoeren in het waarschuwingsvenster en na even wachten op Install Pando in het eerste (en tevens enige) installatiestapje.

Stap 2

Na installatie opent een webpagina (die u kunt sluiten) én het hoofdvenster van Pando zelf. De kans bestaat dat Pando u vraagt om de standaard Bittorent (uitwisselprogramma voor bestanden) cliënt te worden. Bevestig deze keuze als u geen andere soortgelijke software (zoals Azureus) op uw pc hebt geïnstalleerd. In alle andere gevallen is de keuze aan u. In feite is Pando nu helemaal klaar voor gebruik. En dat is in dit geval: klaar om een groot bestand te versturen, in dit voorbeeld een filmpje van bijna 450 MB. Klik op de knop share new (linksbovenin het venster) en daarna in het contextmenu op Email om aan de slag te gaan.

Stap 3

Pando maakt digitale postpakketten door bestanden en mappen toe te voegen en deze van een naam te voorzien. Om te beginnen klikt u op de knop browse, waarna een paneel aan de linkerkant van het venster opent. U kunt naar alle mappen en schijfstations op uw pc bladeren door gebruik te maken van het selectiemenu bovenaan het paneel, blader op deze manier naar het te verzenden bestand (in ons voorbeeld dus de videofilm). Onze film heet 'voorbeeldfilmpje.avi' en om het te selecteren klikt u op het gewenste bestand en sleept u het naar het venster rechts.

Stap 4

Uiteraard is het zaak om ook het e-mailadres van de beoogde ontvanger in te tikken, en dat doet u in het veld achter to:. U kunt daar het adres intikken, maar door op de knop to: te klikken kunt u ook een adres uit het Windows Adresboek selecteren, net als in Outlook (Express)! Scheelt weer wat denk- en zoekwerk. In tegenstelling tot een gewoon e-mailprogramma wordt u geacht nu óók eigen e-mailadres in te voeren; klik daarvoor op de link Click here to enter your email address (achter From:). Vul de gewenste gegevens in bij de daarvoor bestemde velden in het geopende dialoogvenstertje en klik op OK.

Stap 5

Na het intikken van een berichttekst klikt u op de groene knop Send. De allereerste keer dat u een bericht via Pando verstuurt, dient u een veiligheidscode in te tikken. Of beter: over te tikken, want u dient simpelweg een wat vreemd gevormde combinatie van letters en cijfers nogmaals in het veld achter Code in te voeren. Dat is een standaardmethode voor dit soort diensten en zorgt ervoor dat niemand misbruik kan maken van de Pandoserver. Nogmaals: u hoeft dit maar één keer te doen. Een klik op OK is nu voldoende om de overdracht van het bestand te starten.

Stap 6

Daar gaat ie dan! Hoe snel het bestand wordt verzonden hangt af van veel dingen, maar vooral van de bestandsgrootte en de snelheid van uw internetverbinding (en dan met name de uploadsnelheid, die vaak veel lager is dan de downloadsnelheid). Op zich maakt de tijdsduur helemaal niks uit, want u hoeft verder natuurlijk niet de hele tijd achter uw pc te blijven zitten. En mocht u dat wél willen, dan zijn er natuurlijk ook nog altijd genoeg andere dingen te doen.

Stap 7

Hoewel het verstuurde bestand nog niet helemaal compleet aan gene zijde is beland, heeft de ontvanger toch alvast een mailbericht gekregen en kan hij of zij aan het downloaden gaan. Allereerst moet de ontvanger echter ook een gratis kopietje van Pando downloaden en installeren, daarna is een klik op de bekende paperclip in Outlook Express voldoende om de bijlage te zien te krijgen. Klik op de bijlage, waarna Pando opent en het downloaden begint. Downloaden en installeren van Pando gaat overigens (en uiteraard) zoals uitgelegd in Stap 1 en Stap 2. Wellicht een idee om de ontvanger meteen even te adviseren een nieuwe Computer Idee met daarin deze workshop te kopen. Pando herkent zelf of een bestand klaar is om te downloaden en start de download automatisch.

Stap 8

We blijven nog even op de pc van de ontvanger. Zodra het downloaden van het - in dit geval - filmbestand is voltooid, ziet u het in het venster van Pando vergezeld van een uitnodigende groene knop Open. Ook is de tekst NEW aanwezig, ten teken dat het om een vers gedownloade bijlage gaat. Deze labels zijn handig als u een pakket downloadt met daarin diverse losse bestanden. Als we in dit voorbeeld op Open klikken, start Windows Media Player en speelt het ons videobestand af. Bedenk daarbij nogmaals dat het absoluut onmogelijk is om een dergelijk groot bestand via reguliere e-mail te versturen.

Stap 9

Het is eigenlijk relatief zinloos om van één enkel bestand een digitaal pakket te maken, maar dat is nu eenmaal hoe Pando werkt. De pakketmethode (zie het maar als een soort van digitale verzenddoos of een soort van .zip-bestand) voldoet echter uitstekend als u meer dan één bestand tegelijk wilt versturen. In dit voorbeeld ziet u hoe meerdere documenten zijn geselecteerd en naar het Pando hoofdvenster gesleept. Werkt allemaal zoals eerder getoond, terwijl u het pakket desgewenst ook van een naam kunt voorzien.

Stap 10

Stel nu eens dat de informatie van ons pakket gevoelig is; denk bijvoorbeeld aan een uitdraai van belastinggegevens en andere privézaken. Om te voorkomen dat - áls een of andere vervelende hacker ooit al toegang zou krijgen tot de Pando-systemen - er een privacydrama ontstaat, is het mogelijk het hele pakket te versleutelen en met een wachtwoord te beveiligen. Daarvoor moet u dan echter wel de betaalversie van Pando aanschaffen, waarbij u behalve de wachtwoordoptie óók meteen bestanden tot 3 GB groot kunt verzenden. Klik daarvoor op het hangslotje direct achter het veld met de pakketnaam. In het wachtwoordvenster tikt u twee keer het gewenste wachtwoord (de tweede keer ter controle), waarbij het verstandig is om een wachtwoord te kiezen dat uit een combinatie van cijfers, letters en eventueel leestekens bestaat. Uiteraard dient u de ontvanger van het bestand ook te voorzien van het wachtwoord. Meest verstandig is dat om dit via een ander kanaal dan e-mail te doen, denk aan bijvoorbeeld een telefoontje of een sms-bericht. U bent er dan zeker van dat niemand de combinatie van bericht en wachtwoord onderschept en met een van beide los kan een kwaadwillende niks. Nogmaals: de wachtwoordoptie is een betaaloptie en zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Bedenk ook dat er genoeg gratis encryptiesoftware bestaat (zie eerdere nummers van Computer Idee) waarmee u de versleuteling zelf kunt regelen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord