Welke versies van Windows 10 zijn er (en welke moet je hebben)?

© CIDimport

Welke versies van Windows 10 zijn er (en welke moet je hebben)?

Geplaatst: 29 juli 2015 - 11:56

Aangepast: 30 oktober 2022 - 08:29

Redactie ID.nl

Windows 10 is niet zomaar Windows 10. Er zijn een heleboel verschillende versies van het besturingssysteem, zoals Home, Pro of Enterprise... En dan heb je ook nog een variant voor de Raspberry Pi! Hoe zit het nu precies, en welke Windows 10-versie moet je hebben? Dit zijn alle verschillende 'Windows 10's' die er straks beschikbaar zijn.

Windows 10 Home

Dit is de standaard Windows 10, die voor de meeste gebruikers geschikt is. Windows 10 Home is de versie die je op laptops en computers geleverd krijgt. Het is ook de meest uitgeklede versie, zonder al te veel poespas.

Dit is de versie die je waarschijnlijk als 'normale' gebruiker wil hebben. Het is de goedkoopste versie als je het los koopt (eenmalig € 100,-) maar heeft wel alle essentiële apps inclusief malwarebescherming (in de vorm van Windows Defender).

Windows 10 Home is ook de versie die standaard op laptops en computers wordt geleverd die je in de winkel koopt.
Daarnaast is het goed te weten dat de Home-versie van Windows 10 updates automatisch downloadt en installeert. Je hebt geen zeggenschap meer over wanneer je deze wil binnenhalen of uitvoeren. Op die manier is je systeem altijd up-to-date.

Windows 10 Pro

Deze versie lijkt het meest op Windows 10 Home, maar heeft een paar extra functies die speciaal gericht zijn op professionals.

Dat betekent in de praktijk onder andere geavanceerde bescherming tegen malware, en 'secure boot' waarmee je de pc kunt beschermen tegen het installeren van programma's via onbekende usb-sticks. Ook is het op 'Pro' mogelijk alleen vertrouwde programma's te laten installeren door één beheerder, zodat sommige gebruikers niet hun eigen programma's op het systeem kunnen zetten.

Ook heeft Pro extra mogelijkheden voor bedrijven die eigen cloud-based-software gebruiken. Die zijn makkelijker te installeren op Windows 10, en kunnen beter worden gekoppeld aan bedrijfsservers.

Windows 10 Enterprise

'Enterprise' is de versie voor grote bedrijven, waarvan de systeembeheerders veel systemen tegelijk moeten beheren. Het grootste verschil met 'Pro' zijn de mogelijkheden voor beheerders om specifieke updates uit te voeren en om andere links te laten liggen, bijvoorbeeld als die andere programma's in de weg komen te zitten.

Windows 10 Education

1 Dit is Windows 10 voor studenten. Die kunnen Windows 10 met korting kopen, zodat ze er goedkoop Office 365 op kunnen gebruiken.
Windows 10 Education biedt ook meer mogelijkheden voor systeembeheerders, die er websites op kunnen blokkeren of het besturingssysteem kunnen laten werken met het interne schoolnetwerk.
Eigenlijk is 'Education' hetzelfde als Windows 10 Enterprise, maar dan voor een aantrekkelijkere prijs.

Windows Mobile

Windows 10 komt niet alleen op desktops en laptops te staan, maar ook op smartphones en tablets. De populairste daarvan zijn de Lumia's van Microsoft zelf, maar ook smartphonefabrikanten als Acer en LG gaan hun eigen toestellen maken waarop Windows 10 draait.

Het is de bedoeling dat straks álle Windows 8 Mobile- en Windows 8.1 Mobile-toestellen overstappen naar Windows 10. Dat gebeurt echter nog niet vandaag, maar 'later dit jaar'. Hoewel Microsoft al een aantal Technical Previews heeft uitgebracht, is Windows 10 voor mobiele apparaten nog lang niet af.

Als je meer wilt weten over wat we nu al weten over Windows 10 voor mobiel, kun je hier kijken.

Windows 10 Mobile Enterprise

Dit biedt dezelfde functies als de 'gewone' Windows 10 Mobile, maar heeft net als op de desktop meer functies voor het installeren van veiligheidsupdates en het installeren van bedrijfsspecifieke applicaties zoals cloud-opslag.

Windows 10 IoT Core

Dit is de vreemde eend in de bijt, want 'Windows IoT Core' is Windows voor onder andere de Raspberry Pi. Microsoft wil Windows 10 ook inzetten als besturingssysteem voor het 'Internet of Things', waarmee slimme apparaten kunnen worden bediend. Dat kan met een domotica-computertje als de Raspberry Pi.

Windows IoT Core werkt niet zoals de desktop-variant. Sterker nog, als je niet heel goed weet hoe je het moet installeren en gebruiken kun je deze variant maar beter vergeten. Je kunt Windows op de Rasbperry Pi alleen bedienen vanuit PowerShell op de pc. Het is een technisch verhaal waar onze collega's van PCM je alles over kunnen vertellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten