Woordinvulling in Writer

© CIDimport

Woordinvulling in Writer

Geplaatst: 29 juli 2007 - 14:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:08

Redactie ID.nl

Een typediploma is niet nodig om snel te kunnen typen in Writer van OpenOffice. Met de functie Woordinvulling kan iedereen snel(ler) typen. Zeker als u veel lange woorden moet typen, kunt u hier aardig wat tijd mee winnen.Stap 1[afbeelding0]Woordinvulling is een van de handige functies van Writer, de tekstverwerker uit OpenOffice.org.

Een typediploma is niet nodig om snel te kunnen typen in Writer van OpenOffice. Met de functie Woordinvulling kan iedereen snel(ler) typen. Zeker als u veel lange woorden moet typen, kunt u hier aardig wat tijd mee winnen.

Stap 1

[afbeelding0]Woordinvulling is een van de handige functies van Writer, de tekstverwerker uit OpenOffice.org. Als u deze prima, gratis tegenhanger van Microsoft Office al hebt geïnstalleerd kunt u meteen naar Stap 3 gaan. Als dat nog niet is gebeurd, gaat u naar deze website en downloadt u het installatiebestand. Let erop dat u de juiste versie (bijvoorbeeld voor Windows) downloadt.

Stap 2

[afbeelding0]Om Open-Office.org te installeren dubbelklikt u op het installatiebestand en volgt u de aanwijzingen op. De aanwijzingen zijn Nederlandstalig en als u ze even leest zal de installatie geen problemen opleveren. Het is vooral een kwestie van op Volgende klikken. U moet alleen even opletten als Microsoft Office op uw pc is geïnstalleerd. Tijdens de installatie wordt gevraagd welke Microsoft Office-documenten u standaard met OpenOffice.org wilt openen. Laat de vakjes leeg als u Microsoft Office als standaardprogramma wilt blijven gebruiken.

Stap 3

[afbeelding0]Start writer, bijvoorbeeld door achtereenvolgens te klikken op Start, Alle programma's, OpenOffice.org 2.0 en tot slot op Writer.U ziet dan meteen een leeg document waarin u kunt gaan typen. U kunt vanuit Writer ook een bestaand document openen met de knop Openen in de werkbalk. Writer kan met zeer veel soorten tekstbestanden overweg. Tekst typen gaat in Writer op dezelfde manier als in andere tekstverwerkers en ook veel menu's en knoppen zullen u bekend voorkomen. Maar we hebben het hier over woordinvulling, en dat is echt iets van Writer.

Stap 4

[afbeelding0]Vanaf het typen van de derde letter van een woord kan Writer suggesties tonen om dit woord af te maken. Die suggesties zijn gebaseerd op woorden die al in de tekst voorkomen, zoals het woord 'voorbeeldtekst' in de afbeelding. Om een suggestie over te nemen, hoeft u alleen op de Enter-toets te drukken. Writer vult de rest dan in en u kunt direct verder typen. Vergeet niet om eerst een spatie te typen voordat u het volgende woord typt.

Stap 5

[afbeelding0]Suggesties worden standaard op een stippellijn in de tekst getoond (zoals boven in afbeelding 4), waardoor eventuele tekst die erna komt, opschuift. Dat ziet er nogal onrustig uit tijdens het typen, maar gelukkig kunt u suggesties ook als tip laten weergeven (zoals onder in afbeelding 4). Om dit te activeren of andere opties te wijzigen, klikt u in het menu Extra op AutoCorrectie en gaat u naar het tabblad Woordinvulling. Markeer het vakje Als Help-tip weergeven als u niet wilt dat de aanwezige tekst opschuift tijdens het weergeven van suggesties. Nog een tip: als u suggesties wilt krijgen bij het invoegen van een woord in een bestaande tekst, moet u ervoor zorgen dat u dit niet aan een vorig of volgend woord vast typt. Ga bijvoorbeeld op het einde van het vorige woord staan en typ eerst een spatie.

Stap 6

[afbeelding0]De optie Woorden afmaken moet gemarkeerd zijn, anders is Woordinvulling uitgeschakeld. De optie Voorstellen verzamelen ook, anders wordt de lijst met suggesties niet gemaakt. Instellingen die u verder kunt wijzigen (afbeelding 5) zijn bijvoorbeeld de toets waarmee u een suggestie accepteert, de minimale woordlengte die een woord moet hebben voordat het in de lijst komt en het maximale aantal woorden dat Writer verzamelt. U kunt ook automatisch een spatie laten toevoegen als u een suggestie overneemt, dat scheelt een toetsdruk. In het grote vak ziet u welke woorden Writer al verzameld heeft. U hebt natuurlijk het meeste aan woordinvulling als er meer langere woorden in het document voorkomen, zoals in afbeelding 6. Wilt u een verkeerd gespeld woord verwijderen zodat het niet meer als suggestie verschijnt? Klik er dan op in de lijst en klik vervolgens op de knop Item verwijderen. Het woord moet ook in de tekst zijn verbeterd, anders wordt het weer opnieuw voor de lijst verzameld. Om de hele lijst leeg te maken, moet u OpenOffice.org helemaal afsluiten of de computer opnieuw starten.

Stap 7

[afbeelding0]Wat kunt u doen als Writer na het typen van de derde letter een verkeerde suggestie toont? U kunt gewoon doortypen en u niets van de suggestie aantrekken.Misschien verschijnt na het typen van de vierde of vijfde letter wel de gewenste suggestie en kunt u alsnog op Enter drukken om die over te nemen. Als er veel suggesties met dezelfde letters beginnen, kunt u met de toetsencombinaties Ctrl + Tab en Shift + Ctrl + Tab snel door de lijst van mogelijkheden bladeren.

Stap 8

[afbeelding0]Als laatste nog een waarschuwing en een tip. Pas op dat u bij het gebruik van woordinvulling geen andere documenten of de Help van Writer opent. Ook de inhoud daarvan wordt toegevoegd aan de lijst van suggesties en daar hebt u waarschijnlijk niets aan. Hebt u een tekst met vaak terugkerende woorden die korter zijn dan tien tekens? Dan is het handig om bij de opties van Woordinvulling (afbeelding stap 5) de minimale woordlengte bijvoorbeeld in te stellen op 8. Bij een opstel over vulkanen wordt dat woord dan tenminste aan de suggesties toegevoegd. Als u even gewend bent aan Woordinvulling kan het u in ieder geval een hoop typen besparen en bent u sneller klaar met uw tekst.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten