© CIDimport

Zet een filmpje rechtop

Geplaatst: 28 mei 2010 - 09:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 11:50

Redactie ID.nl

Hebt u een filmpje gemaakt met uw digitale camera 90 graden gedraaid? U hoeft uw hoofd niet te kantelen om het filmpje te bekijken op uw monitor of tv. Zet het rechtop om nekkramp te voorkomen.

Hebt u een filmpje gemaakt met uw digitale camera 90 graden gedraaid? U hoeft uw hoofd niet te kantelen om het filmpje te bekijken op uw monitor of tv. Zet het rechtop om nekkramp te voorkomen.

 

Zet een filmpje rechtop-16473506

© CIDimport

 

Stap 1

Om uw filmpje rechtop te zetten gebruiken we het programma Avidemux. Ga naar de website avidemux.sourceforge.net en klik op Downloads. Klik op de volgende webpagina op een koppeling voor de gewenste versie. In ons geval staan die koppelingen onder het kopje Windows, naast Install. Klikt u hier op SourceForge, dan start de download meteen. U kunt ook versies voor Linux of Mac OS X downloaden.

 

Zet een filmpje rechtop-16473508

© CIDimport

 

Stap 2

Dubbelklik op het gedownloade bestand om Avidemux te installeren. De installatie is een kwestie van steeds op Next, I Agree of Install klikken. De standaardinstellingen van het installatieprogramma zijn prima, daar hoeft u niets aan te wijzigen. U kunt hooguit bij de stap Choose Install Options een paar vakjes leegmaken, als u niet overal snelkoppelingen voor het programma wilt terugzien. Klik tot slot op Finish.

 

Zet een filmpje rechtop-16473510

© CIDimport

 

Stap 3

Na het starten van Avidemux kiest u File, Open. Selecteer het gewenste filmpje en klik op Openen. Avidemux kan met bijna alle typen filmbestanden overweg. Als bij het openen wordt gevraagd of Avidemux een index moet maken, kiest u Ja. Na het openen kunt u eventueel via File, Information de eigenschappen van het bestand bekijken. Dat kan handig zijn om te bepalen met wat voor instellingen (stap 5) u het gedraaide filmpje wilt opslaan.

 

Zet een filmpje rechtop-16473513

© CIDimport

 

Stap 4

Om het filmpje te draaien, moet het bestand opnieuw gecodeerd worden. U kunt daarbij een indeling instellen die minder ruimte in beslag neemt of bijvoorbeeld eentje die compatibel is met uw draagbare mediaspeler. In deze workshop selecteren we een indeling die op veel computers probleemloos kan worden afgespeeld. Maar u kunt zelf ook andere indelingen proberen (zie het stuk over containers en codecs). Om de gewenste indeling in te stellen, kiest u eerst onder Format de zogeheten container voor beeld en geluid. Wij kiezen voor avi.

 

Zet een filmpje rechtop-16473516

© CIDimport

 

Stap 5

Selecteer nu onder Video de gewenste codec voor de indeling van de videobeelden. We kiezen voor mjpeg (lavc). Dit levert een vrij groot bestand op, maar het omzetten gaat lekker snel. Onder Audio kiest u de gewenste codec voor het geluid, in dit geval mp3 (lame). Als u trouwens een onbruikbare combinatie van container en codecs instelt, krijgt u pas bij stap 8 een foutmelding. Via de knoppen Configure kunt u even-tueel nog instellingen voor de gekozen codecs aanpassen, maar meestal voldoen de standaardinstellingen. Hebt u toch instellingen aangepast en krijgt u geen goed resultaat? Als u Avidemux afsluit en opnieuw start, worden de standaardinstellingen hersteld.

 

Zet een filmpje rechtop-16473519

© CIDimport

 

Stap 6

Nu gaan we het filmpje draaien door een filter toe te passen op de videobeelden. Klik onder Video op de knop Filters. U ziet dan links in het venster Video Filter Manager allerlei categorieën voor filters. Selecteer de categorie Transform en dubbelklik op het filter Rotate.

 

Zet een filmpje rechtop-16473522

© CIDimport

 

Stap 7

Stel in het dialoogvenster Rotate in hoe het filmpje rechtop gezet moet worden. Kies 90 degrees om het filmpje (90 graden) rechtsom te draaien. Kies 270 degrees als uw filmpje juist linksom gedraaid moet worden. Keer met OK terug naar de Video Filter Manager en controleer via de knop Preview of u de draaihoek goed hebt ingesteld. Vergissen is menselijk en we willen de zaak niet erger maken door het filmpje ondersteboven te zetten. Klik tot slot op Close om terug te keren naar het programmavenster.

 

Zet een filmpje rechtop-16473524

© CIDimport

 

Stap 8

Kies File, Save, Save Video. Blader naar de locatie waar u het gedraaide filmpje wilt opslaan. Typ een bestandsnaam in het vak Bestandsnaam. Typ achter de naam ook de juiste extensie, want Avidemux voegt die niet automatisch toe! Bij de container avi is de extensie bijvoorbeeld .avi, bij mp4 is het .mp4. Als u de extensie vergeet, kunt u die altijd nog achteraf toevoegen aan het bestand. Klik op Opslaan om het omzetten te starten. Het venster Encoding verschijnt nu. Hebt u zelf een container en codecs gekozen en krijgt u in plaats van dit venster een foutmelding? Kies dan een andere combinatie (zie het stuk over containers en codecs)

 

Zet een filmpje rechtop-16473527

© CIDimport

 

Stap 9

Hoe lang het omzetten duurt, hangt af van de gekozen instellingen, de lengte van het filmpje en de snelheid van uw computer. Tijdens het omzetten kunt u bij Priority een hogere prioriteit instellen voor de omzetting. Als u verder niets op de computer hoeft te doen, stelt u High in voor het snelste resultaat. Na een geslaagde omzetting verschijnt de melding Done en klikt u op OK.

 

Zet een filmpje rechtop-16473530

© CIDimport

 

Stap 10

Ga naar het opgeslagen bestand en probeer het filmpje af te spelen. Als het goed is, hoeft u nu niet meer uw hoofd te kantelen om de film te bekijken. Controleer of ook het geluid goed klinkt. Als het gekantelde filmpje niet in orde is, past u in Avidemux de indeling of de instellingen voor de codecs aan en slaat u het filmpje opnieuw op. Als alles naar wens is, mag u het originele filmpje verwijderen. Voortaan hoeft u voor dit filmpje geen nekkramp meer te riskeren.

Container en codecs

De container is de verpakking voor de beelden en het geluid. Beeld en geluid worden afzonderlijk verwerkt met de gekozen codecs en vervolgens in die verpakking gestopt. Welke codecs Avidemux in welke containers kan stoppen, ziet u in de onderste tabel op de webpagina tinyurl.com/yfrrakw. In de bovenste tabel op deze pagina ziet u ook welke extensie bij welke container hoort. Een goede kwaliteit en kleine bestanden krijgt u bijvoorbeeld met de avi- of mp4-container, de videocodec mpeg-4 avc (x264) en de audiocodec mp3 (lame). Uw afspeelprogramma moet de gekozen container en codecs natuurlijk wel kunnen verwerken, anders speelt het filmpje niet af. Kiest u bijvoorbeeld mpeg-asp (Xvid), dan moet de Xvid-codec zijn geïnstalleerd op uw computer of ingebouwd in het afspeelprogramma.

Andere handige filters

Rechtop zetten is handig, maar misschien wilt u nog meer zaken verbeteren aan het filmpje. U kunt extra videofilters toevoegen en instellen, op dezelfde manier als bij het filter Rotate. Om bijvoorbeeld een donker filmpje lichter te maken, gebruikt u uit de categorie Colors het filter MPlayer eq2 en verhoogt u de waarde voor Gamma. En om beeldruis te verwijderen gebruikt u uit de categorie Noise het filter MPlayer denoise3d (met de standaardwaarden). De volgorde van de filters wijzigt u met de knoppen onder het vak Active Filters. Een ruisfilter kunt u het beste bovenaan zetten. Als het geluid te zacht is, kunt u bovendien een audiofilter toevoegen en onder Gain de optie Manual en de waarde 6 instellen. Verhoog de waarde voor een hoger volume.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 26, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten