Wereld Backup-Dag: Zo maak je goede backups 2015-03-31T16:14:16

Slim, dat netwerk!

Zo speel je Pac-Man in Google Maps

Wereld Backup-Dag: Zo maak je goede backups

Wereld Backup-Dag: Zo maak je goede backups

Het is vandaag Wereld Backup-dag. Hoewel we veel van die 'Dagen Van' maar onzin vinden, kunnen we deze wel waarderen. Maken jullie wel vaak genoeg een backup? We geven je hier wat tips!

Foto's backuppen

Voor je smartphone zijn er een aantal logische opties. Gebruik je iOS, dan kun je je foto's automatisch synchroniseren met iCloud. Bij iCloud kun je 5 GB aan foto's (en andere bestanden) gratis opslaan - daarna moet je ervoor betalen.

Google Drive
Android-gebruikers hebben een soortgelijke optie met Google Drive. Ook dat is in eerste plaats gratis, al kun je dan de eerste 15 GB gratis gebruiken voordat je ervoor moet betalen.

Windows Phone
Ook Windows Phone-gebruikers kunnen hun foto's automatisch back-uppen, naar OneDrive. Daar kun je veel ruimte kwijt.

Flickr
Je kunt daarnaast ook gebruik maken van andere opslagdiensten om je foto's automatisch op te slaan. Een gouwe oude blijft toch wel Flickr, dat schandelijk laat kwam met een fatsoenlijke app. Nu er wel een goede Flickr-app is, kun je daarmee makkelijk je foto's back-uppen, en overal gebruiken. Grootste voordeel van Flickr is de opslagruimte - met Flickr kun je maar liefst 1 terabyte aan alleen foto's opslaan. Dat is praktisch gratis, want daar kun je héél veel foto's op kwijt.

Contacten

Ook je contacten wil je natuurlijk niet kwijt. Gelukkig worden die automatisch opgeslagen in je Apple ID (in iCloud) als je een iPhone gebruikt, of in je Gmail-contacten wanneer je een Android-telefoon hebt. Windows Phone-gebruikers slaan hun contacten automatisch op in OneDrive.

Volledige telefoonbackup

Soms is het ook een goed idee om een complete backup te maken van alles op je telefoon. Helaas heb je daarvoor vaak een root-model nodig. Toch zijn er wel apps die het erg makkelijk maken om grote delen van je systeem veilig te stellen. Eén van onze favorieten daarbij is Go Backup, dat voor slechts een paar euro je hele telefoon veilig kan stellen.

Computer-backup

Ook op je computer is het hard nodig om af en toe een goede backup te maken. Je kunt backups op 2 manieren maken: Door handmatig al je documenten over te zetten, of door het te automatiseren. Wat je ook kiest, de slimste manier is om een extra harde schijf te kopen. Je kunt tegenwoordig al een harde schijf van 1 terabyte kopen voor 50 of 60 euro - het is het waard dat geld eraan te besteden.

Handmatig
Als je handmatig alles wil overzetten, dan kost je dat een avondje kopiëren en plakken op je pc. Veel werk, en bovendien bestaat er het risico dat je belangrijke bestanden vergeet. Het voordeel van zo'n handmatige backup is wel dat je veel onbelangrijke bestanden ook kunt negeren. Al die films die je ooit van de Pirate Bay hebt geplukt? Die hoef je misschien wel helemaal niet te backuppen en kun je dus rustig overslaan.

Automatisch
Wil je de makkelijke weg kiezen, dan kun je een directe kopie van je harde schijf maken. Daar zijn diverse programma's voor beschikbaar. Acronis is één van onze favorieten, al is het prijskaartje van € 49,95 wat aan de hoge kant. R Drive Image heeft een trial van 30 dagen waarin je het programma gratis kunt testen, voor je ervoor moet betalen.

Met beide programma's kun je je hele systeem in één keer backuppen - maar zorg wel dat je op je backup-schijf genoeg ruimte over hebt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord