Zo maak je een schijf-image van Windows 7, Windows 8 of Windows 10

© CIDimport

Zo maak je een schijf-image van Windows 7, Windows 8 of Windows 10

Geplaatst: 14 juli 2016 - 11:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:31

Redactie ID.nl

Voor je aan de slag gaat met het downloaden van Windows 10, is het slim om eerst een backup te maken van je bestaande schijf. Het slimst is om een schijf-image te maken, die je later weer terug kunt zetten. We laten je in deze workshop zien hoe je dat doet.

De tool die we in deze workshop beschrijven is aanvankelijk in Windows 10 bedoeld, maar werkt ook gewoon op Windows 7 en Windows 8. In Windows 7 en 8 heb je een aantal extra opties, zoals het maken van meerdere herstelopties.

Om een backup te maken heb je een extra harde schijf nodig, of een usb-stick die net zo groot is als je bestaande harde schijf (al zijn die lastig te vinden). Je kunt een usb-schijf gebruiken, of een sata-schijf met een usb-naar-sata-aansluiting.

De tool om een backup te maken vind je hier:

'Configuratiescherm' -> 'Systeem en beveiliging' -> 'Back-up maken en terugzetten'

 

Poosje wachten

Wacht even totdat Windows heeft gecontroleerd op schijven waar de image op bewaard kan worden. Selecteer onder het kopje 'Op een harde schijf' de net aangesloten usb-schijf; let op de schijfletter!

Zo maak je een schijf-image van Windows 7, Windows 8 of Windows 10-16021798

© CIDimport



Klik op 'Volgende' en laat in principe alle opties voor wat ze zijn. Heb je meerdere partities, maak dan bij voorkeur alleen een image van de C-schijf (en indien aanwezig de efi-partitie; beiden zijn standaard aangevinkt). Back-uppen van gegevens zoals documenten en foto’s doe je beter met een daarvoor geoptimaliseerde tool.

Klik op 'Volgende' en dan op 'Back-up starten'. Het maken van een image kan wat tijd kosten; trek er in sommige gevallen gerust drie kwartier voor uit.

Officieel mag je van Microsoft tijdens het maken van de image andere dingen doen met de computer, maar we adviseren toch liever om gewoon even niks te doen. Simpelweg om te voorkomen dat er onverhoopt een fout in de image sluipt of dat het maken van de image halverwege wordt afgebroken met een foutmelding omdat een gebruikt programma exclusieve toegang tot de C-schijf nodig heeft.

Aan het eind krijg je de vraag of u een systeemherstelschijf wilt maken, klik hier op 'Nee'. Koppel na afloop de externe harde schijf weer op de correcte manier los en bewaar startstick en schijf liefst samen bij elkaar.

Je hebt nu een image gemaakt van je bestaande schijf. Mocht het installeren van Windows 10 nu finaal verkeer gaan, dan is het met deze schijf je oude besturingssysteem weer terug te krijgen.

 

 

De image terug zetten

In deze stap kijken we naar hoe je je image terug zet als je je systeem onverhoopt stuk maakt.

We schreven al eerder deze workshop: 'Hoe start je een besturingssysteem op van een usb-stuck?'

 

 

Herstellen en niet installeren

Eenmaal gestart vanaf de stick klik je in het donkerblauwe scherm op 'Volgende'; de standaard voor taal- en toetsenbordinstellingen gesuggereerde zaken kun je laten voor wat ze zijn. In het volgende scherm klik je linksonder in beeld op 'Uw computer herstellen' (en vooral niet op 'Nu installeren').

Zo maak je een schijf-image van Windows 7, Windows 8 of Windows 10-16021800

© CIDimport

 

 

Herstellen met installatiekopie

In het scherm 'Kies een optie' klik je op 'Problemen oplossen' -> 'Geavanceerde opties'. In het gelijknamige scherm kies je vervolgens op 'Herstellen met installatiekopie'. Klik in het nu getoonde scherm onder 'Kies een doelbesturingssysteem' op Windows 10. Wacht heel even en klik in de wizard 'Een systeemkopie terugzetten op de computer' met de optie 'De nieuwste beschikbare systeemkopie gebruiken' op 'Volgende'.

 

 

Afblijven

In de nieuwe stap van de wizard hoef je niets anders te doen dan op 'Volgende' klikken; schakel vooral ook de optie 'Schijven formatteren' en 'Opnieuw partitioneren' niet in, want daarmee wordt ook je eventuele gegevenspartitie vernield. Ook bijvoorbeeld herstelpartities van je laptop- of pc-fabrikant gaan met deze optie ingeschakeld voorgoed verloren.

Ga je de image terugzetten op een nieuwe schijf, dan kun je deze optie eventueel wel aanzetten. Maar normaliter geldt: alleen op 'Volgende' klikken en verder overal vanaf blijven. Klik tot slot op 'Voltooien' en 'Ja' in het waarschuwingsvenster om er vervolgens weer even rustig voor te gaan zitten. Het terugzetten van de image duurt namelijk ongeveer even lang als het maken ervan.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten