Vista Verkenner: nieuwe functies

© CIDimport

Vista Verkenner: nieuwe functies

Geplaatst: 27 januari 2009 - 12:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 16:43

Redactie ID.nl

In de nieuwste Windows-versie zit een vernieuwde Verkenner. Niet alleen heeft het een flitsender uiterlijk, ook de functionaliteit is uitgebreid. Uiteraard werken alle basisfuncties nog hetzelfde als voorheen, anders zou u wel heel snel de weg kwijtraken. Maar met name de nieuwe extraatjes zitten soms wel erg goed verborgen.

In de nieuwste Windows-versie zit een vernieuwde Verkenner. Niet alleen heeft het een flitsender uiterlijk, ook de functionaliteit is uitgebreid. Uiteraard werken alle basisfuncties nog hetzelfde als voorheen, anders zou u wel heel snel de weg kwijtraken. Maar met name de nieuwe extraatjes zitten soms wel erg goed verborgen.

Stap 1

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991925

© CIDimport

Start de Verkenner door in het menu Start onder Alle programma's en Bureau-accessoires op Windows Verkenner te klikken. U ziet niets nieuws: aan de linkerkant kunt u mappen en onderdelen op uw pc selecteren, terwijl in het rechterpaneel de inhoud van deze keuze verschijnt. Meteen maar iets handigs inschakelen. U weet dat u, om meerdere bestanden tegelijk te selecteren, de Ctrl-toets ingedrukt moet houden en dan op de gewenste bestanden klikken. Werkt op zich prima, maar u hebt wel twee handen nodig. Dat kan in Vista makkelijker! Klik op de knop Organiseren en in het daarop geopende menu op Map- en zoekopties.

Stap 2

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991927

© CIDimport

Klik in het nieuw geopende venster op het tabblad Weergave en schakel in de verschenen lijst de optie 'Selectievakjes gebruiken om items te selecteren' in. Nu we hier toch zijn, is het ook praktisch om meteen wat andere opties in te stellen. Die zijn niet nieuw en ook niet specifiek voor Vista, maar zorgen wel voor wat meer gebruikersgemak. Schakel de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen uit, dan krijgt u áltijd de bestandsextensie (bijvoorbeeld .zip, .rar, .exe enzovoorts) te zien. Niet alleen handig, maar ook veilig. Sommige stiekeme bestanden proberen zich tegenwoordig anders voor te doen dan ze zijn, door met de bestandsextensie te rommelen. Door de optie 'Mapvensters in een afzonderlijk proces openen' aan te zetten, gebruikt de Verkenner weliswaar wat meer geheugen tijdens het gebruik, maar wordt-ie ook een stuk stabieler. En wilt u niet dat van elke bezochte map de mapinstelling bewaard wordt, dan schakelt u de optie De weergave-instellingen voor elke map opslaan uit. Handig, want zo wordt altijd de laatste weergaveoptie voor élke map bewaard en hoeft u niet steeds heen en weer te schakelen. Mocht u het willen, dan kunt u lager in de lijst met opties onder het kopje Verborgen bestanden en mappen de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven inschakelen. Bedenk daarbij wel dat dit meest systeemonderdelen zijn die niet voor niets verstopt zijn. Klik op OK om alle instellingen door te voeren.

Stap 3

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991929

© CIDimport

Waar het in de vorige stap met name om ging, was het simpel en snel selecteren van meerdere bestanden en/of mappen tegelijk. Blader in de linkerkolom naar een map, zodat aan de rechterkant een lijst met mappen en bestanden verschijnt. Beweeg uw muis over een van deze items, waarna helemaal vooraan links een selectievakje verschijnt. Door zo'n selectievakje in te schakelen, selecteert u de map of het bestand. Op deze manier kunt u een hele serie selecteren, terwijl bij het maken van een fout de-selecteren net zo simpel is. Mocht u álle bestanden in een map willen selecteren dan werkt de aloude toetscombinatie Ctrl-A nog altijd het best. De vakjesmethode is echter ideaal voor het selecteren van losse bestanden en mappen. Klaar met die vervelende Ctrl-toets!

Stap 4

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991931

© CIDimport

In de meeste nieuwe software van Microsoft - en dus ook Vista - geldt dat menubalken waar mogelijk standaard niet meer te zien zijn. Dat geldt dus ook voor de Verkenner, maar een oplettende lezer heeft natuurlijk allang gemerkt dat er boven ónze Vista Verkenner wel degelijk een menubalk prijkt. Mocht de methode met navigeren via knoppen u bevallen, laat dat dan vooral zo. Maar verlangt u net als wij zo af en toe toch terug naar de handige menubalk, dan kunt deze alsnog heel simpel inschakelen. Klik daarvoor op de knop Organiseren en vervolgens in het geopende contextmenu onder Indeling op Menubalk.

Stap 5

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991932

© CIDimport

Met name de weegaveopties van de Verkenner zijn sterk verbeterd ten opzichte van de oudere versies. Beschikt u bijvoorbeeld over een map met foto's (wie tegenwoordig niet?), klik dan vooral eens op de knop Beeld. Of beter gezegd, op het kleine, naar beneden gerichte pijltje direct rechts van deze knop. U krijgt dan een menu te zien met redelijk bekende opties uit de vorige versies van de Verkenner. Echter, met de schuifregelaar rechts van deze opties kunt u traploos regelen wat u wenst te zien! Dat is vooral handig tussen de opties Kleine pictogrammen en Extra grote pictogrammen, zo kunt u naadloos in- en uitzoomen voor een totaaloverzicht of detailoverzicht van de foto's.

Stap 6

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991934

© CIDimport

Erg handig is de optie om razendsnel vanuit de Verkenner een map op cd te branden. Kwestie van te branden map selecteren en op de knop Branden klikken. Om een schijf te branden die op álle compurersystemen leesbaar is, klikt u op de knop Opties voor formatteren weergeven. Formatteren van een cd of dvd? Jawel, want Vista beschikt - eindelijk - over de mogelijkheid om bestanden simpelweg vanuit de Verkenner naar een cd of dvd te slepen, verplaatsen, kopiëren, verwijderen en noem maar op. Dat werkt vooral fantastisch met rewritable media; zo'n schijf gedraagt zich dan als een ware megadiskette. Nadeel is dat een op deze manier beschreven schijf lang niet altijd leesbaar is door andere computers en/of systemen. Wilt u dus een universele en standaard cd of dvd maken, dan selecteert u de tweede optie Gemastered. Wilt u experimenteren met de nieuwe 'superdiskette', dan selecteert u de eerste optie Live File System. In dit voorbeeld gaan we voor de tweede optie. Klik na het maken van de selectie op Volgende. Overigens alvast een waarschuwing: hébt u al andere brandsoftware (bijvoorbeeld Nero) geïnstalleerd, dan kan het zijn dat Windows moeilijk gaat doen en zelfs helemaal geen schijf kan of wil branden. In dat geval kunt u het best gebruikmaken van die alternatieve brandsoftware. Wat soms ook wel eens wil helpen: klik met uw rechtermuisknop in de Verkenner op uw cd/dvd-brander (of beter gezegd: de bijbehorende schijfletter) en daarna in het contextmenu op Eigenschappen. Klik in het venster Eigenschappen voor op het tabblad Opnemen en aldaar op de knop Globale instellingen. Klik op Doorgaan ter bevestiging van deze actie en schakel in het daarop geopende dialoogvenster de optie De huidige UDF-sessie automatisch sluiten als de schijf wordt uitgeworpen. Klik op OK en probeer het nog eens met een nieuwe, nog maagdelijk lege schijf.

Stap 7

Vista Verkenner: nieuwe functies-15991936

© CIDimport

Het branden vindt in twee stappen plaats. Allereerst worden alle te branden bestanden verzameld, wat enige tijd kan kosten. Bedenk overigens dat de totale grootte van een map de 700 MB voor cd's (op sommige cd's past zelfs maar 650 MB) en 4,7 GB voor (enkellaags) dvd's niet mag overschrijden. Na het voorbereiden klikt u in een nieuw geopend Verkennervenster op de knop Op schijf branden.

Stap 8

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992243

© CIDimport

In de nieuwe wizard activeert u desgewenst het selectievakje voor de optie Deze wizard sluiten nadat het branden is voltooid en klikt u op Volgende. Volg de rest van de aanwijzingen en als het goed is beschikt u na afloop over een uitwisselbaar schijfje.

Stap 9

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992245

© CIDimport

In de Vista Verkenner is het ook mogelijk om op veel meer dan alleen de standaardkolommen als Naam, Gewijzigd op, Type enzovoorts te sorteren. Zorg eerst dat de menubalk (Stap 4) is ingeschakeld en klik dan op Meer in het menu Beeld onder Sorteren. In de indrukwekkende lijst met sorteeropties kunt u uit de meest bizarre zaken kiezen. Zin om een serie foto's op belichtingstijd te sorteren? Selecteer dit item en klik op OK. In de nieuwe kolom die daarop verschijnt in het rechterpaneel van het Verkennervenster klikt u op de kop Belichtingstijd en voilá! Overigens zit een dergelijke mogelijkheid ook in de oudere Verkenners, maar zijn er veel minder items aanwezig.

Stap 10

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992247

© CIDimport

De weergave-instellingen van de Verkenner zijn zodanig in te stellen dat naast de twee kolommen met mapstructuren óók een voorbeeldkolom zichtbaar is. Ideaal, want zo kunt u snel even een fotoo tje wat groter bekijken of zelfs een Word- of Exceldocument snel inzien zonder eerst de bijbehorende software te hoeven starten! Scheelt tijd en is dus erg efficiënt. Nadeel is dat het wat meer schermruimte kost, maar met een beetje 17-inch tft-schermpje moet dat geen enkel probleem zijn. Om het voorbeeldpaneel in een bepaalde map te activeren, klikt u op de knop Organiseren en daarna in het geopende contextmenu onder Indeling op Voorbeeldvenster. Selecteer dan bijvoorbeeld een Worddocument en u kunt de inhoud van dit document bekijken! Dat werkt (nog) niet voor álle bestandstypen, maar wel voor de meest voorkomende. Bijvoorbeeld ook voor .wav geluidsbestanden, waarbij een minispelertje met bedieningsknoppen in het voorbeeldpaneel verschijnt!

Stap 11

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992249

© CIDimport

Zodra u een bestand of map hebt geselecteerd, kunt u dit snel e-mailen door op de knop E-mail te klikken. Dat gaat sneller dan de oude methode via de rechtermuisknop en Kopiëren naar. Het lijkt een simpel nieuwtje, maar is beslist erg handig en praktisch.

Stap 12

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992250

© CIDimport

De nieuwe zoekfuncties van Windows Vista zijn alom geprezen vanwege de efficiëntie en snelheid. Het mooie is dat zoeken ook rechtstreeks vanuit de Verkenner kan: typ simpelweg (een deel van) de bestandsnaam in die u zoekt in het veld helemaal rechts bovenin het Verkennervenster. Al tijdens het typen verschijnen gevonden bestanden, en hoe meer u typt, hoe strenger de selectie wordt. Dat dit zo razendsnel gaat (alle aan de zoekterm voldoende bestanden op alle schijfstations worden getoond) komt doordat Windows continu een index bijhoudt van welk bestand waar staat. De kans dat u dus écht iets kwijtraakt is een stuk kleiner geworden.

Stap 13

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992252

© CIDimport

Een laatste handigheidje is dat u na de selectie van een bestand in de Verkenner middels het kleine knopje naast de knop Openen kunt kiezen met welk programma u een bestand wilt openen. Normaal gesproken opent u na een dubbelklik op het betreffende bestand de zaak in een standaard gekoppeld programma. Beschikt u over meerdere programma's die met een bepaald bestandsformaat overweg kunnen, dan kunt u met de keuzeknop eventueel eens iets anders kiezen. Praktisch als u voor een bepaalde bewerking niet de standaardsoftware wilt gebruiken.

Stap 14

Vista Verkenner: nieuwe functies-15992255

© CIDimport

Nog een algemene opmerking tot slot: de map Mijn documenten bestaat niet meer in Windows Vista, dat is Documenten geworden. Dat lijkt misschien een ondergeschikt detail, maar leidt er wel toe dat u uw documenten via de Verkenner in eerste instantie wellicht niet zo snel kunt vinden. Geen nood! Klik in de linker Verkennerkolom op uw gebruikersnaam en dubbelklik vervolgens in het rechterpaneel op Documenten. Probleem opgelost.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten