Video omzetten met Freemake 2014-09-03T11:19:46

Java-lek populair voor Windows-malware

Harry Potter-fans opgepast!

Video omzetten met Freemake

Video omzetten met Freemake

Er bestaan onnoemelijk veel videoformaten en veel apparaten kunnen slechts met een of enkele daarvan uit de voeten. Uitzondering is de pc die – mits goed geconfigureerd – vrijwel alle soorten video aankan. De pc is dan ook het ideale hulpje om video’s in een vorm te gieten die past bij het apparaat waarop u ze wilt bekijken. We doen dat met een conversieprogramma en wel Freemake Video Converter.

 

1. Downloaden en installeren

Surf naar www.freemake.com en klik onder Freemake Video Converter (FVC) op Download Now. U wordt dan omgeleid naar download.com waar u opnieuw op Download Now klikt. Sla het bestand op in een map naar keuze, open deze map in Verkenner en open het gedownloade bestand om de installatie te starten. Klik bij eventuele beveiligingswaarschuwingen op Uitvoeren en Doorgaan. Klik in de installer op OK en Next, pas desgewenst de installatiemap aan, klik tweemaal op Next en dan op Install. Klik tot slot op Finish waarna het programma opstart (zie afbeelding). Het browservenster dat meldt dat uw versie up-to-date is, kunt u sluiten.

2. Configuratie

Er valt aan FVC niet zo heel veel te configureren, maar op enkele punten willen we toch uw aandacht vestigen. Als u via File, Options naar het configuratievenster gaat, ziet u daar op het eerste tabblad wellicht de optie Use CUDA. CUDA is een technologie die ervoor zorgt dat de rekenkracht van een flink aantal van de grafische kaarten van nVidia kan worden benut bij het converteren van video. Op www.nvidia.com/object/cuda_gpus.html leest u welke modellen dit zijn. Zit uw kaart erbij, dan kunt u met de nieuwste stuurprogramma’s CUDA gebruiken. Het tabblad Accounts is handig wanneer u video’s maakt voor YouTube, Facebook of Nicovideo. In dat geval kunt u hier desgewenst uw inloggegevens invoeren. Sluit het venster met OK.

3. Gebruikers-interface

De gebruikersinterface van FVC is kinderlijk eenvoudig: bovenin ziet u vijf knoppen die betrekking hebben op wat u in het programma stopt en onderin ziet u acht knoppen die te maken hebben met de uitvoer. De onderste rij kunt u verschuiven met de driehoekjes aan weerszijden en dan blijken er nog eens zes uitvoerknoppen bij te komen. De standaard-werkwijze voor het converteren van video (of audio) is daarmee bepaald: voeg een te converteren bestand toe via een van de bovenste knoppen, kies een uitvoertype met een van de onderste knoppen en start de con-versie. We gaan deze werkwijze toepassen in enkele veel voorkomende situaties.

Specificaties

Elk videobestand heeft een aantal specificaties die in feite de vingerafdruk van de video vormen. De eerste is het aantal beeldpunten, bijvoorbeeld 640x360. Daarnaast is er de hoeveelheid data die het afspeelapparaat moet verwerken (bijvoorbeeld 400 Kilobit per seconde – Kbps) en een aantal beeldjes per seconde, bijvoorbeeld 25 fps (frames per second). Het bijbehorende geluid heeft een kwaliteit uitgedrukt in KiloHertz (bijvoorbeeld 22 KHz) en ook daarbij behoort een bepaalde hoeveelheid data, bijvoorbeeld 64 Kbps. Tot slot wordt geluid via een aantal kanalen aangeboden in bijvoorbeeld mono- (1), stereo- (2) of 5.1 surround-kwaliteit (6). Video en audio worden doorgaans gecomprimeerd. Dit heet coderen. Voor het afspelen moet de informatie worden gedecodeerd. Dat alles gebeurt met een codec waarvan er heel veel verschillende zijn. Aan het bestandstype kunnen we helaas niet direct zien welke codec is gebruikt.

Enkele vuistregels: converteer niet van een lagere naar een hogere kwaliteit beeld of geluid, laat het aantal fps in bron- en doelbestand liefst hetzelfde en kom ook niet aan de verhouding tussen hoogte en breedte.

 

 

 

4. Internetfilmpjes

De eerste variant die we bekijken is het binnenhalen en converteren van een internetfilmpje. Als voorbeeld surfen we naar www.youtube.com/watch?v=kUP2dQDANJ0. We markeren deze link in de adresbalk en kopiëren deze naar het klembord met Ctrl+C. Nu schakelen we naar FVC en klikken daar op Paste URL. FVC toont nu titel, lengte en url van het filmpje en met de knop achter het filmpje kunnen we het afspelen. Wij willen het echter converteren naar 3gp-formaat voor ons mobieltje. We klikken daarvoor in de onderste rij pictogrammen op To 3GP. Nu opent zich een nieuw venster (zie afbeelding) waarin we de eigenschappen van het uit te voeren filmpje moeten bepalen. Het venster toont om te beginnen een voorinstelling (preset) in het formaat HD 720p – een zeer hoogwaardig soort video met 1280x720 beeldpunten en geluid dat is gecomprimeerd volgens de aac-standaard (een variatie op het bekende mp3). Klikken we op de driehoek, dan zien we nog andere presets van een steeds lagere beeldkwaliteit. Boven de Convert-knop zien we technische gegevens van de te converteren video: 640x360, 400 Kbps, 25 fps 22 kHz, 64 Kbps, Mono (zie kader). Deze zijn van belang voor het bepalen van het uitvoerformaat. De eerste preset (HD 720p) heeft geen zin omdat de kwaliteit van het bronmateriaal lager is (640x360).

De preset TV Quality is wel bruikbaar, maar als uw (oude) mobieltje daar moeite mee heeft, kunt u een nog lagere kwaliteit kiezen. Door op de ‘…’ achter het vak Save To te klikken kunt u een doelmap voor het bestand opgeven. Tot slot klikt u op Convert. Binnen de opgegeven kwaliteitsgrens converteert FVC het bestand nu automatisch zo goed mogelijk.

 

5. DVD

In de tweede variant willen we een dvd op onze iPod bekijken. We klikken daarvoor op +DVD en kunnen nu de Video_TS-map van een dvd selecteren. Dat kan een fysieke dvd zijn maar ook een iso-bestand in een virtueel station of een map op de harde schijf. FVC analyseert vervolgens de dvd en geeft een lijst met gevonden items. Standaard worden alleen de langste aangevinkt zodat bijvoorbeeld alleen de hoofdfilm wordt geconverteerd en geen andere bestanden. Wij selecteren echter alles en klikken op OK. FVC toont nu alle filmpjes en hun specificaties en daarachter een afspeelknop met schaar. Wanneer we hierop klikken opent zich een nieuw venster (zie afbeelding). Hierin kunnen we het item afspelen en delen wegknippen (handig om reclame te verwijderen). Dat doet u met de knoppen Start Selection, End Selection en Cut Selection. Ook kunt u hier beeld roteren. Als u klaar bent, klikt u op OK. Klik dan op To Apple. U krijgt nu presets voor verschillende types iPods, iPhones of de iPad. Converteren verloopt weer als hiervoor.

6. HD video

Tot slot converteren we een hd-video. We klikken op het +Video-pictogram en openen ditmaal een van internet gedownloade film in mkv-formaat. Deze is 13,4 GB groot en past daardoor niet op een dvd en heeft 5.1-audio in dts-formaat waarmee niet elk systeem raad weet. We kiezen daarom voor converteren naar mkv. De standaard-preset (Same as Source) is perfect want deze laat alle waarden intact maar past wel de audio aan naar aac. Als schatting voor het eindresultaat geeft FVC 4145 Mb (bedoeld wordt MB!) en dat is wat weinig. Wanneer we daar op klikken en vervolgens Auto aanklikken kunnen we echter een andere maat opgeven. We kiezen voor Double Layer DVD en klikken op OK. Wanneer we nu op Convert klikken maakt FVC een bestand dat op een DVD9 past.

Dit alles is nog maar een deel van de mogelijkheden; dvd’tjes en blu-ray-discs branden, foto’s omtoveren tot diashow met muziek en als video opslaan, Youtube-filmpjes maken en uploaden, video’s converteren naar Flash voor op uw website, muziek uit een filmpje halen, FVC doet het allemaal azendsnel en bijna zonder dat u zich in de techniek hoeft te verdiepen. Wilt u dat toch, dan kunt u in het venster van afbeelding 2 uw eigen presets maken.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 5, jaargang 2011.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord