Windows 10: De standaard-apps 2015-07-29T09:23:45

Windows 10: Virtuele bureaubladen en 'Taakweergave'

Windows 10: Cortana

Windows 10: De standaard-apps

Mail, Contactpersonen en Foto's

Windows 10: De standaard-apps

Windows 10 werkt steeds meer met apps in plaats van gewone 'programma's'. Een paar van die apps staan standaard op het systeem geïnstalleerd, waardoor je direct kunt mailen of je agenda kunt gebruiken zonder van alles te hoeven installeren. We nemen een kijkje in een aantal van die standaard-apps.

1. Inleiding

2. Het uiterlijk

3. Dagelijks gebruik

4. Het vernieuwde startmenu

5. Virtuele bureaubladen

6. Standaard-apps

7. Edge

8. Cortana

9. Store

10. Conclusie

Mail

De Mail-app van Microsoft werkt (gelukkig) ook met andere email-accounts, zodat je niet persé een @outlook-adres hoeft te hebben. Je kunt er je Gmail, Yahoo-mail, Exchange-mail of je eigen IMAP-mail ook op gebruiken, en het instellen daarvan is bijzonder makkelijk.

Uiteraard heeft Mail een stuk minder functies dan Outlook, maar dat is dan ook vooral een professioneel pakket voor serieuze gebruikers. 'Mail' is goed genoeg voor 95% van wat je normaal met emailtoepassingen doet. Aan de linkerkant zie je een balk met je verschillende accounts, die je ook kunt verbergen. Middenin zie je je lijst met emails, en het grootste vlak rechts is leeg tot je een email opent.

Het grote vlak is naar onze mening eigenlijk té groot, want wij maken meer gebruik van onze inbox-lijst. Helaas is de balk niet op grootte aan te passen, wat best een beperking is. Zodra je een email opent, zie je boven de email opties om te antwoorden of door te sturen, met een menu-blokje voor nog meer opties.

De indeling van emails in de lijst is verwarrend wanneer je meerdere reply's hebt. Je ziet dan de laatste email in zo'n conversatie, maar als je erop klikt komt niet de email zelf naar voren. In plaats daarvan klapt de email uit tot een chronologische lijst met al je emails in die conversatie, en verandert de bovenste balk waarop je klikte in alleen de ontvangers en het onderwerp. Er is vervolgens bijna geen verschil te zien tussen de emailconversatie en de volgende emails in je inbox, wat voor een chaotisch en onintuïtief geheel zorgt.

Films & Tv

Je vindt de Films- en Muziek-apps terug in het startmenu, wat wel aangeeft hoeveel waarde Microsoft eraan hecht. Het gaat in de eerste plaats om een verzameling van alle muziek en films die je hebt gekocht in de Store, maar het is ook mogelijk om je eigen documenten (bijvoorbeeld wat je gedownload hebt) hier toe te voegen.

Een uitgebreidere review van de Store vind je hier.

Al je gedownloade video's worden in grote blokken weergegeven op alfabetische volgorde. Als je al je video's toch al in één map hebt staan, voegt de Films- en Tv-app niet heel veel toe. Je kunt hier zelfs minder met bestanden dan je in je Verkenner kunt, dus kun je net zo goed daar kijken. De app wordt wel handig wanneer je video's op meerdere plekken op je systeem opslaat. Je kunt dan handmatig meerdere locaties toevoegen.

Er is buiten die opties niet heel veel dat je met Films- en Tv of met Muziek kunt. Het is een plek waar je alles op één plek kunt hebben, maar het gaat daarbij alleen om snelkoppelingen naar je fysieke bestanden. Je kunt dus geen namen wijzigen, bestanden samenvoegen, ondertitels toevoegen, of zelfs naar de oorspronkelijke map doorklikken. Het gebrek aan opties is zelfs zo overduidelijk dat we de app opnieuw hebben geprobeerd te installeren omdat we dachten dat er iets fout was. Dat is geen goed teken...

Foto's

De Foto's-app geeft je al iets meer opties en mogelijkheden, en wordt al interessanter dan Films en Tv. In deze applicatie zie je een verzameling van de foto's op je systeem, die groot staan weergegeven en waar de nadruk ook echt ligt op de foto's zelf en niet op het programma.

DE foto's staan geordend op datum, maar je kunt ook albums laten maken. Ook daar worden foto's op datum geordend, maar om onverklaarbare reden worden die weer niet chronologisch weergegeven.

Je kunt bij bepaalde foto's ook laten zoeken naar alternatieven, waarbij Windows kijkt naar foto's die lijken op elkaar. Dat werkt goed, en je krijgt regelmatig suggesties van foto's die inderdaad goed bij elkaar passen en goed samengaan in één album.
Wel is het vreemd dat de app heel beperkte instellingen heeft. Zo heeft de app standaard een donker thema, dat niet licht te maken is. Dat is in tegenstelling tot letterlijk álle andere menu's in het besturingssysteem, die aanvankelijk allemaal een lichte kleur hebben maar die wél donker te maken zijn.

Ook kijkt de app alleen naar foto's in OneDrive, maar niet op je lokale systeem. Dat is ook niet te veranderen, dus als je de app echt wilt gebruiken zul je alles moeten overzetten naar Microsofts cloud-dienst.

Tel daar ook bij op dat Foto's nog niet heel stabiel is en regelmatig crasht, en je kunt je afvragen wat je met deze app moet.

Contactpersonen

Dit programma is bijna beledigend lelijk. Je ziet aan de linkerkant een lijst met je contactpersonen. Die zijn gesynchroniseerd met je Microsoft-account en netjes alfabetisch weergegeven. So far, so good. Het is pas als je klikt op een contactpersoon dat je bijna schrikt van wat er gebeurt. De rechterkant van de app wordt dan voor 80% gevuld door één felle kleur (afhankelijk van welk kleurenschema je hebt ingesteld). Je ziet daar minimale informatie over de contactpersoon - in de meeste gevallen alleen een emailadres en telefoonnummer. Van geen enkel contactpersoon zul je zoveel informatie verzamelen dat je ook maar de helft van dit scherm kunt vullen, dus waarom is deze app zo opzichtig groot?

Ook deze app is duidelijk een port van de mobiele app, maar we raden je aan hier ver vandaan te blijven.

<- Vorige: Virtuele bureaubladen en taakweergave Volgende: Edge ->

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.



Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord