Voor feesten en partijen: maak razendsnel genummerde loten! (deel 2) 2013-11-04T17:03:01

Eerste adventuregame voor de iPhone

Voor feesten en partijen: maak razendsnel genummerde loten! (deel 1)

Voor feesten en partijen: maak razendsnel genummerde loten! (deel 2)

Voor feesten en partijen: maak razendsnel genummerde loten! (deel 2)

In het eerste deel van deze workshop lieten we u zien hoe u genummerde loten of toegangsbewijzen met Word kunt maken. In dit tweede deel gaan we daarmee verder.

In het eerste deel van deze workshop lieten we u zien hoe u genummerde loten of toegangsbewijzen met Word kunt maken. In dit tweede deel gaan we daarmee verder.

Stap 8

Door het zojuist ingevoegde veld (in deel 1 van deze workshop) te selecteren, bent u in staat de tekst wat groter te maken en desgewenst een ander lettertype  te kiezen. Om de lijnen rondom het tekstvak te verwijderen klikt u met de rechtermuisknop op de linkerbovenhoek van het tekstvak. Selecteer de optie Tekstvak opmaken. In het gelijknamige venster kiest u onder het kopje Lijn in het selectiemenu achter Kleur voor Geen lijn. Klik op OK en ... weg kaderlijnen.

Stap 9

Nu wordt het even mikken: selecteer de complete inhoud van het eerste lot in de kaartjestabel. Als u het goed doet, verschijnt in de naastliggende cel een zwarte balk. Druk dan op Ctrl + C om de inhoud van de cel naar het Klembord te kopiëren. Klik dan in de naastgelegen cel en druk op Ctrl + V, waarna de inhoud geplakt wordt. Herhaal deze actie voor alle loten op de A4. Maak u niet druk over het feit dat overal hetzelfde lotnummer is ingevuld, dat komt bij het afdrukken vanzelf helemaal goed. Als het goed is beschikt u nu over één vel met loten.

Stap 10

Nu hebben we één vel met genummerde loten, ideaal voor als u slechts tien deelnemers hebt. Om meerdere lotenvellen te maken moeten we even iets vrij ingewikkelds gaan doen, want Word heeft niet de intelligentie om tijdens een afdrukopdracht meerdere vellen automatisch door te nummeren. U gaat een nieuw document maken met de exacte paginainstellingen van het huidige document (dat moet, want anders past het niet op het visitekaartjespapier). Klik in het menu Bestand op Pagina-instelling en noteer de exacte waarden die genoemd zijn achter de velden Boven, Onder, Links en Rechts. Klik dan op de knop Annuleren. Klik op de toetscombinatie Ctrl + A (alles selecteren) en daarna op Ctrl + C (kopiëren).

Stap 11

Klik op de knop om een nieuw document te maken (1) en klik vervolgens in het menu bestand op Paginainstelling. Vul bij de velden onder het kopje Marges de in de vorige stap gevonden en genoteerde waarden in (2). Klik dan op de knop OK (3) en aansluitend in het waarschuwingsvenster betreffende marges op Negeren (4). U beschikt nu over een lege pagina met exact de juiste marge-instellingen.

Stap 12

Nu moet u even wat rekenwerk verrichten. Stel dat u honderd loten nodig hebt, dan kijkt u eerst hoeveel er op een lotenvel zitten. In ons geval (zie eerdere afbeeldingen) tellen we twee kolommen van elk vijf loten, ofwel tien per vel. Om honderd loten af te drukken hebben we dus tien pagina's nodig. Druk daarom tien keer op Ctrl + V waarmee de in Stap 10 gekopieerde originele lotenpagina op tien nieuwe pagina's geplakt wordt. Ook nu geldt; maak u niet druk over de lootjesnummering, dat komt goed bij het afdrukken.

Stap 13

Het is verstandig om zowel de originele lootjespagina én het in Stap 12 gemaakte 'lootjesdocument' (honderd loten) apart te bewaren. Klik daarvoor als gebruikelijk in het menu Bestand op Opslaan. Nu gaat u het lootjesdocument afdrukken. Klik in het menu Bestand op Afdrukken en druk de zaak zoals gebruikelijk af. Mocht er weer een waarschuwing betreffende marges verschijnen: niets van aantrekken en gewoon op Ja klikken om door te gaan met afdrukken.

Stap 14

Het is wellicht erg praktisch om het loterijdocument twee keer af te drukken. De tweede set lootjes stopt u dan in een grote trommel en iemand kan daaruit na wat husselen al dan niet geblindoekt loten halen en de winnende nummers (laten) omroepen. Veel plezier!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord