Review Windows 10: Edge

© CIDimport

Review Windows 10: Edge

Geplaatst: 31 juli 2015 - 10:30

Aangepast: 7 november 2022 - 15:59

Redactie ID.nl

De Edge-browser is de derde grote toevoeging aan Windows 10, een nieuwe browser die Internet Explorer overbodig moet maken - al zit ook IE11 nog steeds verstopt in het besturingssysteem. Internet Explorer is zeker de laatste jaren van de troon gestoten als belangrijkste browser, vervangen door krachtigere alternatieven als Firefox en Chrome. Niet onterecht is de browser ook het mikpunt van spot op het internet, waar IE wordt verguisd als ouderwetse en vooral instabiele software. Microsoft heeft dat begrepen en wil Edge tot één van de centrale punten van het besturingssysteem maken. Lukt dat ook?

1. Inleiding

2. Het uiterlijk

3. Dagelijks gebruik

4. Het vernieuwde startmenu

5. Virtuele bureaubladen

6. Standaard-apps

7. Edge

8. Cortana

9. Store

10. Conclusie

'Edge' verscheen pas relatief laat in de preview-versies van Windows 10. Ondanks dat Microsoft al in oktober aankondigde met een nieuwe browser te komen, duurde het tot april voordat we ook echt gebruik konden maken van die browser. Het duurde nóg langer tot de naam 'Edge' ook echt werd gebruikt; aanvankelijk heette de browser nog 'Project Spartan'.

Spartaans uiterlijk>

Dat 'Spartaanse' is goed te merken in het uiterlijk van de browser. Dat heeft hetzelfde kale en strakke uiterlijk als veel van de rest van Windows 10 - je kunt hier onze review lezen over hoe Windows 10 eruit ziet. In de praktijk betekent dat grote vierkante blokken met grote kruizen en heldere dropdown-menu's in de instellingen.

Je kunt erover twisten of dat mooi is in de browser, maar modern is het in ieder geval wel.

Niet af

Dat Edge pas zo laat kwam, is nog steeds goed te merken. De browser voelt namelijk nog helemaal niet af, en dat is heel jammer. Grote ontbrekende factor zijn nog de plugins (of add-ons, of extensies, of hoe je ze dan ook wil noemen). Edge heeft nog geen enkele ondersteuning voor plugins, en dat maakt de browser zeker de helft minder praktisch dan alternatieven als Firefox en Chrome. Aan de ene kant komt dat natuurlijk omdat ontwikkelaars nog maar amper tijd hebben gehad voor de ontwikkeling van plugins, maar Microsoft heeft ook nog geen moeite gedaan om developers enthousiast te maken over de browser.

Plugins van Chrome

Uiteindelijk moet Edge wel plugins gaan ondersteunen - sterker nog, het moet zelfs mogelijk worden om plugins uit Firefox en Chrome direct te gebruiken in Edge, wat het arsenaal aan plugins direct gigantisch zou maken. Zodra dat gebeurt is het misschien wel mogelijk dat Edge zich gaat meten aan Firefox en Chrome, maar tot die tijd moet je het doen met een browser waar je geen AdBlock+ op kunt installeren, en waarbij je voor wachtwoordmanagers moet vertrouwen op de ingebouwde functies van Edge zelf.

Dat maakt Edge op dit moment nog niet erg handig - de browser wordt ongetwijfeld praktischer 'in de herst', want dan moeten de plugins wel klaar zijn volgens Microsoft. Laten we eens kijken naar wat Edge wél kan.

Leesfunctie

Edge heeft een lees-weergave, waarmee je alleen de tekst van artikelen kunt laden. Dat haalt alle overige poespas (zoals advertenties of zij-balken) weg, wat lezen een stuk prettiger maakt.

Daarnaast is het mogelijk een artikel op te slaan in een 'leeslijst', waar je het artikel zelf later kan openen. Die leeslijst wordt gesynchroniseerd met je Microsoft-account, zodat je artikelen later ook kunt lezen op je smartphone als je daar ook Windows 10 op draait.

Alleen voor de fans

Dat is niet onhandig, al is het ook weer zo dat er altijd populaire plugins voor bestonden die dat ook konden doen zoals Pocket of Instapaper. Handiger daarvan is dat ze niet alleen als plugin werkten, maar ook als app op bijvoorbeeld Android en iOS. De leeslijst is in Edge erg specifiek geschikt voor Windows 10, en je moet wel een heel grote fan zijn van de browser en van Microsoft om er in de praktijk veel gebruik van te maken.

Privé-tab

Naast de lees-opties heeft Edge eigenlijk alle functies wel die je van een moderne browser mag verwachten. Je kunt een privé-tab openen (je weet wel, voor als je op zoek gaat naar een verjaardagscadeau voor je man of vrouw...), en je hebt zelfs een ontwikkelaars-tool voor wanneer je in de broncode van websites wil bekijken.

Handig is ook dat 'Favorieten' automatisch worden gesynchroniseerd met je Microsoft-account en dat je ze dus ook kunt gebruiken op andere browsers - al mag je tegenwoordig wel verwachten dat die functie in een moderne browser zit.

OneNote-integratie

Unieker is de integratie van OneNote in Edge. Daarmee kun je aantekeningen maken in de browser en die direct opslaan in je OneNote-account, of dat delen met vrienden. Je kunt op die manier herinneringen bij bepaalde secties plaatsen, of met Paint-achtige tools pijlen of cirkels trekken.

We leggen in dit artikel uitgebreid uit welke mogelijkheden je hebt met de OneNote-integratie in Edge.

Het is echter maar de vraag hoe vaak je deze functie gaat gebruiken, want hoe vaak heb je normaal de behoefte om te tekenen op een webpagina? Dat is ongetwijfeld iets voor de groep die-hard OneNote-gebruikers, maar wij hebben de functie in de praktijk niet vaak ingezet.

Inconsistentie

Rechtsboven in de browser zie je nog verschillende opties staan, maar ook daar steekt de inconsistentie van Windows weer de kop op. Het menu om naar de instellingen en extra opties (zoals het openen van een nieuw venster) zijn te vinden onder de drie puntjes, terwijl onder het hamburger-menu van drie streepjes juist weer andere browser-specifieke opties staan.

Die laatste opties zijn bedoeld voor het beheren van je Favorieten, je leeslijst, je browse-geschiedenis en je downloads. Van de icoontjes zijn er 3 van de 4 erg duidelijk (de ster voor Favorieten, de klok voor geschiedenis en het pijltje voor downloads), maar wat de streepjes met de krul betekenen kun je alleen maar raden...

Importeren uit IE

Sowieso is het alleen mogelijk je Favorieten te importeren vanuit Internet Explorer. Als je dus wilt overstappen van een andere browser, moet je eerst je Bookmarks exporteren naar je bureaublad, dan weer importeren in Internet Explorer, en vervolgens vanuit Edge weer 'Favorieten importeren'. Geen gemakkelijk proces...

We leggen je in dit artikel uit hoe je je Favorieten moet importeren naar Edge.

Bing vs. Google

Een ander mikpunt van spot is Bing, de zoekmachine van Microsoft die door heel Windows 10 heen zit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken probeert Microsoft al jaren niet meer om de concurrentie aan te gaan met Google - dat zou ook een Herculiaanse opgave zijn. Bing is vooral interessant voor het bedrijf omdat het de zoek-elementen ervan gebruikt in de zoekfunctie van bijvoorbeeld de Verkenner of in Office.

Bing moet zegevieren

Toch wordt Windows 10 door Microsoft wel heel overduidelijk gebruikt om meer bezoekers naar Bing te krijgen. Zo is het de standaard-zoekmachine in Cortana en is Bing daar (logisch) niet te veranderen naar Google, maar ook in Edge is de zoekbalk niet zomaar om te zetten naar Google. Edge gebruikt het OpenSearch-protocol waarbij Google niet is aangesloten, dus kun je de zoekmachine in Edge alleen veranderen naar websites als DuckDuckGo, Wikipedia of zelfs The Pirate Bay.

Het is wel mogelijk om Google via een omweg als standaard-browser in te stellen in Edge. We leggen je hier uit hoe dat moet.

Dat je Google niet via de instellingen kunt instellen als zoekmachine, is niet Microsofts schuld. Het is geen bewuste actie om 'de concurrentie uit te schakelen', maar puur een technische kwestie. Maar dat neemt niet weg dat het voor veel mensen een groot obstakel is om Edge te gebruiken.

Stabiliteit

Maar inconsistente menu's en obstakels even daargelaten gaat het bij een browser vooral om stabiliteit. De grote vraag is dan ook of Edge een beetje stabiel draait, en het antwoord daarop is helaas een onomwonden 'nee'.

Edge kan niet veel tabs aan, en dat is zeker voor ons vervelend want wij zijn grootverbruikers van tabbladen. Regelmatig sluiten we Firefox of Chrome af door 'Ja' te klikken op de vraag 'of we zeker weten dat je 80 tabbladen' wil sluiten. En hoewel ook Chrome zeker geen vrienden is met je werkgeheugen, kan die browser zelf in ieder geval wel een grote bulk tabs aan.

Edge kan dat niet.

20 of 25 lijkt het maximum te zijn aan tabbladen dat de browser kan openen. Open er nog een paar meer, en Edge hapert, loopt vast, crasht, of brengt in sommige gevallen zelfs het beruchte blue screen of death op je scherm tevoorschijn.

Vastlopen

Dat gebeurt consistent - we hebben Edge ingesteld als standaardbrowser sinds het programma echt 'Edge' heet, maar consequent loopt de browser vast bij het openen van veel tabbladen. Dat wordt helemaal erg als je zware applicaties laadt, zoals websites met veel advertenties of sites die zwaar leunen op html of flash. Video's kijken is dan ook helemaal niet aan te raden op de browser - je kunt dan hooguit 10 tabs open hebben staan. Die instabiliteit wordt niet makkelijker gemaakt door het feit dat Edge geen mogelijkheid heeft om specifieke tabs af te sluiten, zoals Chrome dat wel heeft.

Conclusie: Nog lang niet af

Edge is nog lang niet af, en dat is goed te merken. Sowieso zijn er nog geen plugins te gebruiken in de browser, waarvan Microsoft ook zelf toegeeft dat het komt omdat de browser nog niet klaar is. Kwalijker is de instabiliteit van Edge, die echt benedenmaats is. Zodra je meerdere tabs open hebt staan kun je niets meer met het programma, dat je hele computer laat vastlopen en je hele werkgeheugen overheerst.

Edge heeft een paar functies die de browser wel unieker maken dan de concurrentie. Het bewerken van webpagina's met OneNote is voor sommige gebruikers handig, en het zoeken met Cortana is erg handig en werkt goed. Buiten dat heeft Edge alle functies die een moderne browser moet hebben en die we ook wel minimaal verwachtten, maar de instabiliteit én het ontbreken van de plugins maakt dat we je voorlopig aanraden Edge nog links te laten liggen.

Oh, en hadden we al verteld dat je Google niet zomaar kunt instellen als zoekmachine?

<- Vorige: Standaard-appsVolgende: Cortana ->

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten