Zo doe je een verwijderverzoek bij Google

© CIDimport

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google

Geplaatst: 21 juni 2016 - 09:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:40

Redactie ID.nl

Via Google is alles makkelijk te vinden, en dat kan in sommige gevallen best lastig zijn. Zo kan iemand best makkelijk informatie over je vinden die je misschien wel helemaal niet online wil hebben staan. Als je niet wil dat mensen bepaalde informatie over je vinden, kun je bepaalde resultaten laten verwijderen uit zoekmachines. We laten je in deze workshop zien hoe je dat doet.

Hoe zit dat?

Het 'recht om vergeten te worden' is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit 2014. Een Spaanse man eiste dat Google bepaalde zoekresultaten met zijn naam erin verwijderde, en liet de juridische zaak tot het hoge Europese gerechtshof komen.

Door de uitspraak kan iedere burger van binnen de Europese Unie een verzoek doen bij zoekmachines om bepaalde zoekresultaten te laten verwijderen. De uitspraak werd gedaan tegen Google, maar geldt voor alle zoekmachines.
 

Wat kun je laten verwijderen?

Zoekmachines zijn verplicht om ieder verwijderverzoek op dezelfde manier te behandelen. Je kunt resultaten laten verwijderen waar privacygevoelige informatie over je staat, of waar persoonsgegevens staan zodat niemand identiteitsfraude kan plegen onder je naam.

Je kunt alleen individuele URL's laten verwijderen bij Google. Je kunt dus niet aangeven dat je helemaal niet meer kan worden gevonden via zoekmachines.
 

Niet perfect

Let op: Als je je laat verwijderen uit de resultaten van zoekmachines ben je meteen anoniem. Sowieso kun je alleen individuele pagina's laten verwijderen, en niet alles met je naam erin.

Daarnaast geldt de verwijdering alleen voor Europeanen, en alleen op Europese versies van Google. Op Google.nl wordt een pagina dan wel verwijderd, maar op Google.com weer niet - en die laatste is ook gewoon in Europa te vinden.

Ook kun je nog steeds gevonden worden op andere zoekmachines. Vrijwel iedereen gebruikt doorgaans Google als zoekmachine, of heel misschien Bing, maar er zijn ook andere zoekmachines zoals DuckDuckGo, Yahoo of zelfs Ilse (ja, dat bestaat nog!.
 

Verwijderen

Het formulier om een verwijderverzoek in te dienen is goed verstopt, maar je vindt 'em hier:

https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch&hl=nl

Het invullen van het formulier is vrij vanzelfsprekend, maar we lopen er toch even samen doorheen.

Hier vul je Nederland in, het land waar je zelf woont.

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022314

© CIDimport


In de volgende velden vul je je naam in, en de naam waarvan je wil dat de zoekresultaten niet meer verschijnen. Let op: Het emailveld hoeft niet persé een Gmail-adres te zijn.

 

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022317

© CIDimport


In het volgende veld geef je precies aan welke URL's je verwijderd wil hebben. Je kunt er ook 'Meer toevoegen'.

Let op: Je moet hier dus niet een link naar Google-zoekresultaten plaatsen, maar de echte link van de pagina waarvan je niet wilt dat die wordt gevonden.

 

 

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022322

© CIDimport


In dit veld moet je bewijzen dat je zelf het verwijderverzoek indient. Je moet daarom je identiteit bevestigen. Let wel op: Dat hoeft niet een identiteitsbewijs of paspoort te zijn. Het mag ook een pas van bijvoorbeeld de sportclub zijn, als er maar een naam op staat.

Als je toch een paspoort wil opsturen, zorg dan dat je je documentnummer en BSN onherkenbaar maakt. Je hoeft ook niet persé een foto te laten zien, dus ook die mag je zwart maken (tenzij je een foto van Google verwijderd wil hebben).

Vink vervolgens nog de bevestiging onderin aan.

 

 

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022326

© CIDimport


Onderteken je bericht met je naam en handtekening en druk op 'Verzenden'. Google neemt je verzoek in behandeling en komt daar binnen 4 weken op terug.

 

 

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022330

© CIDimport

 

 

Bing

Als je een verwijderverzoek wil indienen bij Bing, kun je hier terecht:

https://www.bing.com/webmaster/tools/eu-privacy-request

Je moet hier nagenoeg dezelfde gegevens invullen, al is er één opvallend verschil:

 

 

 

Zo doe je een verwijderverzoek bij Google-16022333

© CIDimport


Microsoft neemt nog steeds alle verzoeken in behandeling, maar deze informatie kan een verzoek zwaarder laten wegen.

 

 

Yahoo

Als je écht niet wilt worden gevonden, moet je ook de minder gebruikte zoekmachines aanschrijven. Bijvoorbeeld Yahoo.

Klik hier om een verwijderzverzoek in te dienen bij Yahoo.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten