Zoek de bandbreedte-slurper 2014-09-13T15:39:19

Van dvd naar smartphone (en veel meer…)

Asus Transformer Prime TF700T teaser

Zoek de bandbreedte-slurper

Zoek de bandbreedte-slurper

Soms gebeurt het wel eens dat u ineens een strooptrage internetverbinding hebt. Oké, als u een paar grote muziek- of filmbestanden aan het downloaden bent is duidelijk waarom browsen of streamen langzaam gaat. Maar wat als u de oorzaak zo een, twee, drie niet kunt bedenken?

Soms gaat een programma – al dan niet als gevolg van een bug – in-eens gigantisch veel data binnenhalen. Maar ook kan de browser crashen, terwijl een videostream nog vrolijk doorloopt. Het browservenster sluiten helpt dan niet omdat een deel van de browser onzichtbaar nog steeds ‘doorleeft’. Ook spyware of virussen kunnen vervelende dingen uithalen. Kortom: we gaan op zoek naar de grootverbruikers van uw bandbreedte. Klik daarvoor allereerst met de rechtermuisknop op een leeg stukje van de taakbalk oen aansluitend in het geopende contextmenu op Taakbeheer starten. In het venster Windows Taakbeheer klikt u dan op het tabblad Prestaties (1) en daarna op de knop Broncontrole (2).

 

1. Snelle blik

In het venster Broncontrole klikken we nu op het tabblad Netwerk. Daar ziet u een keurig overzicht verschijnen van processen (programma’s of programma-onderdelen) die dataverkeer via het netwerk genereren.

 

2. Thuisnetwerkverkeer

Om onderscheid te maken tussen dataverkeer dat intern over uw thuisnetwerk verloopt en dataverkeer dat van en naar internet gaat is het handig om het venster Broncontrole te maximaliseren. Als voorbeeld gaan we nu een groot bestand over het thuisnetwerk kopiëren. We zien direct een forse toename van de netwerkactiviteiten van het Windows systeemonderdeel System. Logisch, want Windows zélf regelt immers het netwerkverkeer. Tevens zien we in het grafiekje Draadloze netwerkverbinding aan de rechterkant de activiteit ook flink toenemen. Als uw thuisnetwerk dus ineens erg traag wordt en u ziet dit soort verschijnselen optreden, dan is de kans groot dat zoon- of dochterlief een of meer grote bestanden van of naar uw pc aan het kopiëren is.

 

3. Internetverkeer

Het internetverkeer – te zien in het grafiekje onder TCP-verbindingen – is tijdens de drukke thuisnetwerkheden niet veranderd. Vanaf uw pc is er dus weinig schokkends gaande qua internet-dataverkeer. Als we vervolgens een groot bestand van internet gaan downloaden ontstaat er een geheel andere situatie. De ‘boosdoener’ is in ons geval duidelijk Firefox, deze browser genereert ten tijde van het downloadproces het meeste dataverkeer. Verder vertoont het grafiekje onder TCP-verbindingen een veel hogere activiteit. Klopt allemaal netjes natuurlijk, want we zijn stevig aan het downloaden. Omdat onze test-pc middels een draadloos netwerk via een router met internet is verbonden vertoont ook het grafiekje onder de kop Draadloze netwerkverbinding wat activiteit.

4. Diagnose

De netwerkmonitor is op een aantal manieren diagnostisch in te zetten. Als u constateert dat uw internetverbinding traag is, ziet u hier in één oogopslag wie de boosdoener is. Bent u de enige gebruiker van uw draadloze netwerk, dan zijn er een paar mogelijkheden. Ten eerste natuurlijk écht een probleem bij uw provider, of misschien is er storing van een draadloze router in de buurt. Het zou ook nog eventueel kunnen dat iemand meelift op uw draadloze netwerk. Als er ‘binnenshuis’ veel verkeer is op het thuisnetwerk en dit hierdoor zeer regelmatig erg traag wordt, is een n-router (en bijbehorende draadloze netwerkadapters in pc’s en notebooks thuis) een mogelijke oplossing, of een razendsnel bedraad gigabit-netwerk. Bedenk tot slot dat de netwerkmonitor alleen het verkeer van en naar de pc meet waarop het programma draait en dus niet het totale netwerkverkeer! 
 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2011


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord