Vind informatie in Nieuwsgroepen

© CIDimport

Vind informatie in Nieuwsgroepen

Geplaatst: 1 juni 2007 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:34

Redactie ID.nl

Zoek(en krijg) hulp van andere computeraars doorgebruikte maken van de Microsoft-nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen zijn online gebruikersgroepen, onderverdeeld in onderwerpen als interessen, hobby's en veel meer. In deze workshop laten we zien hoe u Outlook Express inzet als nieuwsgroepenlezer en - ook niet onbelangrijk - hoe u nieuwsgroepen met voor u interessante onderwerpen vindt.

Zoek(en krijg) hulp van andere computeraars doorgebruikte maken van de Microsoft-nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen zijn online gebruikersgroepen, onderverdeeld in onderwerpen als interessen, hobby's en veel meer. In deze workshop laten we zien hoe u Outlook Express inzet als nieuwsgroepenlezer en - ook niet onbelangrijk - hoe u nieuwsgroepen met voor u interessante onderwerpen vindt. Iedere internetprovider heeft z'n eigen nieuwsgroepenserver, maar de principes zijn verder hetzelfde. Als voorbeeld laten we zien hoe u bij pc-problemen hulp kunt zoeken in een Microsoft-nieuwsgroep. U vindt daar duizenden andere computergebruikers die vragen stellen, maar ook oplossingen bieden. Er zijn zelfs experts van Microsoft te vinden, zodat u hulp uit de eerste hand kunt krijgen!

Stap 1

[afbeelding0]Om toegang te krijgen tot nieuwsgroepen moet u in Outlook Express allereerst een nieuwsgroepenaccount aanmaken. Dat werkt min of meer hetzelfde als het toevoegen van een e-mailaccount. Start Outlook Express; mocht u een ander programma gebruiken om e-mail te lezen dan dient u op Nee te klikken als antwoord op de vraag of u Outlook Express als standaard e-mailprogramma wilt gebruiken. Schakel dan ook meteen even het  selectievakje uit waarmee u voorkomt dat deze vraag telkens weer wordt gesteld. Als u Outlook Express al voor e-mailverkeer gebruikt, ziet u deze vraag uiteraard niet verschijnen.

Stap 2

[afbeelding0]Om een nieuwsgroepenaccount aan te maken klikt u in het menu Extra op Accounts. Klik vervolgens in het nieuw verschenen dialoogvenster op de knop Toevoegen en selecteer de optie Nieuws. In de eerste stap van de wizard typt u dan uw weergavenaam, ofwel de naam die andere gebruikers van nieuwsgroepen te zien krijgen. Wilt u zoveel mogelijk privacy, dan kunt u hier ook een verzonnen naam ofwel Alias intypen. Klik op Volgende, waarna u uw e-mailadres in moet voeren. Het is NIET verstandig daar een bestaand, door u in gebruik zijnd e-mailadres in te voeren want dan kunt u er honderd procent zeker van zijn dat u voortaan duizenden spamberichten (ongewenste reclame) per dag in uw mailbox vindt. Vul hier liever iets in als 'nospam@nospam.com' om een hele hoop ellende te voorkomen. Klik weer op Volgende om verder te gaan, waarna u het adres van een nieuwsgroepenserver in moet voeren. Vrijwel iedere provider heeft een eigen nieuwsgroepenserver, wilt u deze gebruiken kijk dan op de helppagina's van uw internetaanbieder of neem contact op met de helpdesk. In deze workshop maken we gebruik van de Microsoft-nieuwsserver die via iedere provider toegankelijk is. Typ in het veld onder Nieuwsserver (NNTP) - zonder aanhalingstekens - msnews.microsoft.com en klik wederom op Volgende. Klik tot slot op Voltooien en u bent klaar om de nieuwsgroepenwereld te verkennen.

Stap 3

[afbeelding0]Terug in het venster Internetaccounts klikt u op de knop Sluiten. Klik daarna op Ja in het dialoogvenster waarin u gevraagd wordt om nieuwsgroepen van de net toegevoegde nieuwsgroepenaccount te downloaden. Dit proces kan tot een paar minuten duren, dat hangt af van de gekozen nieuwsgroepenserver én de daar beschikbare hoeveelheid nieuwsgroepen. Uiteraard speelt ook de snelheid van uw internetverbinding een rol.

Stap 4

[afbeelding0]In het geval van de Microsoft nieuwsgroepenserver is de lijst weliswaar lang, maar nog altijd handelbaar. Bij een mailserver van uw provider moet u niet raar opkijken als u tienduizenden nieuwsgroepen voor uw kiezen krijgt. U schuift met de scrollbalk aan de rechterkant van de lijst omhoog of omlaag door de lijst; dubbelklik op een voor u interessante nieuwsgroep waarna deze wordt toegevoegd aan uw abonneelijst. U kunt de volledige naam van een nieuwsgroep te zien krijgen door het scheidingslijntje bij (1) een stukje naar rechts te schuiven. Verder zijn met name de nieuwsgroepen met de toevoeging .nl (2) interessant, want daar is de voertaal Nederlands. Aan de abonneelijst toegevoegde nieuwsgroepen zijn herkenbaar aan een klein pictogram ervoor (3).

Stap 5

[afbeelding0]Als u tevreden bent met uw selectie van nieuwsgroepen klikt u op OK. U keert dan terug in het hoofdvenster van Outlook Express, alwaar u onder de lijst met standaard mailmappen een lijst met de nieuwsgroepen ziet waarop u zich net hebt geabonneerd. Klik op een van deze groepen waarna een lijst met in deze nieuwsgroep aanwezige berichten verschijnt. Berichtkoppen komen in het bovenste paneel aan de rechterkant te staan; om een bericht te openen klikt u op een bericht in deze lijst. De berichttekst verschijnt dan -net als u gewend bent bij e-mail-  in het paneel daaronder.

Stap 6

[afbeelding0]Berichten waarop door andere lezers is gereageerd, worden voorafgegaan door een plustekentje. Zodra u hierop klikt, schuift de hele discussie open en worden alle onderliggende berichten zichtbaar. Feitelijk kan er een complete boomstructuur ontstaan. in het Engels een 'thread' geheten. U kunt net als in Windows Verkenner door deze structuur bladeren. Mocht een discussie uw speciale belangstelling wekken, dan kunt u iets links van de discussie in het overzichtpaneel klikken. Er verschijnt dan een brilletje voor deze discussie, die bovendien ook rood wordt gemarkeerd. Wilt u later deze gemarkeerde berichten keurig gegroepeerd zien, dan klikt u op het brilknopje helemaal bovenaan in de paneelkop.

Stap 7

[afbeelding0]Het beantwoorden van een vraag of het stellen van uw eigen vraag is net zo simpel als het opstellen van een e-mailbericht. Om een antwoord te geven zorgt u eerst dat u het juiste bericht selecteert, waarna u op de knop Groep beantwoorden links bovenin het Outlook Express-venster klikt. Om een nieuw onderwerp te beginnen klikt u op de knop Nieuw bericht. In beide gevallen ziet u een venster dat er hetzelfde uitziet als een standaard berichtenvenster. U hoeft dan alleen nog uw bericht te typen en op de knop Verzenden te klikken.

Stap 8

[afbeelding0]Nieuwsgroepen kunnen erg druk zijn, wat betekent dat u zich door een enorme berg berichten heen moet worstelen alvorens iets interessants tegen te komen. Voordat u bovendien een vraag stelt is het verstandig om even te controleren of iemand die vraag niet al eerder heeft gesteld. In plaats van door de lange berichtenlijst te scrollen, kunt u beter laten zoeken. Klik daarvoor op de knop Zoeken op de werkbalk bovenin het Outlook Express-venster. Typ vervolgens wat sleutelwoorden in het veld achter Bericht. U kunt ook een tijdspanne instellen door gebruik te maken van de keuzemenu's achter Ontvangen voor en Ontvangen.

Stap 9

[afbeelding0]Standaard haalt Outlook Express de 300 laatste berichten uit een nieuwsgroep op. Als een groep erg druk bezocht is of als u geen regelmatige nieuwsgroepbezoeker bent, kan het zijn dat u dus berichten mist. Om daar verandering in te brengen klikt u in het menu Extra op Opties. Klik in het gelijknamige venster op het tabblad Lezen, waar u onder het kopje Nieuws achter de optie Per keer het getal 300 naar believen kunt verhogen. Door het selectievakje voor Per keer uit te schakelen worden alle berichtkoppen uit een groep opgehaald. Dat kan echter wel even wat tijd kosten, afhankelijk van het aantal berichten en de snelheid van uw internetverbinding.

Stap 10

[afbeelding0]Wilt u zich later afmelden bij een van de nieuwsgroepen in uw lijst, dan doet u dat door met uw rechtermuisknop op de ongewenste nieuwsgroep te klikken. Selecteer vervolgens in het menu de optie Afmelden en klaar is Kees. Door in de knoppenbalk op de knop Nieuwsgroepen te klikken, krijgt u het venster uit Stap 4 weer te zien. Hier kunt u zich desgewenst op andere groepen aanmelden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten