Voip op tijd, ongewenste wekservice of welkom telefoontje? 2013-11-04T17:02:27

Olympus-camera's getest tijdens Dakar Rally

Maak uw eigen Vakantiefilmscreensaver

Voip op tijd, ongewenste wekservice of welkom telefoontje?

Voip op tijd, ongewenste wekservice of welkom telefoontje?

Via internet kunt u goedkoop of zelfs gratis de hele wereld bellen. Maar misschien is uw telefoontje niet zo welkom als u midden in de nacht belt. Houd de tijd wereldwijd in het oog met WorldTime.

Via internet kunt u goedkoop of zelfs gratis de hele wereld bellen. Maar misschien is uw telefoontje niet zo welkom als u midden in de nacht belt. Houd de tijd wereldwijd in het oog met WorldTime.

Stap 1

Ga naar de website om het programma te downloaden. Klik op de koppeling Download Now naast versie 6.0 en sla het bestand op. Zoals u ziet aan het jaartal gaat WorldTime al een tijdje mee, maar er is nog steeds geen ander echt gratis programma met dezelfde mogelijkheden. Na het downloaden dubbelklikt u op het bestand om de installatieroutine te starten. 

Stap 2

De installatie van WorldTime vergt wat meer klikwerk dan u misschien gewend bent. Klik achtereenvolgens op Next, Extract en Ja. In het venster WorldTime Installer ziet u dan twee opties die u kunt uitschakelen. Maak het bovenste selectievakje leeg als u niet wilt dat WorldTime automatisch start met Windows, het onderste als u geen snelkoppeling op het Bureaublad wilt. Klik op Go om verder te gaan. Als de installatie klaar is, klikt u op Run World Time and Quit. WorldTime wordt nu voor het eerst gestart. Als u WorldTime later wilt openen via het startmenu van Windows, moet u zijn in de programmagroep PawPrint.

Stap 3

Schrik niet van het venster Error dat verschijnt; dat meldt alleen dat er een nieuw configuratiebestand wordt gemaakt. Klik op OK om door te gaan. Klik daarna op My Settings are correct - skip this om het instellen van de tijdzone in Windows (zie kader Altijd de juiste tijd...) over te slaan. Een eventuele foutmelding over de World Time NTP Module kunt u negeren, deze module hebt u niet nodig en zullen we bij Stap 6 uitschakelen. Klik in het venster Confirm op Yes om de nieuwste locatiegegevens voor WorldTime op te halen via internet. Klik op Yes om de update te installeren. Klik op No om het Engelstalige ReadMe-bestand over te slaan en tot slot op No. Nu verschijnt dan eindelijk het programmavenster van World Time. Wees gerust, de volgende keer dat u WorldTime start hoeft u niet eerst door al deze vensters te klikken.

Stap 4

Standaard toont WorldTime na de installatie een groep klokken voor een aantal wereldsteden. De klokken waar u geen behoefte aan hebt, kunt u gelukkig vlot verwijderen via het snelmenu. Klik erop met de rechtermuisknop en kies This Clock, Delete. Als u waarschuwingen krijgt bij het verwijderen, klikt u stug op Yes om door te gaan. Klik op een van de tijdstippen (niet op de plaatsnaam) en daarna op Yes om de wereldkaart te laten weergeven. Alle ingestelde klokken worden op de wereldkaart aangegeven met blauwe vierkanten. Kies in het menu View de optie Toggle Shadow om de arcering voor nacht op de wereldbol te laten weergeven of verbergen. Zo kunt u mooi zien of het ergens dag of nacht is. Om de wereldbol te draaien, klikt u erop en houdt u de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis nu in de gewenste draairichting. In- en uitzoomen kan ook, met de vergrootglasknoppen met + en -.

Stap 5

Om een klok toe te voegen, klikt u met rechts op een willekeurige klok en kiest u Clocks, Add New Clock. Als daarom wordt gevraagd, klikt u op Yes of OK om door te gaan. In het venster Clock Manager selecteert u onder Location List een locatie waarvoor u een klok wilt toevoegen. Zelf toevoegen van een locatie lukt helaas niet, maar u kunt altijd nog een plaats kiezen die er dicht bij ligt. Klik boven in het dialoogvenster op de voorbeeldklok of op de tekst erboven als u het uiterlijk daarvan wilt aanpassen. Klik tot slot op OK om de instellingen vast te leggen en het venster te sluiten. Om instellingen achteraf aan te passen, klikt u op de locatienaam. Als de volgorde van de klokken niet klopt, past u dat snel aan met de pijlknoppen onder Move Clock.

Stap 6

Misschien hebt u al gemerkt dat u elk half en heel uur wordt getrakteerd op klokkengelui terwijl WorldTime draait. Als u daar niet van gediend bent of andere programmaopties wilt wijzigen, klikt u met rechts op Preferences, Settings. Ga naar het tabblad General en maak de vakjes onder Play Chimes leeg om het klokkengelui uit te schakelen. Ga in ieder geval ook even naar het tabblad Synchronization en maak de twee selectievakjes onder Auto-Sync leeg om problemen te vermijden. Hoe u de tijd van uw computer wel automatisch laat controleren, leest u in het kader Altijd de juiste tijd.... Klik op OK als de opties naar wens zijn ingesteld.

Stap 7

Wilt u World Time zo onopvallend mogelijk bij de hand hebben? Markeer dan bij de opties op het tabblad General de vakjes Always On Top en Start in Tray Only en maak alle vakjes met Show ... leeg. De volgende keer dat u World Time start, verschijnt het programma dan alleen als een klokpictogram in het Taakvak. Als u hierop klikt verschijnen de klokken en blijven ze zichtbaar bovenop alle andere programma's, totdat u weer op het pictogram klikt. Het programmavenster van World Time is bovendien zo klein mogelijk gemaakt, door ‘overbodige' onderdelen te verbergen. Met de verticale blauwe balk links van de klokken, schakelt u tussen dit compacte programmavenster en de normale versie.

Stap 8

Wilt u de klokken liever verticaal onder elkaar zetten? Open dan het venster met de opties (Preferences, Settings in het snelmenu) en ga naar het tabblad General. Selecteer onder Constrain Window het keuzerondje Height en klik op OK. Zorg ervoor dat de titelbalk en vensterranden zichtbaar zijn; als dat niet het geval is dubbelklikt u op de verticale blauwe balk. Nu kunt u een van de hoekpunten van het programmavenster verslepen om de klokken onder elkaar te zetten. Dubbelklik daarna op de verticale balk om het venster compact te maken en sleep het venster met de blauwe balk naar de gewenste plaats. Horizontaal of verticaal moet het toch wel lukken een plaatsje te vinden voor de klokken. Met Always On Top ingeschakeld (zie vorige stap) kunt u de tijd dan mooi in het oog houden terwijl u in andere programma's werkt.

Stap 9

Als u een afspraak hebt gepland voor een bepaalde tijd op een andere locatie, kunt u daar in WorldTime een alarm voor instellen. Rechtsklik op een willekeurige klok en kies Tools, Alarm Manager. Met de knop Add opent u een venster voor het toevoegen van een alarm. Stel in dit venster de locatie in via de knop Select en natuurlijk de datum en tijd voor het alarm. Onder Repeat every kunt u zelfs instellen dat het alarm met een bepaalde regelmaat herhaald moet worden, bijvoorbeeld elke dag (1 Days) op werkdagen (Weekdays). Vergeet niet om het vakje Active? te markeren zodat het alarm ook echt ingeschakeld wordt. Klik op OK als alles is ingesteld. In de Alarm Manager kunt u nog meer alarmen toevoegen of het geselecteerde alarm bewerken (Edit) of wissen (Delete). Sluit de Alarm Manager als u klaar bent. Met World Time bent u voortaan wereldwijd bij de tijd.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord