Workshop Poptray 2014-07-22T15:32:51

Workshop Potplayer

How to: Fietsroute plannen met Google maps

Workshop Poptray

Gluren in de brievenbus

Workshop Poptray

Ongewenste mail buiten de deur houden hoeft niet moeilijk te zijn. Een al wat ouder programma biedt afdoende hulp.

Volgens de jongste cijfers is de hoeveelheid spam wereldwijd afgenomen. Dat mag dan zo zijn, er komt anders nog genoeg van die hinderlijke troep voorbij. Phishing-mail is nog altijd zeer populair (om uw inloggegevens van bijvoorbeeld banken te achterhalen) en ook winnen we nog altijd grote geldprijzen, krijgen we erfenissen en kunnen we niet nader te noemen lichaamsdelen tot ongekende lengtes laten groeien (een beetje zoals de neus van de afzender). Tegen deze narigheid zijn door de jaren heen heel wat oplossingen bedacht maar allemaal hebben ze zo hun nadelen. Slimme volautomatische anti-spam wist bijvoorbeeld soms ten onrechte post die wél gewenst is. Al sinds jaar en dag biedt Poptray voor dit probleem een zeer flexibele oplossing en dit al wat oudere programma mag dan ook best wat meer bekendheid krijgen.

Poptray is ooit ontwikkeld als e-mail-notifier, een programma dat u waarschuwt als er nieuwe post is. Het is echter uitgegroeid tot een complete oplossing voor het bekijken en beheren van de post op de server van uw provider. Zoals de naam al doet vermoeden richt Poptray zich op Pop-mail, de post zoals u die bij uw gewone internetboer ophaalt. Er zijn wel plugins voor andere protocollen en voor webmaildiensten maar die laten we hier buiten beschouwing.

Downloaden en installeren

Surf naar www.poptray.org/downloads.php en download daar het programma (PopTray320.exe, 982 kB). Start het gedownloade programma om Poptray te installeren. Klik op Next, laat alle vinkjes aan staan, klik weer op Next en op Install. Klik tot slot op Finish. Poptray wordt nu voor de eerste keer gestart.

Accounts instellen

Allereerst moeten we onze mailaccount(s) instellen. Klik daarvoor op het tabblad Accounts en vervolgens op Add Account. Vul hier de gegevens van uw mailbox in: naam provider, servernaam (vaak pop.provider.nl), inloggevens en de te gebruiken kleur in het systeemvak. Klik nu op de drie stippen bij ‘E-mail program’ en kies het standaardprogramma waarmee u post binnenhaalt (Afb.1). Klik daarna op Test om te zien of dat programma inderdaad geopend wordt. Sluit uw mailprogramma weer en klik dan in Poptray op Test Account. Poptray zal nu verbinding maken met de mailserver en als de instellingen kloppen verschijnt er zoiets als ‘Login OK, Message Count: xx’. Als dat klopt klik dan op OK en Save Account. Op de zelfde manier kunt u meerdere mailboxen toevoegen die u elk een eigen kleur kunt geven. Deze kleuren worden in het systeemvak gemengd, dus als u een tweede mailbox blauw maakt zal het systeemvak-pictogram paars zijn (rood + blauw) als beide mailboxen post bevatten.

Opties instellen

U kunt in Poptray een groot aantal opties instellen waarvan we er slechts een paar noemen. U vindt de opties in het tabblad Options. Bij interval stelt u in hoe vaak er op post wordt gecontroleerd. Dat kan ook per mailbox verschillen. Bij Defaults kunt u de taal op Dutch zetten voor Nederlands (en zelfs op Frisian foar it Frysk). Bij Mouse Buttons en Hotkeys kunt u het programma aan uw eigen voorkeuren aanpassen maar wij laten de waarden intact. We klikken op Save Account om de instellingen te aanvaarden. Dan keren we terug naar het tabblad Berichten en klikken op Naar Tray. En nu maar wachten op post…

Vriend en vijand

Zodra er post is zal er een getal verschijnen in het Poptray-pictogram in het systeemvak. Dit is het aantal mailtjes dat op de server bij uw provider staat. Rechtsklik op dit pictogram en kies Toon Berichten. U ziet nu de nieuwe mailtjes die voor u klaar staan voorafgegaan door een geel pictogram. Rechtsklik op een mailtje van iemand die u kent (we gaan er even van uit dat er zo’n mail tussen zit) en kies ‘Voeg afzender toe aan veilige lijst’ (Afb.2). Mailtjes van die afzender zullen voortaan met een groen pictogram verschijnen. Zo ziet u in een oogopslag dat dat bewaarpost is. Zo kunt u ook afzenders aan de Geblokkeerde Lijst toevoegen. Deze worden dan automatisch gewist. Da’s handig voor nieuwsbrieven waar u maar niet vanaf komt maar tegen spam helpt het weinig. Dat komt omdat spammers steeds wisselende (nep-)adressen gebruiken. Om spam te helpen herkennen hanteren we dan ook een andere methode.

Markeren als spam

Berichten waaraan u direct ziet dat het spam is kunt u niet alleen op de Geblokkeerde lijst zetten, u kunt ze ook als spam markeren (Ctrl+M). Er is echter vaak een betere manier: door een kenmerk van een mailtje aan de spamregels toe te voegen. Als voorbeeld nemen we de vele nepmails van banken die tegenwoordig de ronde doen. Wij bankieren niet bij ING en dus is mail van deze bank ofwel ongewenste reclame ofwel een poging tot phishing. We rechtsklikken daarom op de ongewenste mail en kiezen Filters/Voeg filter toe voor berichten met dit onderwerp/Markeer als spam en klikken vervolgens op Ja. Wanneer u nu Poptray afsluit (rechtsklikken op het systeemvakpictogram en Einde kiezen), opnieuw opstart en post laat controleren dan zult u merken dat Poptray minder post opgeeft en ten minste het hiervoor gefilterde bericht als spam heeft gemarkeerd.

Filters aanpassen

Wanneer we naar het tabblad Filters gaan dan zien we daar een nieuwe regel genaamd SpamRule 1. We kunnen deze een toepasselijke naam geven, bijvoorbeeld ING. We kunnen de regel vervolgens toepassen op alle accounts of op een enkele. De gemaakte regel kunnen we naar wens aanpassen. Wij filteren bijvoorbeeld het veld Van op de aanwezigheid van ‘ING Bank’ (Afb.3). Klik nu op Opslaan en start Poptray opnieuw om het effect te zien.

Gluren

Naast mail van bekenden en duidelijk ongewenste post zijn er de berichten waar u misschien nieuwsgierig naar bent maar waarvan u de herkomst niet kent. Op zo’n bericht kunt u rechtsklikken om vervolgens Bekijk te kiezen. U ziet dan een tekstversie van de mail (die geen schade kan aanrichten aan uw pc) op grond waarvan u besluit de afzender wel of niet te vertrouwen, wel of geen spamregel te maken, de mail wel of niet te wissen.

Post lezen

Als u zo een tijdje met Poptray hebt gewerkt dan hebben nieuwe mailtjes drie mogelijke kleuren: groen voor vertrouwde, geel voor ongedefinieerde en rood voor spam (Afb.4). Met een klik op Verwijder Spam verwijderen we in één keer de rode mailtjes. Van de gele bepalen we vervolgens als in stap 7 wat we er mee doen. Post die u niet wilt binnenhalen markeert u met Ctrl+muisklik om vervolgens op Verwijder te klikken (Del-toets). Dat kan overigens ook groene post zijn als u bijvoorbeeld een bijlage (aangegeven met een blauwe paperclip) niet vertrouwt. Blijft over de vertrouwde groene post en wellicht een enkele gele die u toch wilt binnenhalen. Klik op Start E-mailprogramma om deze op de gebruikelijke wijze binnen te halen.

Na een paar weken filtert Poptray snel gewenste en ongewenste post met een maximum aan controle. Zo komt alleen echt gewenste post op uw pc en minimaliseert u de kans op malware. Bovendien ziet u aan Poptray direct als er nieuwe post is.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord