© CIDimport

Videochatten met MSN

Geplaatst: 17 juli 2007 - 20:07

Aangepast: 18 maart 2023 - 02:56

Redactie ID.nl

Chat met vrienden en zie hun gezichten door gebruik te maken van een webcam en de juiste instant messengersoftware. Doordat op steeds meer plekken breedbandinternet gemeengoed is geworden, blijven mensen steeds langer online. Dit heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van Instant Messaging-programma's (IM) zoals MSN Messenger.

Chat met vrienden en zie hun gezichten door gebruik te maken van een webcam en de juiste instant messengersoftware. Doordat op steeds meer plekken breedbandinternet gemeengoed is geworden, blijven mensen steeds langer online. Dit heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van Instant Messaging-programma's (IM) zoals MSN Messenger. Hoewel puur met tekst chatten zeker z'n charmes heeft, is het soms ook leuk om de persoon waarmee je chat daadwerkelijk te zien. Een webcam is soms al voor rond (of zelfs onder) de 20 euro te koop. Eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd kunt u chatten mét videobeelden. En als u dan ook nog even een microfoon aansluit, dan kunt u ook met elkaar praten. Feitelijk dus geheel gratis beeldtelefonie via internet.

Stap 1

[afbeelding0]Het eerste wat moet gebeuren is het installeren van uw webcam. Veel van deze camera's worden inclusief software en drivers geleverd, maar dergelijke zaken kunnen ook worden gedownload vanaf de website van de fabrikant. Windows XP herkent zelf ook flink wat webcams, dus in sommige gevallen hoeft u zelfs helemaal niks te installeren. Wilt u toch de meegeleverde programmatuur installeren, doe dat dan voordat u de webcam daadwerkelijk aansluit. Zodra alle benodigde software is geïnstalleerd, prikt u de camera in een vrije usb-poort en kunt u met de meegeleverde software controleren of de webcam inderdaad werkt. Daarna kunt u aan de slag met een Instant Messenger-programma.

Stap 2

[afbeelding0]De meeste instant messengers zoals ICQ, AIM of Yahoo Instant Messenger, maar ook het populaire Skype, ondersteunen het gebruik van zowel een webcam als microfoon. De werkwijze voor elk van die programma's is vergelijkbaar. In deze workshop gaan we aan de slag met het in ons land populaire MSN Messenger, dat u gratis kunt downloaden vanaf MSN.com. Na installatie moeten, om goed te kunnen videochatten, de microfoon en de webcam eerst goed worden ingesteld. Klik daarvoor in het hoofdvenster van MSN Messenger in het menu Extra op Audio en video instellen, waarna een wizard verschijnt.

Stap 3

[afbeelding0]Klik op volgende in de eerste stap van de wizard en sluit vervolgens alle eventueel geopende programma's die geluid afspelen of opnemen. Klik dan op de knop Geluid afspelen en stel het afspeelvolume op een goed hoorbaar niveau in. Het afregelen van de microfoon gaat op min of meer dezelfde manier. Klik eerst op Volgende en spreek in de microfoon. Zorg dat de niveaumeter rechts niet door het rood heen schiet, maar ook niet heel zwakjes klinkt. Regel zonodig het microfoonvolume bij met de schuifregelaar boven Microfoonvolume. Mocht uw volumemeter tijdens het spreken in de microfoon helemaal niet uitslaan, controleer dan allereerst of de microfoon wel is aangesloten én of deze in de Windows Volumeregeling of in de mixersoftware van de geluidskaart toevallig niet is uitgeschakeld.

Stap 4

[afbeelding0]Klik weer op Volgende, waarna u de webcam instelt. Beschikt uw computer over meerdere apparaten die videobeelden kunnen vastleggen (denk bijvoorbeeld aan een tv-kaart!), zorg dan dat uw webcam is geselecteerd in het tekstvak onder Selecteer de webcam die je wilt gebruiken. Het voorbeeldschermpje laat vervolgens het beeld zien zoals de webcam dat registreert. Positioneer de webcam zo dat een duidelijk beeld ontstaat van het object (bijvoorbeeld uzelf of een voorwerp), maak gebruik van de instelring op de lens om een eventueel onscherp beeld scherp te stellen.

Stap 5

[afbeelding0]Geen zorgen als het beeld nog niet perfect is. Bijregelen van allerlei zaken kan door op de knop Opties te klikken. Met de acht schuifregelaars past u diverse onderdelen van het videobeeld naar wens aan. De meeste regelaars spreken voor zich; probeer ze dan ook gewoon eens uit. Het effect van de aanpassing wordt direct zichtbaar in het voorbeeldvenstertje. Gaat het helemaal mis en bent u de weg een beetje kwijt, klik dan op de knop Standaardinstellingen, waarna alles weer terugspringt naar de oorpronkelijke instellingen. Bij wat meer geavanceerde webcams vindt u vaak nog een tabblad Geavanceerd, alwaar u zaken als  automatische belichtingssterkte, anti-knipperfilters en lage belichtingsversterking en meer moois aantreft. Probeer ook de daar aanwezige mogelijkheden gerust uit! Klaar? Klik dan op OK en op Voltooien in het onderliggende venster.

Stap 6

[afbeelding0]In MSN Messenger kunt u veel instellingen die puur voor de webcam bedoeld zijn, ook bereiken door in het menu Extra op Instellingen voor de webcam te klikken. Groot voordeel van deze optie is dat het voorbeeldvenster een stuk groter is, waardoor u allerlei instellingen preciezer kunt regelen. Nadeel is dat hier standaard minder schuifregelaars aanwezig zijn, maar dát probleem lost u op door op knop Geavanceerd te klikken. Opvallende optie in het venster Instellingen voor de camera is Spiegel mijn afbeelding. Die zorgt ervoor dat u uzelf straks in spiegelbeeld ziet, wat voor veel mensen wat prettiger is vanwege de gelijkenis met het zien van hun spiegelbeeld. Uiteraard ziet de tegenpartij u straks niet in spiegelbeeld.

Stap 7

[afbeelding0]Voorafgaand aan een heus webcamgesprek kunt u om te beginnen eerst eens gewoon chatten met een contactpersoon. Aan de rechterkant van het chatvenster, onder de plaatjes of avatars van de twee chattende personen, staat onder elke persoon een klein pictogram in de vorm van een webcam. Mits beide personen inderdaad over webcam beschikken, natuurlijk. Om uw eigen webcam te starten klikt u op het kleine cameraatje onder uw eigen plaatje of foto. Kies in het verschenen menu vervolgens de optie Uitzenden met mijn webcam. Daarmee verstuurt u een uitnodiging naar de tegenpartij die deze eerst zal moeten accepteren alvorens u bekeken kunt worden. Zodra de tegenpartij uw uitnodiging heeft geaccepteerd, ziet u uzelf in het plaatje onderaan, bewegend en al.

Stap 8

[afbeelding0]Zelfs als ú zelf geen webcam hebt aangesloten (maar ook als dat natuurlijk wél het geval is), kunt u de tegenpartij vragen of deze zijn of haar webcam in wil schakelen. Klik daarvoor op het webcam-pictogram onder het plaatje van de andere kant. Zodra de andere persoon uw uitnodiging accepteert, krijgt u hem of haar in volle glorie te zien. Wilt u de uitzending van uzelf of de tegenpartij stoppen, dan klikt u gewoon nog eens op het pictogram van de webcam die u wilt uitschakelen. Als een videobeeld te groot of te klein is, dan kunt u deze grootte naar smaak aanpassen. Klik daarvoor op het kleine naar beneden gerichte pijltje rechts onder een videoschermpje. In het verschenen menu klikt u dan bij Formaat op het gewenste formaat, bijvoorbeeld Groot.

Stap 9

[afbeelding0]Als beide personen een webcam hebben, dan kan één van de twee in MSN Messenger een videochat starten. In deze modus worden de beide videobeelden simultaan verstuurd, terwijl ook praten via microfoon en speakers of headset automatisch wordt ingeschakeld. Klik daarvoor op de knop Video op de knoppenbalk boven in het chatvenster. Na acceptatie door de tegenpartij kunt u spreken en kijken tegelijk. En desgewenst ook nog typen. Het microfoonvolume kunt u met de schuifregelaar rechts van uw eigen videobeeld aanpassen, het volume van de tegenpartij met de schuifregelaar naast zijn of haar videovenster. Om het feest helemaal compleet te maken kunt u door een klik op de knop bij de rode pijlpunt het beeld schermvullend maken.

Stap 10

[afbeelding0]U kunt gesprekken ook zonder webcam voeren, als u dat wilt. In dat geval hebt u alleen een microfoon en speakers nodig. Klik dan op de knop Audio in het chatvenster, waarna een uitnodiging naar de andere kant wordt gestuurd. Wanneer die is geaccepteerd kunt u gewoon met elkaar babbelen. Met de schuifregelaars naast de plaatjes van de personen (of avatars) regelt u microfoonen speakervolume. Klikt u óp het microfoonpictogram boven uw eigen volumeregelaar, dan kunt u de microfoon tijdelijk uitschakelen. Nogmaals klikken zorgt ervoor dat u uw spraakwaterval weer ongebreideld kwijt kunt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten