Wat moet je doen als Windows 10 niet meer afsluit? 2015-08-18T10:41:58

Netflix-abonnement wordt euro duurder

Google maakt aparte web-versie Hangouts

Wat moet je doen als Windows 10 niet meer afsluit?

2 mogelijk oplossingen

Wat moet je doen als Windows 10 niet meer afsluit?

Nu Windows 10 al bijna 3 weken uit is, lijken steeds meer gebruikers tegen problemen aan te lopen met het besturingssysteem. Eén van de ernstigste daarvan is dat een laptop niet meer uit kan schakelen. Dat is niet allen onpraktisch, maar kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je systeem oververhit. We kijken naar 2 mogelijke oplossingen voor wanneer je computer niet meer afsluit onder Windows 10.

Intel-drivers verwijderen

De oorzaak van het niet afsluiten (en soms ook pas na twee keer opstarten) zit hem zoals het er nu naar uit ziet in de Intel Rapid Storage Driver. Een tweede boosdoener is de Intel Management Interface. In beide gevallen geldt dat je de standaard Windows drivers moet gebruiken en niet de door je notebook (of desktop) fabrikant ‘aanbevolen’ drivers voor Windows 10.

Veel fabrikanten bieden namelijk driverpakketten aan voor Windows 10, maar daar zitten lang niet altijd de meest recente versies in! Als ze ontwikkeld zijn gedurende de beta-fase van Windows 10 zijn deze soms niet stabiel in de uiteindelijke versie van Windows 10. Voorlopig niet installeren dus!

Heb je dat in je enthousiasme al wel gedaan, dan zijn beide boosdoeners eenvoudig te verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op 'Start' en dan 'Configuratiescherm' (of typ 'configuratiescherm' in het startmenu).

Met het 'Configuratiescherm' in pictogrammenweergave klik je op 'Programma’s en onderdelen'. In de lijst met geïnstalleerde programma’s staan Intel Rapid Storage Driver en Intel Management Interface vermeld.

Deinstalleer deze programma's met de rechtermuisknop, door daar op 'Verwijderen' te klikken.

Na een herstart zijn de drivers verwijderd, en worden ze vervangen door Windows 10-drivers.

'Snel opstarten' uitschakelen

Heeft je pc nog steeds problemen met afsluiten of lukt het opstarten soms niet en dan weer een paar keer achter elkaar wel? Schakel dan de optie 'Snel opstarten' uit.

Deze is te vinden in het 'Configuratiescherm' onder 'Energiebeheer -> 'Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen'.

Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn' en schakel de optie 'Snel opstarten inschakelen' uit.

Zorg ook dat een stukje hoger achter 'Actie als ik op de Aan/uit-knop druk' is ingesteld op 'Afsluiten'. Klik op 'Wijzigingen opslaan' en het de kans is groot dat opstart- en afsluitperikelen verdwijnen.

Wat 'Snel Opstarten' overigens doet is tijdens het afsluiten een tijdelijk bestand op de harde schijf schrijven met daarin een soort van vooraf gestarte Windows 10. Tijdens het starten wordt dit bestand geladen waardoor allerlei opstartprocedures overgeslagen worden. In de praktijk komt het er dus op neer dat afsluiten iets langzamer wordt en opstarten wat sneller. Maar verwacht geen wonderen van dit trucje, in het beroerdste geval scheelt het 10 seconden starttijd. Dan liever een stabiel systeem zouden wij zeggen!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord