Zo maak en kijk je zelf virtual reality-foto's 2016-05-16T10:17:48

Kleurrijke nieuwe look voor Instagram

App houdt overstekende kinderen in de gaten

Zo maak en kijk je zelf virtual reality-foto's

Welke apps en camera's heb je nodig om video's in 360 gradeen te kijken?

Zo maak en kijk je zelf virtual reality-foto's

Virtual reality is een prachtige manier om foto's en video's te delen met je vrienden en familie. Die hebben daarmee namelijk het gevoel dat ze écht bij je aanwezig zijn. En het mooie is: Virtual reality is helemaal niet zo moeilijk en duur als je denkt! Je kunt met je smartphone heel makkelijk je eigen VR maken. Dat doe je zo.

Wat kun je doen?

We hebben het afgelopen jaar al veel over virtual reality geschreven, en met goede reden. VR wordt namelijk steeds makkelijker, goedkoper én beter. Zo kan iedereen het tegenwoordig wel maken en kijken zonder kapitalen uit te geven, en de kwaliteit is een stuk beter dan die slechte brillen die je vroeger in arcadehallen zag.

Er zijn VR-apps waarmee je ingewikkelde grote games kunt spelen, door de ruimte kunt vliegen of in virtuele achtbanen kan stappen, maar gewoon foto's en video's versturen is misschien wel net zo leuk. Stel je maar eens voor: Je bent op vakantie en je wil een foto sturen van een prachtig landschap. Dan kun je een platte afbeelding sturen, of juist een panorama-beeld waarin het thuisfront precies kan zien wat er voor, achter, links en rechts van je is. Alsof ze zelf aanwezig zijn dus! En dat is veel makkelijker te doen dan je denkt!
 

Wat heb je nodig?

Je kunt virtual reality op verschillende manieren proberen. Zo zijn er twee dure brillen beschikbaar: De Oculus Rift en de HTC Vive Pre, maar die zijn wel erg prijzig (denk aan € 1,000,-). Er zijn echter ook headsets zoals de Gear VR van Samsung (€ 99,-), die werkt met de meeste moderne Galaxy-toestellen en een verrassend goede kwaliteit heeft, of de Carl Zeiss VR One. En dan zijn er nog de goedkope Cardboard-brillen van Google, die je tegenwoordig overal voor zo'n € 10,- kunt kopen en die werken met iedere telefoon.

Vooral dat laatste is handig, omdat je daarmee goedkoop naar VR kunt kijken. Je hebt er een smartphone voor nodig, en een app om naar foto's en video's te kunnen kijken (daar komen we later op terug).
 


Bij virtual reality wordt het scherm van je telefoon in tweeën gesplitst, zodat je als het ware dubbel ziet. Als je de bril met het telefoonscherm erin vlak voor je gezicht houdt, lijkt het alsof je één scherm ziet. Door middel van de gyroscoop en de sensoren in je telefoon kun je bovendien rondkijken door je telefoon te draaien.

 

 

Welke apps moet je downloaden?

Je kunt virtual reality op een paar manieren bekijken. Zo heeft YouTube sinds vorig jaar ondersteuning voor 360-video's, waardoor je je vakantiefilmpjes daar makkelijk kunt uploaden. Facebook maakt panorama-foto's die in 360 graden zijn geschoten automatisch in VR beschikbaar op de tijdlijn. Ook Google heeft een eigen VR-app, Cardboard (ook te downloaden voor iOS), waarmee je foto's van vrienden kunt bekijken.

 

 

 

 


Als je op een Gear VR zit, kun je foto's in 360 bekijken via een speciale app die door Oculus (de maker van de Gear VR) is gebouwd. 360-foto's van je Facebook-vrienden worden via de Gear VR automatisch afgespeeld.

Zelf foto's maken
Er zijn inmiddels meer dan genoeg apps te vinden waarmee je zelf virtual reality kunt maken. Ook daarvoor is de Cardboard-app van Google erg geschikt. De app heeft een functie waarmee je zelf foto's kunt schieten om ze later terug te kijken in VR. Je kunt de afbeeldingen ook naar iemand sturen die het beeld dan in zijn eigen Cardboard kan bekijken, al kun je dit soort afbeeldingen niet zomaar op YouTube zetten.

Wil je foto's algemener delen, bijvoorbeeld via een sociaal netwerk? Dan kun je gebruik maken van externe websites zoals Spherecast, die een unieke link naar een foto maakt. Rechtsonder in de hoek staat bovendien een icoontje om een foto in VR te bekijken, in plaats van als enkel beeld.

Kijk maar eens naar deze VR-foto van de Computer Idee-redactie!

 

 

 

 

Hardware om VR te maken

Als je serieuzer aan de gang wil met virtual reality, dan kun je een aantal camera's kopen die zich specifiek richten op het maken van VR. Een goed voorbeeld is de Gear 360 van Samsung, die in juni in Nederland verkrijgbaar komt voor zo'n € 400,-. Ook LG heeft zo'n camera, de LG 360 Cam van € 279,-.

Er zijn ook wat minder bekende fabrikanten die dergelijke camera's hebben gemaakt, zoals Ricoh met de Theta360. Al kun je ook gewoon de camera van iedere doorsnee smartphone gebruiken. Wel zo handig!

 

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord